Vaiką kankina pilvo diegliai: kaip jam padėti be vaistų

Pilvo diegliai pirmaisiais mėnesiais gerokai apkartina kūdikio auginimo džiaugsmą daugeliui tėvų.

Kodėl pučia pilvą?

Pilvo diegliai kankina apie trečdalį kūdikių. Pastebėta, kad berniukus šiek tiek dažniau nei mergaites, tačiau moksliškai šį teiginį sunku paaiškinti.

Manoma, kad šią problemą paskatina daugelis veiksnių. Viena jų - nebrandi virškinimo ir nervų sistema.

Kai pagerėja šių sistemų veikla (apie 4-5 mėn.), diegliai savaime praeina.

Dauguma mokslininkų sutaria, kad priežastis gali būti karvės pieno baltymas, kurį nebrandžiam žarnynui sunku suvirškinti. Taip pat - per mažai gerųjų žarnyno bakterijų, laktazės (fermento) stoka, kūdikio permaitinimas.

Daug įtakos turi ir tėvų nerimas bei pyktis, įtampa (vaikas jaučia emocijas).

Kartais kūdikis prisiryja valgydamas oro, dėl to taip pat gali būti pilvo skausmai.

Žindymas ir pilvo diegliai

Kad kūdikius mažiau kamuotų diegliai, maitinančioms mamoms patariama atsisakyti kofeino turinčių gėrimų - jie dirgina ir taip jautrią vaiko nervų sistemą, taip pat patariama negerti pieno ir nevalgyti pieno produktų. Galima pabandyti keletą dienų atsisakyti varškės, sūrio, kefyro, pieno ir pan. Jei vaikui pagerėja, dietą reikia tęsti toliau. Tačiau jei diegliai nepraėjo, ko gero, priežastis kita.

Taip pat krūtimi maitinančiai mamai patariama atsisakyti ir itin aštrių produktų bei prieskonių. Žindyvė turėtų vengti ir tokio maisto, kuris jai pačiai sukelia nemalonius pojūčius žarnyne.

Mišiniais maitinamas kūdikis taip pat gali kentėti nuo dieglių, jei jam netinka mišinėlis. Kūdikiui negalima duoti saldžių gėrimų (sulčių, saldžios arbatos). Jei atrodo, kad vaikas labai nori gerti, reikia pasiūlyti paprasto vandens.

Kaip padėti?

Reikia stengtis nepermaitinti. Neramūs kūdikiai nuolat prašo krūties, tačiau pienas perkrauna skrandį ir tik pablogina padėtį. Pastebėta, kad dažniau nuo pilvo dieglių kenčia aktyvūs, valgūs kūdikiai. Prieš maitinant galima vaiką paguldyti ant pilvo - tai padeda išeiti dujoms.

Taip pat labai svarbu pavalgytam vaikučiui padėti atsirūgti, kad patekęs į skrandį oras nekeliautų žarnynu tolyn.

Kiti pagalbos būdai:

-Šiluma ir masažas. Čia tinka įvairūs būdai - ir pašildytas audeklas, ir šiltos rankos, ir, žinoma, masažas aplink bambą laikrodžio rodyklės kryptimi.

-Bendravimas su vaiku, todėl kartais geriausias vaistas - paprasčiausiai panešioti, pasūpuoti ant rankų. Galima pabandyti nukreipti kūdikio dėmesį: įjungti švelnią muziką, padainuoti ar tiesiog ką nors pašnibždėti į ausį.

-Kūdikiai, kaip ir suaugusieji, yra skirtingo temperamento. Todėl vienam gali būti smagu judėti (būti kilnojamam aukštyn žemyn, važiuoti mašina ar pan.), o kitas gali nusiraminti suvyniotas vystyklu, kaip anksčiau mus vystė mamos ir močiutės.

Jei sunku susitvarkyti patiems, reikia kreiptis pagalbos į vaikų gydytoją, jis patars ir galbūt paskirs vaistų. Dažniausiai skiriami preparatai, saugantys, kad nesusidarytų dujos, - simetikonas ir probiotikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis