Turite problemų miegamajame? Priežastys jus nustebins

Specialistai pastebi, kad gana dažnai nesklandžių intymių poros santykių priežastys būna ne vien psichologinės, kaip ilgą laiką buvo įprasta manyti, o ir anatominės -fiziologinės, kurias paprastai nesunkiai išspręstų medikai.

„Santykiai su vyru man jau kuris laikas neteikė jokio malonumo, suartėdavau su juo tik iš pareigos. Atėjus vakarui stengdavausi prisigalvoti įvairios veiklos, kad kuo ilgiau nereikėtų eiti miegoti, tikėjausi, kad, kai ateisiu į lovą, vyras jau miegos. Savo sutuoktinį aš mylėjau, jis mane – taip pat, mes abu ėjome iš proto dėl savo trijų vaikų, tačiau mūsų intymus gyvenimas nebeteikė jokio malonumo nei jam, nei man. Nors iki vaikų gimimo viskas buvo kitaip. Jei ši situacija būtų nepasikeitusi, mūsų santuoka būtų iširusi, tuo net neabejoju", – pripažįsta netrukus keturiasdešimtmetį švęsianti Monika (vardas pakeistas).

Pasak gydytojos psichiatrės Aušros Bagdonaitės, kiekvienos poros santykiuose visuomet apstu paslapčių, todėl psichologai neretai suglumsta ir pasijunta bejėgiais išgirdę bent vieno partnerio pasakojimą apie nesklandumus intymiuose santykiuose. Ir labai suprantama kodėl, nes pilnavertiškam gyvenimui svarbi tiek emocinė ir dvasinė būsena, tiek fizinė žmogaus sveikata, todėl ir pagalba reikalinga visokeriopa. „Yra tekę ne sykį girdėti skaudžių, kiek per vėlai papasakotų istorijų, kuomet regis santykiuose lyg ir nieko netrūko, o didžiausi nesklandumai iškildavo miegamajame, tačiau nei vienas iš partnerių tuo metu nedrįso apie tai kalbėti ir ieškoti pagalbos, arba ieškojo pagalbos ne ten, kur jos galima sulaukti, todėl jų santykiai buvo pasmerkti. Džiugu, kad Monikai pavyko susigrąžinti gyvenimo kokybę. Monikos istorija – neretos poros istorija", - sako A. Bagdonaitė.

Kaltininkai – fiziologiniai pokyčiai

Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos prezidentė, gydytoja akušerė-ginekologė doc. dr. Daiva Bartkevičienė pastebi, kad gana dažnai nesklandžių intymių poros santykių priežastys būna ne vien psichologinės, kaip ilgą laiką buvo įprasta manyti, o ir anatominės-fiziologinės, kurias paprastai nesunkiai išspręstų medikai. Būtent taip ir buvo herojės Monikos atveju.

„Moterys, ypač tos, kurios gimdė vaikus pačios, natūraliu būdu turi suprasti, kad vartai į pasaulį, ne visada išlieka tokie, kokie buvo iki gimdymų. Bėgant metams išryškėja lytinių organų fiziologiniai pokyčiai: tarpvietės sritis ir makštis dažnai yra paveikiamos, nėštumai ir gimdymai pakeičia anatomiją. Makštis ir tarpvietės sritis turi daug nervinių skaidulų, o tai atlieka svarbų vaidmenį moters ir vyro lytiniam pasitenkinimui. Po traumų, plyšimų ir chirurginių intervencijų audiniai randėja, jie tampa nebe tokie elastingi ir jautrūs. Tiek dėl amžiaus, tiek dėl gimdymų įtakos dubens ir makšties raumenyse įvyksta pokyčiai: tonusas mažėja, jie glemba, nyksta stangrumas, makšties atraminiai mechanizmai, tuo pačiu sumažėja seksualinis jautrumas. Atsiranda diskomfortas abiem partneriams", lytinio gyvenimo nepasitenkinimo priežastis, kurios dažną porą užklumpa gimus vaikams, įvardija doc. dr. D. Bartkevičienė.

Šiandien šios intymios problemos sprendžiamos atliekant estetines intymios chirurgijos operacijas. Jos moterims gali būti atliekamos tiek dėl su amžiumi atsiradusių pakitimų, tiek dėl įgimtų defektų, deformacijų.

Bijome kalbėti

„Tačiau gana dažnai dėl žinių stokos yra tylima, net nesusimąstoma, kad visos, net ir intymios poros problemos turi sprendimą. Šiai dienai Lietuvoje ne visi specialistai yra pasiruošę konsultuoti seksualinės sveikatos klausimais, tačiau tikrai daugėja tokių, kurie tai geba daryti – atsiliepia į lūkesčius žmonių, linkusių ieškotis pagalbos, norinčių rūpintis savo ir savo partnerio seksualine sveikata ir gyvenimo kokybe. Mūsų visuomenėje seksualinė kultūra vis tik dar tokia, kad daugumai nepatogu ir nepriimta kalbėti apie seksualinę sveikatą, lytiškumą. Kultūriškai taip susiklostė tradicijos, kad apie tai kalbėti lyg ir nedera, gėda", – pastebi doc. dr. D. Bartkevičienė.

Pasak medikės, apie santykius ir apie intymumą labai svarbu kalbėtis tiek moterims, tiek vyrams, nes visi santykiai, ir intymūs taip pat, yra dviejų žmonių, o ne vieno kurio nors atsakomybė, nors kalbėtis apie tai gana sunku, dažnai nemokame, neturime patirties. Jei taip nutinka, padėti galėtų gydytojas psichiatras, turintis psichoterapinių įgūdžių, išmanantis tiek žmogaus fiziologiją, tiek gebantis įsigilinti į santykių, o taip pat ir intymias problemas.

Doc. dr. D. Bartkevičienė pastebi, kad daug moterų kenčia dėl nevisaverčio intymaus gyvenimo ir tai tęsiasi kartais net dešimtmečius. „Jos net nesuvokia, kad, atskleisdamos savo paslaptis gydytojui ginekologui, gali išspręsti daugelį savo slaptų problemų. Moterys gali turėti seksualinių problemų ir kompleksų, tačiau svarbu netylėti visą gyvenimą ir nenurašyti savęs bei savo moteriškumo", – pataria gydytoja ir primena, kad XXI amžiuje medicina kasdien tobulėja, todėl išdrįsus atvirai pasikalbėti su partneriu ir medikais daugelis porų gali iš naujo atrasti vienas kitą ir prarastus potyrius, o tai kelias geresnės gyvenimo kokybės link.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis