Vaikas prie vandens: ar reikia maudymuko ir kiek leisti turkštis?

Karštą vasaros dieną visus vilioja vanduo. Ir didelius, ir mažus. Čia apžvelgsime tai, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį susiruošę su savo vaikais prie vandens - pradedant vandens temperatūra ir kokybe, baigiant plaukimo priemonėmis ir higiena.

Kiek laiko mano vaikas gali pliuškentis vandenyje?


Mažieji neišlips iš baseino, ežero ar jūros net ir tada, kai nuo šalčio tirta visas kūnas. Todėl tokiu atveju būtina laikytis labai paprastos taisyklės - vaikas privalo išlipti iš vandens ir sušilti vėliausiai po pusvalandžio maudynių. Tada būtina nusiimti šlapią maudymosi aprangą ir apsivilkti sausu chalatu ar susisukti į sausą rankšluostį. Taip pat reikia nusausinti plaukus ir kažką suvalgyti. Kai dantų tirtėjimas liaunasi, o vaikas jaučiasi sušilęs, galima jam vėl leisti pasidžiaugti vandeniu.


Pavalgius nepatariama maudytis - kodėl?


Kaip užkandis suvalgytas obuolys problemų tikrai nekelia. Vis dėlto po sočių pietų organizmui reikia pakankamai daug energijos virškinimui. Kūno temperatūra šiek tiek pakyla, kraujo spaudimas nukrenta, apima nuovargis ir norisi miego. Tokią akimirką šuolis į šaltą vandenį - didelis krūvis kraujotakai. Dėl staigaus temperatūros pasikeitimo organizmas išskiria didelį kiekį adrenalino, staiga pakyla kraujo spaudimas, širdis ima sparčiai plakti. Kraštutiniu atveju toks plaukikas dėl organizmo patirto šoko gali nualpti. Todėl patariama gerai pavalgius į vandenį eiti tik po pusantros ar dviejų valandų pertraukos.


Vida Press


Atostogausime prie Baltijos jūros, ar vanduo penkių mėnesių dukrai nebus per šaltas?


Kad kūdikiai neprarastų pernelyg daug kūno šilumos, juos reikia maudyti maždaug kūno temperatūros, taigi, apie 36 laipsnių šilumos, vandenyje. Vis dėlto kūdikiai gali trumpai pasipliuškenti ir jūros vandenyje - bangos smėlyje susidariusiose įdaubose dažnai palieka vandens, kurį saulė greitai įkaitina. Arba galima atsineštame vaikiškame baseine pripilti jūros vandens, kuris neilgai trukus įšils. Tokiame vandenyje gali lepintis net ir patys mažiausieji. Kai oras pakankamai šiltas, o vėjo nėra, kūdikis vandenyje jausis gerai.


Vida Press


Ar vandens žaislai gali kelti pavojų?


Taip, pripučiami žaislai, guminiai ratai ar čiužiniai gali būti labai pavojingi. Su jais žaisdami vaikai vandenyje gali apsiversti arba nuplaukti pernelyg giliai. Ramiai plūduriuoti ypač vilioja pripučiami čiužiniai. Kai vėjas pučia nuo kranto, grįžti atgal ypač sunku. Todėl tėvai privalo nuolat būti šalia - ši taisyklė taip pat galioja naudojant pripučiamas vandens priemones.


Ar gali pakenkti gelbėjimosi liemenė arba pripučiamos rankovės?


Ir šiuo atveju galioja ta pati taisyklė - vaikams galima lįsti į vandenį tik prižiūrint tėvams, nes pripučiamos priemonės neapsaugos, jeigu vaikas pradės skęsti. Ekspertai pataria kaip įmanoma anksčiau leisti vaikui pajusti, kad jo kūnas natūraliai plūduriuoja vandenyje be jokių papildomų pripučiamų priemonių. Todėl pradėjus lankyti plaukimo kursus dažniausiai dirbama be jokių pagalbinių priemonių, o jei jau jos naudojamos, tai pirmenybė teikiama specialioms lentoms ir lazdoms. Jeigu tėvai nori vaikams paaiškinti keletą pagrindinių plaukimo principų, tuomet geriausia naudotis pripučiamas rankoves. Jos trukdo mažiau nei pripučiamas ratas.


Kaip dažnai reikia keisti vandenį prie namų laikomame baseinėlyje?


Po maudynių baseine vaikas jaučia pilvo dieglius ar net pradėjo vemti? Deja, tokie simptomai įmanomi, taip pat, kaip ir grybelinės infekcijos. Dėl to kaltos vandenyje esančios bakterijos, kurių neįmanoma išvengti net ir laikantis kūno higienos taisyklių. Ypač greit bakterijos dauginasi, jeigu vanduo visą dieną kaista daugiau nei 25 laipsnių temperatūroje. Ekspertai pataria tėvams keisti vandenį daugiausiai po trijų dienų, tačiau geriausia būtų keisti jį kasdien.


Vida Press


Vaikams geriau maudytis su maudymosi apranga ar be jos?


Nors mažyčiai mergaičių maudymosi kostiumėliai ir berniukų maudymosi kelnaitės atrodo labai žaviai, tačiau jie tikrai nebūtini, o kartais ir nenaudingi. Kad mažas vaikas neplikinėtų, jums pakaks kelių medvilninių kelnaičių arba specialių maudymosi sauskelnių. Šlapia maudymosi apranga traukia iš kūno šilumą, atvėsina pirmiausia apatinę kūno dalį bei provokuoja šlapimo pūslės ir šlapimo takų infekcijas.


Taip yra todėl, kad atvėsusiame organizme lengviau plinta bakterijos. Ypač pažeidžiamos šia prasme yra mergaitės, per kurių santykinai trumpą šlaplę ligos sukėlėjai lengvai gali pasiekti šlapimo pūslę ir inkstus. Jūsų mergaitė primygtinai reikalauja apvilkti ją dviejų dalių bikiniu ar jūs patys nenorite, kad vaikas lakstytų nuogas? Tada geriausia pasiimti su savimi ne vieną maudymosi kostiumėlį ar kelnaites, ir iškart po maudynių vaiką perrengti sausais.


Vida Press


Net ir nenaudojant chloro kartais vaikus po maudynių baseine išmėto nedidelėmis raudonomis dėmelėmis. Kas gali padėti?


Vanduo veikia odą - ji netenka riebalų, kurie yra tarp atskirų ląstelių ir kartu formuoja apsauginį sluoksnį. Raudonos dėmės ar pleiskanojimas gali atsirasti dėl to, kad vanduo nualino ir išsausino odą. Tokiu atveju gali padėti dvi priemonės. Kruopščiai ištepkite vaiko odą kremu prieš maudynes ir po jų. Tik nenaudokite aliejaus, nes oda taps slidi ir padidės rizika, kad vaikas gali išslysti jį plukdant vandenyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis