Vaikas nuo gimimo iki 3 metų: kokių žaislų jam reikia

Renkant žaislus patiems mažiausiems svarbu atsižvelgti į tai, kad jie būtų ne tik saugūs, kokybiški, bet ir atitiktų mažylio amžių. Apžvelkime kūdikio raidą nuo gimimo iki trejų metų ir tai, kokie žaislai jam tinkamiausi.

Nuo gimimo iki 6 mėnesių

Naujagimis gali trumpam sutelkti žvilgsnį ties veidu ar daiktu, esančiu už 20–25 cm, tačiau nemato detalių. Pastebėta, kad mažylis aktyviau apžiūrinėja naujai pakabintą tos pačios formos barškutį, o ne tą, kuris kabo kelias dienas. Aktyvesnis, kai kabo žaislai ryškūs, spalvoti.

Dviejų–keturių mėnesių mažylis pats ieško žaislo akimis, tikslingai žiūri ir pastebi daiktus, esančius kelių metrų atstumu. Labiau mėgsta ir skiria šiltas (geltoną, oranžinę, žalią) negu šaltas spalvas (mėlyną, violetinę).

Vida Press

Penkių mėnesių kūdikis tikslingai, valingai siekia žaislo, į rankas paimtus daiktus kiša į burną – čiulpia, laižo, kramto, taip pažįsta daikto formą. Ar ji kieta, patvari.

Tinkamiausi šiuo amžiaus tarpsniu saugūs, patvarūs, ryškių spalvų ir lengvi barškučiai, kurie yra su iškilimais ir įdubimais, tačiau be aštrių kampų. Tokio amžiaus vaikui reikia sudaryti galimybę vartytis, todėl pravers lavinamieji kilimėliai.

6–12 mėn. kūdikis

Maždaug iki 6–7 mėn. kūdikiai arba suduoda per žaislus, arba kiša juos į burną, paskirtis nesvarbi.

Nuo 8–9 mėnesio su kiekvienu žaislu elgiasi vis kitaip, pagal paskirtį: su žaisliniu plaktuku kala, barškutį barškina. Tokio amžiaus vaikai tyrinėja burna, todėl tiks kokybiški kramtukai. Taip pat įvairių faktūrų knygelės, žaisliukai, kuriuos galima kišti vieną į kitą, spaudyti, krapštyti.

Vida Press

Pliušinis minkštas žaislas padės mažyliui užmigti, paduokite vaikui prieš miegą, pabučiuokite, pamyluokite, skatinkite ir vaiką taip elgtis.

Metų kūdikiui jau tinka dovanoti pirmąsias dailės priemones: jo amžiaus vaikams skirtas kokybiškas kreideles, flomasterius ar minkšto plastilino.

Kaip pasigaminti naminio plastilino, skaitykite ČIA.

1–2 metų vaikas

Vaikui, kuris pradeda žengti pirmuosius žingsnius, tinka stumdukai. Tik svarbu, kad jie būtų dideliu pagrindu ir tvirti. Pats metas parūpinti žaislų, kurie lengvai rieda, nesunkiai, patogiai pakeliami. Tiks linguojantys žaislai, kamuoliai, kubai, didelės mašinos, supamieji arkliukai, žaislai, kuriuos trauki už virvutės ir jie linguoja (arkliukas), plasnoja (paukščiai) ir t. t.

Kol vaikas tvirtai nevaikšto, venkite lengvų stumiamų lėlių vežimėlių, į kuriuos įsikabinęs gali parpulti.

Vida Press

Vaikas mėgsta, kai suaugusieji rodo ir skaito knygeles. Parūpinkite kietais lapais knygelių apie žmones, gyvūnus, daiktus. Tinka supamieji žaislai: arkliukai, drambliukai ir pan.

Dovanodami kaladėles, rinkite tokias, kurias lengva dėti vieną ant kitos. Tai puiki priemonė ugdyti vaiko erdvės suvokimą, mokysis valdyti ranką ir riešą.

Dėlionės lavina erdvinį mąstymą, moko pažinti formas, jas jungti.

Vida Press

2–3 metų vaikas

Vaikas vis geriau valdo rankas ir riešą, todėl tinka stambių konstruktorių detalės, lego.

Tokio amžiaus vaikai mėgsta buities prietaisų kopijas. Vasarą tiks žaislinė žoliapjovė, žiemą – vaikiška virtuvėlė ir kiti namų apyvokos ar sodo įrankiai: šluota, semtuvėlis, grėbliukas, laistytuvas.

Trejų metų vaikai mėgsta važiuoti balansiniu dviratuku ar mokosi važiuoti triratuku, džiūgauja galį nusileisti čiuožyne, suptis. Mėgsta žaisti su žaislais, kuriais gali pervežti daiktus.

Tokio amžiaus vaikai pradeda žaisti vaizduotės žaidimus, lyg būtų mama, tėtis, gydytojas. Valgo, kepa, važiuoja, gydo žaisliukus. Lėlę migdo, glosto, žaidžia.

Populiariausi žaidimai yra šeimos, gydymo, kelionių, pirkimo tema, todėl parūpinkite teminių rinkinukų („Gydytojas", „Namai" ir pan.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis