Psichologė: kad kūdikis ramiai miegotų naktį, svarbu žinoti

Naktinis kūdikio miegas labai svarbus ne tik pačiam kūdikiui, bet ir jo tėvams. Nuo to, kaip miegojo kūdikis, priklauso ir kaip pailsėjo jo tėvai.


Kad kūdikio miegas būtų kokybiškas, visų pirma reikėtų pasirūpinti, kad būtų tinkamai paruoštas jo kambarys ir miegojimo vieta. Labai svarbu, kad mažylio kambarys būtų išvėdintas ir tinkamos temperatūros, t. y. apie 18 – 19 laipsnių šilumos. Kai kalbama apie kūdikį, vertėtų visada atsiminti vieną taisyklę: „geriau vėsiau, nei per karšta". Kūdikių termoreguliacija dar nėra visiškai išsivysčiusi ir yra labai jautri, todėl labai paprasta mažylį perkaitinti. Nepriklokite vaiko iki kaklo, jeigu kambaryje yra apie 18 laipsnių šilumos, jis tikrai nesušals apklotas iki pusės ir su viena antklode.


Pribudo naktį?


Nepulkite mažylio naktį raminti vos tik jam nubudus. Visi vaikai yra labai skirtingi, todėl ir jų miegojimas skiriasi. Vieni miega ramiai, mažai judėdami, kiti nuolat kruta, skleidžia visokius garsus, miegodami daro įvairiausiais grimasas. Kol mažylis dar nėra visiškai atsibudęs, kol neverkia, reikėtų stengtis neskubėti jo raminti, kilnoti, nešioti. Labai dažnai kūdikiai „paburba" sau po nosyte net neatsibusdami ir toliau miega, todėl aktyvi tėvų reakcija į tokį vaiko elgesį jį tik išblaškytų.


Šiek tiek ūgtelėjusiam kūdikiui nepulkite siūlyti krūties ar buteliuko vos tik jam nubudus ir pravirkus. Iš pradžių pabandykite nuraminti jį švelniais žodžiais – labai dažnai mažyliams užtenka išgirsti mamos balsą ir jie toliau užmiega. Kūdikis nuo pat pirmų dienų turėtų būti pratinamas atskirti dieną nuo nakties – šiuos skirtingų laikų miegus taip pat. Nejunkite nakties metu šviesos, neguldykite mažylio į vežimėlį taip bandydami užmigdyti ir nesistenkite jo greitai „užkišti" maistu.


Kai tik mažylis jau gali nebevalgyti nakties metu, nuo tos akimirkos stenkites jį maitinti, kai jis tikrai alkanas, o ne tam, kad vėl užmigtų. Įprotis valgyti, kad užmigtum įsišaknija labai giliai, o vėliau juo labai sunku atsikratyti. Atidžiai stebėkite maitinimosi procesą tiek dieną, tiek naktį – čiulpimo poreikiui patenkinti neturi būti visą parą naudojama mamos krūtis.


Kai miegas išsiderina


Kūdikio miegas gali sutrikti dėl dviejų priežasčių – tai ligos ir vystymosi šuoliai. Visiškai suprantama, kad mažylis gali prastai miegoti, jei jis serga ar jam ką nors skauda. Net toks elementarus negalavimas kaip sloga kūdikiui didelis išbandymas. Vaikas negali normaliai kvėpuoti, o vos atsigulęs į horizontalią padėtį ima kosėti, nes nosies sekretas patekdamas į gerklę dirgina gleivinę ir taip išprovokuoja kosulį. Negana to, jis negali žįsti krūties arba normaliai valgyti iš buteliuko – užimta nosytė atima galimybę pro ją kvėpuoti, tad valgant nuolat trūksta oro. Jau nekalbant apie kitas, rimtesnes ligas, kurios pareikalauja iš mažylio daug jėgų, o iš tėvelių kantrybės.


Vystymosi šuoliai


Vystymo šuoliai – tai konkretūs raidos etapai, kurių metu mažylis išmoksta kažką reikšmingai naujo ir tai laikinai turi įtakos jo emocinei būsenai. Pavyzdžiui, mažylis išmoksta ropoti ir tai jam (žinoma ir tėvams) labai svarbus įvykis – jis gali pats nukeliauti, kur jis nori ir pasiimti tai, kas jam patinka, o ne tai, ką jam paduoda. Dienos metu mažylis vis praktikuojasi, o nakties metu smegenys apdoroja per dieną sukauptą informaciją ir patirtį, todėl labai realu, kad naktį mintimis kūdikis ropos ir tai išreikš realius veiksmais. Įnirtingai naktį ropojantį po savo lovelę mažylį švelniai paguldykite atgal, paglostykite ir padėkite jam toliau miegoti. Labai tikėtina, kad mažylis net nebus nubudęs ir šiuos savo naujus įgūdžius praktikuos miegodamas, todėl būkite labai švelnūs ir atidūs, kad jo neišblaškytumėte ir lengvai palydėtumėte į ramaus miego etapą.


Naktinis kūdikių miegas labai priklauso nuo to, kaip jie praleido dieną. Jeigu diena buvo rami, ne itin audringa, labai tikėtina, kad ir naktis tokia bus. Kūdikio ramybė atsispindi tėvų akyse. Ramūs namai – ramūs vaikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis