Nevalgus vaikas: gudrybės, kaip jį sveikai pamaitinti

"Mano vaikas nieko nevalgo", - skundžiasi viena mama. "Auginu visišką nevalgiuką", - pritaria jai likimo draugė. Kodėl šiais laikais yra tiek daug nevalgių vaikų ir kaip jiems įsiūlyti šaukštą maisto?

Pernelyg didelė lėkštė vaiką… gąsdina


Geriausia metų vaikui valgyti penkis ar šešis kartus per dieną. Mažyliui duokite maisto mažomis porcijomis. Per didelė maisto krūva lėkštėje gąsdina vaiką ar net skatina, pvz., viską numesti ant grindų. Geriau, jei į lėkštę įdėsite nedaug.

Kai vaikas tai suvalgo, įdėkite dar (nepamirškite ir magiškų žodžių: „Oho, koks tu šaunuolis!“).


Visai be reikalo užsiėmusiam vaikui mamos tarp rimtų maitinimų kaišioja sausainį, vaisių tyrelės ar sulčių. Vaikas gauna nenaudingų kalorijų ir atsiranda pavojus netekti apetito prieš pietus ar vakarienę.


Jei jūs ar jūsų gydytojas mano, kad vaikas turi gauti daugiau kalorijų, sugalvokite valgių, turinčių daugiau maistinės vertės, bet nekeiskite maisto kiekio.


Sotaus valgio siūlykite vaikui tuomet, kai ir patys valgote. Tačiau nemaitinkite mažylio per prievartą. Maži vaikai, turėdami galimybę patys spręsti, kada baigti valgyti, išsiugdo sveikus valgio įpročius. Jūsų užduotis - parūpinti sveiko ir skanaus maisto. Maitinkite vaiką kasdien tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje. Tačiau vaikas turi pats spręsti, valgyti ar ne.


Namai - lyg po karo...


"Ar tavęs niekas nemokė, kad negražu žaisti su savo pietumis?“ - sako vienas animacinio filmuko herojus. Tačiau žaisdamas vaikas gali labai daug išmokti. Leisdami mažiukui paragauti maisto, suspausti jį kumštelyje, patrinti, padedate vaikui pažinti įvairius patiekalus ir suvokti malonumą, kuris gaunamas valgant. Tikriausiai mažylis dar nemoka taisyklingai naudotis šaukštu, tačiau privalo jį turėti ir mokytis.


Mažyliai labai mėgsta valgyti savarankiškai. Skatinkite šį jo malonumą. Net jei po to jūsų namai panėšės į nusiaubtus karo namus. Mokykite gerti vaiką iš puodelio. Net ir tada, kai jis daugiau išpila nei išgeria.


Valgo - vis mažiau


Metų - pusantrų vaikai būna nepaprastai išrankūs. Nevalgydinkite per prievartą, neverskite sėdėti prie stalo, kol ištuštins lėkštę. Vaikas pats žino, kiek maisto jam reikia. Prievartavimas valgyti skatina karą, kurio jūs tikrai nelaimėsite! Be to, ateityje dėl to gali būti mitybos bėdų.


Nevalgusis smaguris


Užpūtęs pirmą žvakę ant gimtadienio torto, vaikas gali valgyti daugybę šeimos valgomų patiekalų. Tik neužmirškite jam atidėti mažos porcijos, kol dar nepasūdėte maisto ir neįdėjote aštrių prieskonių. Žinoma, tai nereiškia, kad mažylis tikrai norės valgyti tą patį maistą kaip ir jūs.


Šio amžiaus vaikams būdinga pamėgti vieną patiekalą, kurį gali valgyti daugybę dienų. Todėl nieko bloga, jei jūsų vaikas pusryčiams kasdien reikalauja grikių košės, o kaimynų vaikas kas rytą vakarą gali valgyti avižų dribsnius, kurie jam nenusibosta. Nesijaudinkite dėl to. Nesvarbu, kaip mažasis vis valgo šį patiekalą, tik labai svarbu, kad jame būtų visų reikiamų maisto medžiagų. Tačiau nenustokite siūlyti kitų įvairių gardumynų. Taip vaikas pratinsis prie įvairaus skonio ir tirštumo patiekalų.


„Suvalgyk šaukštelį už mamą! Juk myli mane?“ - kartais tenka girdėti besiderančią prie pietų stalo mamą. Kad ir kokį nevalgiuką auginate, stenkitės nevertinti maisto kaip apdovanojimo. Jei vaikas valgo, kad suteiktų jums malonumo, vadinasi, valgio priežastis yra netinkama. Neduokite mažyliui kyšio už tai, kad malonės ką nors suvalgyti. Taip tik įsivelsite į neišmintingą žaidimą, kuris ilgainiui gali virsti rimtu rūpesčiu.


Mamai - traškučiai, vaikui - morka


O dabar, mielieji, pridėkite dešinę ranką prie širdies ir prisipažinkite, ar niekada nebandėte pergudrauti savo vaiko? Ar nelaikote aukštai spintoje paslėpusi šokoladuko, kurio vogčiom atsilaužiate, kai vaikas miega pietų miego? Ar niekada vakarienei nevalgėte traškučių, o kai duktė jų irgi panoro, atsakėte: "Negalima!“, ir vietoj jų nuskutote morką? Jei į visus šiuos klausimus atsakėte "ne“, vadinasi, jūsų valgymo įpročiai iš tiesų puikūs!


Dvejų metų vaikas daro viską, kad būtų panašus į jus. Norint išugdyti įprotį vaikui taisyklingai maitintis, nepakanka vien rūpintis maistingais ir sveikais patiekalais. Patys taip pat privalote tinkamai maitintis. Neužmirškite, kad vaikas vienodai perima ir gerus, ir blogus jūsų įpročius.


Tik nevadinkite savo dvimetinuko mažu kvailiuku. Tokio amžiaus vaikai jau turi savo nuomonę, kur, kada ir iš kokios lėkštės jie valgys. Jūsų mažylis gali dar kurį laiką atkakliai valgyti tik vieną, jo mėgstamą patiekalą. Tačiau vieną dieną imti ir lyg niekur nieko jo atsisakyti.


Kova dėl valgio!


Jei dvimetinukas atsisako maisto, vadinasi, paskelbta karo padėtis ir jūsų laukia kova, kurios nepajėgsite laimėti tam tiesiogiai prieštaraudami. Galite išbandyti vieną siūlomų būdų:


- Leiskite vaikui pasitraukti nuo stalo ir pasistenkite jį vėl pamaitinti po keleto valandų, atėjus kito valgio metui.


- Pradėkite nuo sočios užkandėlės, pvz., sūrio, nesaldaus trapučio arba vaisiaus. Padėkite ant lėkštės vieną šių produktų ir atsisėskite šalia vaiko. Nesižvalgykite į jį laukdami, kada suvalgys.


- Jei jis ir toliau atsikalbinėja, leiskite grįžti žaisti. Kažin ar nors vienas sveikas vaikas numirė iš bado... Mažylis tikriausiai su malonumu pavalgys, kai bus valgoma kitą kartą. Paklausinėkite lopšelio - darželio auklėtojos, ką ir kada jis valgo.


Trimetis virėjas


Trejų metų Kipras virtuvėje yra dažnas svečias. Jo mama - ne iš tų, kurios bijosi miltais nusėtų grindų, aptaškytų sienų ir vaiko, panašaus į murzių. Berniukas šauniai plaka kiaušinienę, maišo blynus ir net turi savo firminį patiekalą - Kipro varškėtukus. Tai ypatingos formos varškėčiai - mama iškočioja tešlą, o berniukas joje savo plastilino formelėmis (švariomis, aišku!) išspaudžia mėnuliukų, žvaigždučių. Tai, kad vaikui be galo smagu pasisukioti virtuvėje ir padėti mamai, - aiškus dalykas. Tačiau tiesa ir ta, kad jums reikia apsišarvuoti kantrybe - vis dėlto vaiko įgūdžiai dar mažai išlavinti.


Trejų metų vaikui vis dažniau tenka ragauti naujų, nežinomų patiekalų. Kai kurie patiekalai vaikui patinka dėl spalvos ar formos. Mažylis gali norėti, kad jam siūlomas valgis kaip tik taip atrodytų.


Šio amžiaus vaikai gali norėti suvalgyti naujai, įdomiai patiektą maistą - naujoje lėkštėje, netikėtos formos. Taigi teks truputį palaužyti galvą. Tačiau parodžius truputį geros valios ir fantazijos, visi galite ta proga gerai papramogauti.

Sėdėdamas prie stalo kartu su šeima, trimetinukas mokosi viešosios elgsenos. Tyrimai parodė, kad vaikų, bent sykį per dieną valgančių kartu su visa šeima, žodynas kur kas turtingesnis. Išugdykite vaiko įprotį valgyti drauge su jumis prie stalo, o ne priešais televizorių. Neužmirškite tada, kai valgoma, išjungti televizorių. Be jo šeima galės laisvai ir ramiai šnekučiuotis.


Stenkitės valgyti visuomet tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje.


Trumpai drūtai:


- Maitinkite vaiką kasdien tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje;


- Neužmirškite tada, kai valgote, išjungti televizorių;


- Mažyliai labai mėgsta valgyti savarankiškai. Skatinkite tai;


- Jei vaikas nevalgo, leiskite jam pasitraukti nuo stalo ir pasistenkite jį vėl pamaitinti po kelių valandų, atėjus kito valgio metui;


- Pasistenkite net ir nusibodusį patiekalą patiekti netikėtai - naujoje lėkštėje ar netikėtos formos (košę puoškite uogomis, vaisiais, cinamonu ir kt.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis