Psichologė – apie neramų kūdikių miegą

Psichologė Karolina Gurskienė apžvelgia naujagimio ir kūdikio iki trijų mėnesių amžiaus miego įpročius.

Visas kūdikio amžius yra skirstomas į keturis didelius periodus. Kiekvienas šių periodų yra susijęs su konkrečiu vystymosi šuoliu, kai aiškiai matomi pokyčiai mažylio gyvenime įvyksta beveik per vieną naktį.

Taigi, pirmasis toks periodas yra nuo gimimo iki trijų mėnesių, antrasis – nuo ketvirtojo iki šeštojo mėnesio, trečiasis apima septintą, aštuntą ir devintą mėnesius, o paskutinysis – nuo dešimto mėnesio iki pirmojo gimtadienio.

Miego tema ir realybė sunki tėvams tuo, kad su kiekvienu periodu paprastai keičiasi miegojimo ir migdymo „žaidimo taisyklės". Vos spėji įprasti ir „įsivažiuoti" - žiūrėk, tokia migdymo schema jau vėl nebetinkama...

Kūdikio miegas ir pašaliniai garsai

Naujagimiai neprabusdami paprastai išmiega nuo pusantros iki trijų valandų, nesvarbu, tai nakties ar dienos miegas. Tokio amžiaus mažyliai sunkiai įminga, nes jų gilaus miego fazė dar neišlavėjusi, todėl neramus kūdikio miegas šiuo augimo laikotarpiu yra visiškai normalus reiškinys.

Kūdikis gali atrodyti labai pavargęs ir lengvai užmigti, tačiau vos po 20 minučių keltis nuo menkiausio krepštelėjimo.

Jeigu mama neina miegoti kartu su kūdikiu, krepštelėjimų ir kitų garsų išvengti sunku, todėl visai pravartu palikti mažyliui truputį „lengvo" triukšmo (tai gali būti pravertas langas, jeigu garsai už jo nėra labai „aštrūs"arba įjungta lengva ir tyli muzika).

Paprastai kažkiek pastovesnio miego ritmo galima pradėti tikėtis nuo maždaug trečio kūdikio gyvenimo mėnesio, tačiau tai tikrai nereiškia, kad mažylis užmigs devintą valandą vakare ir atsikels aštuntą ryto.

Kaip padėti vaikui užmigti?

Trijų mėnesių amžiaus kūdikis jau gali ramiai išmiegoti nuo maždaug vidurnakčio iki penktos ar šeštos valandos ryto. Tačiau tai galimybė ir ne visada realybė. Kertinis dalykas kalbant apie kūdikių miegą yra tas, kad vaikui pačiam kontroliuoti užmigimą ir miegą yra be galo sunku. Pavargus savarankiškai imti ir užmigti, taip, kaip tai darome mes, suaugusieji, jam nepavyksta, todėl kūdikiui būtina tėvų pagalba.

Pagalbinės priemonės (nešiojimas, supimas, maitinimas) mažyliui reikalingos pasiruošti miegui, suprasti, kad jis jau nori miego, ir užmigti.

Vienintelis kūdikio būdas išreikšti norą miegoti yra jo verksmas, kuris dar labiau jį vargina ir reikalauja dar didesnių tėvų pastangų padėti pasinerti į miego karalystę. Kūdikiams labai sunku pereiti iš būdravimo į miego režimą, todėl reikėtų nelaukti, kol mažylis įsiverks, o pamačius pirmuosius nuovargio požymius, reaguoti ir padėti mažyliui užmigti.

Pagaliau užmigęs kūdikis gali nubusti taip ir neįmigęs giliuoju miegu. Tai gali nutikti po maždaug 45 minučių miego, nes maždaug tuo metu turėtų keistis miego fazės, ir iš paviršinio miegojimo kūdikis turėtų pereiti į gilaus, ramaus miego fazę. Bet labai dažnai būna, kad būtent tada mažylis ir nubunda, ir dar kartą prašosi tėvų pagalbos užmigti. Kartais užtenka vos palinguoti lovytę ir mažylis vėl užmiega, net įminga, tačiau būna ir kitaip. Ypač sunkiais atvejais dar vienas bandymas užliūliuoti mažylį norimo rezultato nebeduoda. Mažylis priešinasi bet kokioms migdymo gudrybėms ir rodo akivaizdų norą nemiegoti. Tokiu atveju reikėtų gerbti vaiko pasirinkimą ir leisti jam nebemiegoti, tačiau būdravimo laikotarpį sutrumpinti ir vėl kantriai laukti pirmųjų nuovargio ženklų.

Ritmas ir režimas

Naujagimiui reikia padėti atrasti dienos ir nakties ritmą. Kiekvienam vaikui reikalingas konkretus dienos režimas ir aiški dienotvarkė, kūdikis – ne išimtis. Tėvų nustatomos ribos ir nuolat pasikartojančių įvykių seka suteikia kūdikiui saugumo ir ramybės jausmus, po truputį jis įpranta, ką reiškia konkrečių veiksmų pradžia ir kam reikia ruoštis (rengia pižamą – įjungia naktinę lempą - dainuos lopšinę – miegosiu).

Leisti pačiam kūdikiui nuspręsti, kada jis jau norės eiti miegoti, paprastai reiškia nemenką chaosą: dešimt minučių verkimo, dešimt minučių valgymo, dešimt minučių miegojimo – ir taip valandų valandas. Galiausiai visa tai „įsisuka" į užburtą ratą, nes vaikas būna nei labai išalkęs, nei iki galo pavalgęs, nei tikrai pavargęs, nei gerai pailsėjęs. Tokiu atveju tėvai greitai praranda kantrybę, jaučiasi beviltiškai ir supdami mažylį ima ant jo pykti ar pradeda save kaltinti. O kaltindami save dar labiau pyksta ir dar labiau jaučiasi beviltiškai. Taigi, konkretus laikas, kada vesite mažylį miegoti, padės ne tik jums labiau planuotis savo poilsio laiką, tačiau kartu ir įpratinsite savo vaiką visada tuo pačiu laiku nurimti ir ruoštis poilsiui. Vidinis kūdikio laikrodukas laikui bėgant pats ims duoti ženklus ir dar prieš miegą organizmas ims ruoštis miegui.

Miegas kūdikiui yra neginčijamai svarbus. Nepailsėjusi jauna nervų sistema yra labai jautri, todėl užtikrinti mažyliui tinkamą poilsį yra tiesiog būtina. Prastai pailsėjęs ir jėgų neatgavęs kūdikis yra labai lengvai veikiamas aplinkos dirgiklių, todėl prarasti nuovoką ir pravirkti tampa labai paprasta. Naujagimiai atsipalaiduoja ir įtampą mažina dviem būdais – valgydami ir miegodami. Jeigu mažylis sotus ir vis tiek piktas – laikas miegoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis