Vaikas nenori sėstis ant klozeto: 3 priežastys, apie kurias gal nepagalvojote

Pratinant mažylį prie kokios nors naujovės, reikia jūsų kantrybės ir vaizduotės, nepamiršti pagyrimų ir nesudirgti dėl niekų. Tai pagrindinės taisyklės, ir tada jam tikrai pasiseks. Mėnesiu anksčiau ar vėliau - jokio skirtumo. Pasitaiko, kad vaikas nenori sėstis ant klozeto. Kodėl? Jūsų dėmesiui – 3 galimos priežastys.

Vaikai, kurie jau susidraugauja su naktipuodžiu, po kurio laiko ima šlapintis ir tuštintis „kaip dideli“, tai yra sėdėdami ant įprasto klozeto. Tačiau neretai nutinka taip, kad vaikai bijo sėstis ant klozeto. Pasitaiko, kad vaikas jau lyg ir bandė tuštintis ir šlapintis į įprastą tualetą, tačiau vieną dieną ima ir atsisako. Kas nutiko? Greičiausiai, jis išsigando. Ko dažniausiai bijo vaikai ir kaip jiems padėti?


1. Įkrisiu!


Darželį lankantis mažylis gali saugiai ir be baimės atsisėsti šlapintis ant klozeto, kuris yra pritaikytas vaikams. Tačiau grįžęs namo ar nuėjęs į svečius ima maištauti, nes tualetas yra gerokai platesnis už jo mažą užpakaliuką. Ir šiek tiek per aukštai, tad kojos nesiekia grindų. Nejausdamas tvirto pagrindo po kojomis, mažylis bijo įkristi.


Patarimai tėvams


Neskubėkite ir neskubinkite mažylio. Kovoti su vaiko baimėmis reikia žingsnis po žingsnio ir kantriai, kaip ir tada, kai savo atžalą pratinote prie naktipuodžio. Jei vaikas labai priešinasi, naująjį savarankiškumo etapą ženkite šiek tiek vėliau.


Nupirkite ant klozeto dedamą vaikams skirtą dangtį, o kad kojos nekabotų ore – neslystantį specialų laiptelį. Jis pravers ir atliekant kitą higienos procedūrą: laiptelį vaikas gali prisistumti prie kriauklės ir nusiplauti rankas. Jei tokio neturite, pravers vaikiška kėdutė. Tačiau tada turite būti kartu su vaiku, nes ji gali paslysti. Pargriuvęs mažylis įsitaisys dar vieną baimę.


Jei auginate sūnų, gali pratinti tėtis, parodydamas, kaip tualete elgiasi vyrai, o sūnui prie klozeto pastatyti mažą suoliuką ar taburetę. Vyrukas tikrai noriai bandys pamėgdžioti tėtį.


2. Kažkas riaumoja!


Jei visą dieną namie karaliauja tik mama ir mažylis, jai einant į tualetą kartu eina ir mažylis, tad garsas nuleidžiant vandenį jam gerai pažįstamas.


Tačiau kartais vaikas nebūna girdėjęs nuleidžiamo vandens garso, tad pradedant pratinti prie suaugusiųjų klozeto, vandens kriokimo garso mažylis gali išsigąsti.


Patarimas tėvams


Kad vaikas jaustųsi saugus, nuleisdami vandenį vaiką laikykite už rankos. Arba vandenį nuleiskite, kai vaikas iš vonios kambario išeis. Tik jokiu būdu to nedarykite, kol dar sėdi ant klozeto.


3. Bijo būti vienas


Puoduką mažylis gali pernešti į kitą vietą, kad ant jo sėdėdamas būtų arčiau mamos ar tėčio. Klozeto atsinešti negali, tad gamtinius reikalus turi atlikti vienas. O tai baugina.


Vida Press


Patarimas tėvams


Kad mažylis prisijaukintų tualeto aplinką, iš pradžių eikite kartu su juo, būkite švelnūs, bendraukite, padarykite viską, kad mažyliui būtų jauku. Pamažu vaikas suvoks, kad tualete netyko jokie pavojai.


Tada ženkite kitą žingsnį: trumpam išeikite iš tualeto kambario mažyliui pasakydama, kad kažką pamiršote pasiimti arba turite tučtuojau padaryti. Duris palikite atviras. Išėjusi ką nors pasakokite, kad vaikas girdėtų jūsų balsą. O kad mažyliui norėtųsi į tualetą sugrįžti ir kitą kartą, paverskite šią vietą tokia, kurioje būti malonu. Pavyzdžiui, pastatykite ant spintelės vaikui patinkančią smulkmeną, pakabinkite jo piešinį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis