Psichologė apie amžiaus skirtumą tarp vaikų: koks idealiausias?

Idealu planuoti vaikų atėjimą į šį pasaulį, nes taip galima išvengti daugelio klaidų, apgalvoti, ar galėsime pakankamai laiko ir dėmesio skirti dviem, trims vaikams. Straipsnio konsultantė - psichologė dr. Rasa Pilkauskaitė Valickienė.

Pametinukai

Vyresnis vaikas dar mažiukas ir jam pačiam labai reikia mamos. Kai gimsta po metų ar mažiau broliukas arba sesutė, vyresnėlis nesupranta, kad mama gali kažkam, o ne jam skirti daugiau dėmesio. Metukų mažylis dar nesuvokia, kad yra atskiras asmuo - ne mamos dalis, ir labai natūraliai trokšta dėmesio tik sau.


Kaip bendrauja pametinukai


Nors atrodytų, kad pametinukų santykiai turėtų būti puikūs ir jie norės kartu žaisti, ne visada tai pasitvirtina. Ar vaikai (ne tik pametinukai) sugeba gražiai bendrauti ir žaisti, labai daug priklauso nuo to, kokie yra mamos ir tėčio santykiai.


Jeigu tėvai gražiai bendrauja, sutaria, myli ir gerbia vienas kitą, kultūringai sprendžia kilusius tarpusavio nesutarimus, didelė tikimybė, kad ir vaikų santykiai bus geri, nes bendravimo modelio jie mokosi iš tėvų. Savaime aišku, ši taisyklė nėra šimtaprocentė, nes kaip bendraujama su broliais, seserimis, priklauso ir nuo vaiko temperamento, būdo savybių, kantrumo, aktyvumo. Būna, pametinukai labai gražiai bendrauja, nes juos sieja tie patys pomėgiai, ypač kai sulaukia maždaug 3-4 m.


Vaikai apskritai yra atskira šeimos koalicija su savo taisyklėmis ir tvarka, dažnai kartu daugiau laiko praleidžia tarpusavy negu su tėvais. Jie geriau vienas kitą supranta, todėl, būna, vyresnis vaikas tėvams „išverčia", ką sako dar labai neaiškiai kalbantis jaunėlis.


Pametinukai auga kitaip negu dvyniai, nes gimimo istorijos skirtingos, nors ir mažas laiko tarpas tarp vaikų, vienas didesnis, kitas mažesnis. Atrodytų, abu vaikai mažiukai, bet net ir tėvams pirmagimis atrodo jau dičkis, brandesnis, nors iš tiesų jam reikia tiek pat šilumos ir dėmesio. Jei vyresnis vaikas dėmesio gauna mažiau nei jaunėlis, tai gali atsiliepti ir jo santykiams su broliuku ar sesute.


2-4 m. amžiaus skirtumas


Vyresnis vaikutis kartais prašo sesutės arba broliuko. Tačiau iš tiesų prašo žaidimų draugo ir neįsivaizduoja, kad su kūdikiu žaisti dar negalės. Kai pamato naujagimį, kartais nusivilia, kad atsiradęs naujas šeimos narys visai ne toks, kokio norėjo. Todėl tėvų užduotis - paaiškinti vaikui, koks gims jo brolis ir sesutė. Ko gero, nėra nieko baisiau už padėtį, kai vaikas net nenutuokia, kad šeimoje atsiras kitas mažylis ir vieną dieną tėvai išveža kelioms dienoms pas senelius, paskui parsiveža namo ir pasako: „Štai tavo brolis (sesė)." Vaiką, kad gims brolis, patartina ruošti iš anksto.

Maždaug nuo 4-5 mėnesio (anksčiau nereikėtų, nes nutikus nelaimei bus labai sunku paaiškinti, kur dingo broliukas iš pilvelio), kai pradeda matytis pilvelis, su vyresniu vaiku jau galima kartu pradėti laukti broliuko ar sesutės, parodyti, kad jis yra pilvelyje, ir bandyti užmegzti pirmą vaikų kontaktą.


Trejų metukų mažylį su pilvelio gyventoju galima supažindinti ir vėliau, nes jam gali būti labai sunku dar keturis penkis mėnesius laukti, kol gims broliukas. Kuo tėvai daugiau dėmesio skirs jau esamo ir dar gimsiančio vaikų santykių formavimui, jei planuos, kaip atrodys gyvenimas, kai namuose gims kūdikis, tuo didesnė tikimybė, kad broliai ir seserys gerai sutars.


Vaikas, įtrauktas į pasiruošimą naujam gyvenimo etapui, nesijaus atstumtas ir tuo pačiu metu lengviau susitaikys, kad atsirado naujas šeimos narys.


5-7 m. ir didesnis amžiaus skirtumas


Jeigu vaikų amžiaus skirtumas didesnis nei septyneri metai, vyresniam jau svarbiau ne tai, kas vyksta jo šeimoje, o mokykla, draugai. Tarp tokio amžiaus vaikų bus mažiau bendros veiklos. Jaunesniam vaikui, kai paūgės, bus įdomu žaisti su žaislais, o vyresnįjį žaislai domins vis mažiau. Tėvų pareiga - nepaversti vyresnio vaiko mažylio globėju ar prižiūrėtoju. Tai vis dar dažna tėvų klaida, nors iš tiesų vyresnėliai vaikai neturėtų atstoti tėvų.

Kad vaikų santykiai būtų geri, mažieji negali tapti našta vyresniesiems, nes tai neteisinga šių atžvilgiu. Jie dar negali spręsti netikėtomis aplinkybėmis (pavyzdžiui, kilus gaisrui).


Vaikai, tarp kurių toks amžiaus skirtumas, gali gražiai žaisti kartu, tarsi apsikeisdami veiklomis. Mažylis mielai stebės, ką vyresnis brolis veikia prie kompiuterio, paprašys ir jam leisti pažaisti, o atsidėkodamas pasikvies kartu sudėti dėlionę.


Vis dėlto dažniau vaikai gražiai žaidžia namuose, o išėję į lauką mieliau laiką leidžia su bendraamžiais draugais, nes pomėgiai tikrai skirtingi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis