Patarimai labai pavargusiai mamai

(2)

Pervargusi mama ne visada pati supranta, kad jai reikia pagalbos. Gerai, jei pirmuosius jos „perdegimo“ požymius pastebi artimieji. O jei ne? Siūlome keletą patarimų nuo vaikų auginimo pavargusioms mamoms. Jei ne visi, tai bent vienas ar kitas tiks būtent jums.

Raskite veiklą, kuri būtų įdomi tik jums, kaip žmogui, profesionalui, ir kuri neleistų virsti priedu prie vaikų. Nesiūlome visos dienos universitete ar biure. Užsirašykite į kursus internetu, susiraskite papildomo darbo – net jei skirsite tam valandą per dieną, pasijusite geriau.


Neįklimpkite socialiniuose tinkluose, verčiau skaitykite, žiūrėkite gerus filmus ir serialus. Tai galima daryti maitinant vaiką krūtimi, o einant pasivaikščioti – klausyti audioknygų.


Lepinkite save. Leiskite sau manikiūrą, apsipirkti. Galiausiai nusipirkite šokoladą ir pati suvalgykite. Milijonai motinų užkimba ant meškerės „vaikams – tai, kas geriausia ir brangiausia". Iš tiesų vaikui labiausiai reikia sveikos ir laimingos mamos, o skirtumo tarp pigaus ir brangaus kombinezono jis nepastebės.


Nesistenkite būti idealia šeimininke. Netapsite prasta, jei pasisamdysite auklę ar namų šeimininkę, o pati praleisite laisvą laiką su vaikais arba pailsėsite. Na, arba tiesiog susitaikykite su nešvariomis grindimis, jei šiandien neturite nuotaikos ar jėgų.


Gaminkite dviem dienoms. Vakarykščiai kotletai nepakenks jūsų ir jūsų vyro sveikatai, priešingai nei neišsimiegojimas ir nervų išsekimas. Ir mažiau skaitykite apie pagamintų košių žalą vaikams.


Nesidrovėkite paprašyti pagalbos vyro, mamos, anytos, sesės, draugės. Net artimiesiems ne visada aišku, ką reikia daryti.


Leiskite laiką viena ar su draugais tik be vaikų – bent pora valandų kas dvi savaites. Pasinaudokite visomis progomis atsipalaiduoti, atitrūkti – net jei tai bus vonia su putomis, kai vaikai miega. Stenkitės paįvairinti pasivaikščiojimus su vaikais. Vietoj žaidimų aikštelės nueikite į zoologijos sodą, botanikos sodą ar atraskite naują maršrutą pasivaikščiojimui.


Leiskite laiką su vyru. Tai gali būti vakarienė su žvakėmis, sporto rungtynių aptarimas ar net stalo žaidimas – viskas, kas atitrauks jus nuo pokalbių apie buitį, vaikus, ir suteiks progų naujai pažvelgti vienas į kitą.


Filtruokite informaciją. Nežiūrėkite kriminalinių naujienų, geriau mielas humoro serialas nei nuobodus „ant bangos“ esantis filmas.


Venkite konfliktų. Manote, kad pardavėjas įžūliai elgiasi, o močiutė parke mestelėjo netinkamą pastabą? Mandagiai, bet tvirtai pareikškite savo nuomonę. Situacija neduoda ramybės? Paleiskite ją. Nesigardžiuokite, neaptarinėkite, jei pasakojate, pasakokite trumpai, emociškai neįsitraukdama ir iš naujo neišgyvendama. Kartokite lyg mantrą: „Esu rami."


Atsiminkite – esate pati už save atsakinga. Niekas (net ir vaikai) neįvertins jūsų aukos. Visi vertins jūsų darbą kaip savaime suprantamą dalyką. Darykite tik tai, kam pakanka jėgų. Nereikia virti barščių turint temperatūros.


Keliaukite. Visų biudžetai skirtingi, bet net išvyka į gretimą miestą (ar kitą rajoną) – nuotykis, naujos emocijos ir pasikeitę vaizdai.


Nelyginkite savęs su vaikų neturinčiais žmonėmis. Skaudu žiūrėti, kaip buvę kurso draugai kyla karjeros laiptais ir kelis kartus per metus važiuoja atostogų, o savaitgaliais eina į parodas ir į kiną (ir žinoma, fotografuojasi ir dalinasi nuotraukomis instagrame)? Taip, dabar jūsų gyvenimas pasikeitė, bet vaikai auga, taigi galėsite atsigriebti už prarastą laiką.


Vykite šalin kaltės jausmą. Jūs – geriausia mama savo vaikui, jūs jį rengiate, maitinate, rūpinatės jo sveikata, kalbatės su juo, bučiuojate ir apkabinate. Jau to visiškai pakanka.


Visur stenkitės įžvelgti gerų dalykų, dažniau šypsokitės, žiūrėkite į veidrodį. Net jei jūsų baterija – ties nuliu, tai daro stebuklus, pozityvas traukia pozityvą. Mokykitės džiaugtis smulkmenomis – geru oru, šmaikščia mažylio išdaiga, gardžiu pyragu. Tada atsiras vis daugiau priežasčių džiaugtis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis