Tinklaraštininkė – apie vaikiškus drabužėlius: kurie yra praktiškiausi, o kurių neverta pirkti

Turbūt yra gana normalu, kad kiekviena naujai iškepta mama perserga tokia liga, kai savo mažyliui, o dažnai dar net negimusiam, nori visko kas gražiausia, kas geriausia, kas minkščiausia, švelniausia ir t.t...

Ko prireiks ligoninėje

Yra prietaras, jog dar negimusiam vaikui nereiktų pirkti daiktų, bet šiais laikais, manau, tai neįmanoma, ypač, jei norime būti praktiški ir ekonomiški. Kad nereikėtų vos gimusiam kūdikiui lėkti pirkti būtiniausių daiktų už bet kokią kainą, sakyčiau, protingiausias sprendimas svarbiausius daiktelius susipirkti likus 1-2 mėnesiams iki mažylio gimimo.

Vadinamasis naujagimio kraitelis apskritai yra būtinas - svarbiausius daiktelius kūdikiui visada turime nusivežti jau į ligoninę, į kurią važiuojame gimdyti. Tokį kraitelį sudaro rūbeliai, sauskelnės ir pan.

Žinoma, jeigu visgi to kraitelio neturėsim (važiuosim gimdyti ne iš namų ar pan.), ligoninė jų turės, manau, ir sauskelnių, bet greičiausiai palaikys jus nerūpestinga mama, jeigu nebūsite pasirūpinusi šiais daiktais.

Naujiems tėveliams dažnai visiškai neaišku, koks gi tas mažylis būna vos tik gimęs, o tuo labiau, koks bus jo rūbelių dydis. Kaip bebūtų, nieko tokio nenutiks, jei ligoninėje mažylį aprengsite kiek didesniu rūbeliu, nei jam priklausytų - taip dažniausiai ir nutinka.

Mažiausias kūdikių rūbelių dydis standartiškai yra 52 dydis - jis tiks vidutinio svorio naujagimiui - 3,2-3,6 kg.

Yra ir dar kiek mažesnių dydžių rūbelių, bet gi reikia tikėtis, kad mažylis gims laiku.

Kūdikių rūbelių dydžiai paprastai susiję su jų ūgiu, pvz., jei rūbų dydis 68, tai reiškia, kad jis skirtas maždaug 68 cm ūgio mažyliui. 56 cm dydžio rūbas tiks maždaug 4 kg kūdikiui. Jeigu Jums prognozuoja didesnį naujagimį, galite iš karto pirkti drabužėlius nuo 56 dydžio. Kaip bebūtų, niekas per galvą neduos, jeigu atsargumo dėlei turėsite ir 52 dydžio rūbelį. Naudingiausias ir patogiausias rūbas tokiam mažam vaikeliui yra smėlinukas arba dar geriau ir patogiau uždedamas siaustinukas. Jei tokio mažo rūbelio visgi neprireiks, vėliau galėsite jį perleisti arba parduoti.

Per daug rūbelių

Kitas gresiantis pavojus - pripirkti per daug rūbelių mažyliui. Nors tai ir žinome, labai tikėtina, kad šita liga vis tiek persirgsime, t.y., mažyliui pripirksime per daug rūbelių ir tik vėliau įsisąmonsime, kad mažylis auga per greitai, kad juos visus spėtų panešioti, kad mažojo gyvenime dar nebus tiek ypatingų progų, kada galėsime panaudoti puošnius rūbelius. Svarbu atminti, kad patogumas visada svarbiau už puošnumą. Turėkite omenyje, kad prireiks savaitės ar kelių, kol įgusite rengti savo kūdikį.

Rūbelių kūdikiams šiais laikais įsigyti galima įvairiausiose vietose, ne tik parduotuvėse ir ne tik naujų. O juk žinome, kad kūdikiai dažnai labai nedaug spėja sunešioti rūbą, kol galiausiai jį išauga. Tad nenaujų rūbelių prekyvietėse dažnai galima gauti beveik naujos būklės rūbelių, kita vertus, gali būti ir priešingai - gerokai sunešiotų rūbelių, nes visgi jie yra dažnai skalbiami, tad išsilaikymas labai priklauso nuo audinio kokybės.

Pati iki šiol esu pirkusi labai nedaug naujų rūbelių - nebent esam gavę dovanų, daug atidavė draugai savo mažylio, na, o daugiausiai rūbų pirkau turgeliuose, internete iš kitų mamų. Ir, mano nuomone, mažam kūdikiui tikrai nėra būtini nauji ar itin stilingi rūbeliai (kita vertus, tokių visada galima rasti ir turgeliuose), juk jis dar nevaikšto, kad atskleistų visą jų grožį, o kaip tik - dažnai sisioja, apsidrabsto bevalgydamas, atpylinėja gerdamas ir t.t.

Tad ar mums tikrai tuo metu labai rūpės, kokie gražūs kūdikio rūbeliai, ar labiau, kokie praktiški ir kaip lengvai ir greitai juos galima pakeisti kitais?

Kūdikiui turėtume duoti daugiau laisvės veikti, tyrinėti tai, ką jis nori - jei rūbai bus per daug prašmatnūs, mes nesąmoningai jį per daug saugosim, taigi, trukdysim jo tobulėjimui ir pažinimui. Net ir į svečius einant dažnai galvosime, kuo aprengti, kad būtų patogu pakeisti sauskelnes, tad rūbų grožis turėtų būti tikrai ne prioritetas.

Iš savo asmeninės patirties papasakosiu, kokie drabužėliai man buvo patogiausi ir praktiškiausi.

Praktiškiausi kūdikių rūbeliai:

1) SIAUSTINUKAS

Jų vienas didelis pliusas, kad juos labai patogu aprengti. Girdėjau, kad kartais vyrams būna sunkiau, bet tereikia tik šiek tiek praktikos, ir jie galės įvertinti šio rūbo privalumus. Siaustinukai labai praverčia, kol kūdikis yra dar mažas ir mamai nedrąsu jį rengti. Tada tiesiog atsagstom rūbą, ištiesiam, paguldom ant jo mažylį ir susiaučiam susagstydami.

2) SMĖLINUKAS

Mamos jį vadina bodis, bodžiukas. Jie yra turbūt patys populiariausi kūdikio rūbeliai. Išvardinsiu jų pliusus ir minusus. Kadangi naudojau daugkartines sauskelnes, tai šiek tiek nepatikdavo, kad kai jos praleisdavo sisiuką, sušlapdavo ir smėlinukas, o dar ir kelnės. Jeigu rengdavau atskirus rūbus - palaidinę, megztuką/džemperį ir kelnes, sušlapdavo tik kelnės. Tai toks tas minusas. Jei daugkartinės kelnytės gerai sulaiko, tai to minuso kaip ir nebelieka. O pliusas smėlinukų toks, kad su jais mažylio pilvukas niekada nebus nuogas, o kai mažylis jau ir juda daugiau, tai labai aktualu, o ypač einant į lauką - visada turi būti bent viena visą kūnelį sujungianti drabužio dalis, nes vaiką juk dažnai kilnojam, rūbai irgi pasikelia - neturėtų išlįsti jokių nuogų mažylio kūno dalių, juk nenorime, kad jam būtų šalta.

3) LIEMENĖ

Jau seniai buvau nusprendusi, kad šį rūbą būtinai paminėsiu prie naudingiausių. Neseniai skaičiau viename bloge mamos pasisakymą, kad liemenė tikrai super rūbas, nes su ja dažniausiai nebus nei per šalta, nei per karšta. Galiu tik pritarti.

4) KOMBINEZONIUKAS

Sunku kažkaip rasti jam pavadinimą, bet šis rūbas buvo vienas tų, kuriuos naudojome gana ilgai, nes jis turi kelis susegimus, kurie pakoreguoja jo ilgį, yra mielos minkštos medvilnės su šiek tiek elastano. Jis apsaugo pilvuką, kad nebūtų nuogas, tinka tiek šiltuoju metų laiku, nes nėra storas, tiek ir šaltuoju.

5) NAKTINUKAI SU GUMELE

Puikus rūbas pirmam pusmečiui, kuris apsaugo, kad mažylis nenusispardytų antklodės. Turėjom ir miegmaišį, kuris taip pat buvo labai reikalingas dėl tos pačios priežasties. Kai namuose šilta ir vaiko nebesinori kišti papildomai į miegmaišį, užteko ir naktinukų. O vėliau, kai nebesinorėjo mažyliui trukdyti judėti (ypač kai pamėgo gulėti ant šono, o naktinukai apsunkindavo jo pasisukimą), juos aprengdavau tiesiog nebetempdama žemyn iki kojyčių.

6) PĖDKELNĖS

Taip pat labai naudingas drabužis ne tik pirmus, o ir kitus metus. Šliaužiojimo - ropojimo periodu beveik visos kojinės mažyliui smuko. Tad būtent šiuo metu labiausiai pasiteisino pėdkelnės, na, dar šliaužtinukai. Pirmus kelis mėnesius greičiausios jos nebus einamiausias drabužis, nes norėsis rūbų, kurie patogiai atsisegtų ir patogiai būtų galima pakeisti sauskelnes.

Drabužiai, be kurių galima apseiti:

1) Smėlinukai, kombinzonukai ir kiti panašūs rūbai, kurie neatsisagsto rūbelio apačioje ties klyneliu. Kaip kad žemiau pavaizduotas - jis man labai patiko, buvo miela medžiaga ir šiaip toks smagus, bet nesąmoningai jį retai aprengdavau, nes žinojau, kad norint pakeisti sauskelnes, reikės visą vaiką nurengti. Tad pirkdami rūbelį žiūrėkite, kad jis susisagstytų ties klyneliu. Šį rūbelį pirkome dar kai mažylis buvo pilve, taigi, tada turėjome dar mažai supratimo apie kūdikių rūbelius.

2) Romperis. Nežinau, kaip kitoms mamoms, bet pas mus šis rūbas buvo labai retai nešiojamas. Gal dėl to, kad jis pusiau smėlinukas, pusiau šliaužtinukas, tad, rodos, nei šis nei tas. Aprengus jį ant kojyčių nebus patogu dar kažką mauti dėl jo klešnių, o nieko nemauti - tik jei labai šilta, o mažiems leliukams dažniausiai plikų kojyčių dar nepaliksim. Jei pirksite romperį, rinkitės ilgom klešnėm.

3) Palaidinės, megztukai, kurie neturi papildomų sagučių ties kaklu. Tokiais rūbais dažnai sunku apvilkti mažylius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis