Vaikas užklupo sekso metu. Ką daryti?

Atidarytos durys, nelabai tinkama vieta, triukšmas arba tiesiog atsitiktinumas – nėra prasmės ieškoti priežasčių, jei vaikas užklupo jus lovoje pačią netinkamiausią ir intymiausią akimirką. Bet verta pagalvoti apie tai, kaip mažyliui paaiškinti tai, ką jis išvydo.

Kaip tai padaryti teisingai ir taktiškai, kad neišgąsdintume atžalos ir nesukeltume jam traumos, psichikos sutrikimo ar seksualinių problemų ateityje?

Pirmoji reakcija

Jei vaikas užklupo jus sekso metu, svarbiausia nepulti į isteriją, ir žinoma, sustoti. Nuo to, ką konkrečiai pamatė vaikas, priklauso tolesnis pokalbis su juo. Atkreipkite dėmesį – būtent pokalbis, jokiu būdu ne riksmai „Eik lauk", „Tu trukdai", nes būtent stipri tėvų reakcija vaikui gali sukelti psichologinę traumą. Svarbiausia – nusiraminti ir suimti save į rankas. Jei jūs mylėjotės tyliai ir po antklode, gali būti, kad vaikas nieko nesuprato, ir iš jūsų pusės būtų kvaila akcentuoti tai, ką jūs darėte.

Audringas ir triukšmingas seksas

Jei kambaryje stovintį vaiką pamatėte pačią, taip sakant, atsakingiausią ir triukšmingiausią sekso akimirką, mažylis gali būti išsigandęs, nes nesupranta, kas vyksta. Jam gali pasirodyti, kad tėtis skriaudžia mamą, kad jai skauda ir yra nemalonu. Tokiu atveju būtina nuraminti vaiką, paaiškinti, kad nieko baisaus nenutiko, kad tai toks suaugusiųjų žaidimas, kad tėvai taip pat myli vienas kitą, ir būtent dėl tokios didelės meilės tuo ir užsiima. Tačiau bet kokiu atveju verta iškart atkreipti dėmesį į vaiko reakciją ir priklausomai nuo to, kokia ji, pakreipti tolesnį pokalbį.

Kaip paaiškinti?

Jei vaikas dar visai mažas, galima jam pasakyti, kad tai toks sportas, kuriuo užsiima suaugusieji, kad tėtis daro masažą mamai arba atvirkščiai. Bet jei vaikas vyresnis, apsimesti, kad jūs nieko tokio nedarėte, yra mažų mažiausiai kvaila. Tačiau nereikėtų ir elgtis kaip pričiuptiems nusikaltėliams. Labai svarbu paaiškinti vaikui, kad suaugusieji gali užsiimti tokiais dalykais, kad ir jis (ji) tai darys, kai užaugs. Galima įvardyti, kad jūs mylėjotės, ir kad tai nėra baisu, o be to, po tokio užsiėmimo gali gimti broliukas arba sesutė. Ryšio tarp sekso ir vaikų gimimo supratimas taip pat svarbus.

Jeigu vaikui lieka nuoskaudų

Tačiau nepaisant jūsų pokalbio su vaiku rezultato, vertėtų atkreipti dėmesį į jo savijautą ir elgesį vėliau. Dauguma suaugusiųjų dabar prisipažįsta, kad vaikystėje užklupę tėvus „gėdingame" procese, kurį laiką jautė jiems pasibjaurėjimą, nes negalėjo nė numanyti, kad jų mama ir tėtis gali išdarinėti tokius dalykus. Jei pastebėsite požymius, kad ir jūsų vaikas gali taip jaustis, dar kartą pasikalbėkite su juo šia tema, pasikalbėkite apie vaiko jausmus ir emocijas, paaiškinkite, kad tokiu būdu suaugusieji išreiškia savo meilę, kad jiems labai patinka bučiniai ir apkabinimai. Ir būtinai pridurkite, kad jūsų amžiuje tai normalu!

Nieko baisaus

Taip pat vertėtų pasakyti, kad ne tik vaikas turi suprasti, jog tai, kas vyksta, yra normalu, bet ir jūs patys. Dauguma tėčių ir mamų baiminasi tokių incidentų, galvodami, kad tai būtinai traumuos vaiką (nors dažniausiai traumuoja būtent tėvų reakcija). Bet iš tiesų daug labiau gyvenimą vaikui gali sugadinti barniai ir skandalai šeimoje, nei atsitiktinai pamatytas besimylinčių tėvų vaizdas. Meilė vis dėlto geriau nei karas.

Tam, kad tokių situacijų nepasitaikytų, išmokykite vaiką belstis prieš įeinant į miegamąjį, taip pat stenkitės neiti į vaiko kambarį nepasibeldę – taip jis irgi išsiugdys įprotį belstis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis