Rugsėjo mėnesį yra trys neeilinės dienos – 9, 19 ir 21

Kai šeimos planuoja pagausėjimą, jos iš anksto apgalvoja, kokiu metų laiku gims būsimasis vaikelis. Jeigu paklaustumėte JAV dirbančių pedagogų, kuo jiems ypatingas rugsėjis, daugelis atsakytų, kad būtent šį mėnesį yra švenčiama daugiausia vaikų gimtadienių.

Taip, taip, rugsėjis yra tas mėnuo, kai švenčiama daugiausia gimtadienių, rašo mother.ly portalas.

Šią tendenciją pirmą kartą pastebėjo žurnalistas Mattas Stilesas, pasigilinęs į 1994-2014 m. su gimimu susijusius statistinius duomenis, gautus iš JAV Nacionalinio sveikatos statistikos centro ir JAV socialinės apsaugos administracijos. Žurnalistas išsiaiškino, kad, jei tikėtume statistika, rugsėjo mėnesio vidurys yra pats populiariausias metas gimti.

Anot M. Stileso, dažniausios amerikiečių gimtadienių datos – rugsėjo 9, 19 ir 12. Maža to, 9 iš 10 populiariausių vaikų gimtadienio datų Jungtinėse Valstijose minimos taip pat rugsėjo mėn.

Kodėl gimdymo namams rugsėjo mėnuo tampa tikru darbymečiu?

Nors šios tendencijos priežastys nėra visiškai aiškios, vis tik kalendorius pateikia šokių tokių užuominų. Atmetę devynis mėnesius nuo rugsėjo 9 d. matome gruodžio 17 d. Nėra sudėtinga padaryti išvadą, kad šią dieną daugelis skiria apsikabinimams ir pasiruošimo šventiniam periodui darbams.

Jei vaikas gimė rugsėjo 19 d., kiaušialąstė turėjo būti apvaisinta maždaug gruodžio 27 d. Ši data dar iškalbingesnė: tai diena, skirta atsipalaiduoti šalia mylimo žmogaus po itin įtempto ir dažnai chaotiško Kalėdų maratono.

Atlikti tyrimai rodo, kad Kalėdų periodo populiarumas vertinant pastojimus biologine prasme artimas atostogų fenomenui.

Įdomu pastebėti, kaip teigia M. Stilesas, kad dažniausiai pastojimo dienomis tampančios datos itin nepopuliarios gimdymų atžvilgiu. „Rečiausiai gimimo dienomis tampančios datos – Kūčios, Kalėdos ir Naujųjų metų diena, – konstatavo jis. – Nėra populiari ir Padėkos diena. Liepos 4-oji atsidūrusi sąrašo pabaigoje."

Viena iš akivaizdžiausių priežasčių, kodėl žiemos švenčių laikotarpiu gimsta mažiausiai vaikų, - tai medicininių intervencijų (cezario pjūvių, gimdymo skatinimų ir pan.) numatymo šventinėms dienoms retumas. Paprastai tokios iš anksto planuojamos medicininės intervencijos numatomos ne švenčių dienomis.

Vis dėlto Valentino dieną medikai būna linkę pasidarbuoti iš peties: tai vienintelė šventinė diena, kai gimsta palyginti nemažai mažylių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis