Vienas paprastas būdas užauginti protingą vaiką

Moksliškai įrodyta, kad skaitymo kūdikiams nauda ilgalaikė. Todėl tėvai, nuo gimimo skaitantys mažyliams ir abejojantys, ar kūdikiai jų klauso, gali būti ramūs. Taip, klauso ir girdi.

Kai jūsų mielas apsiseilėjęs kūdikis mieliau graužia knygelę, o ne žiūri į joje esančius paveikslėlius ar klauso, kas skaitoma, nesunku suabejoti, ar jam apskritai tas skaitymas ką nors duoda. Tačiau praėjusią savaitę Amerikos pediatrijos draugijų susirinkime pristatyto naujausio mokslinio tyrimo duomenimis, atsakymas vienareikšmis – duoda.

Mokslininkai stebėjo daugiau kaip 250 mamų ir jų kūdikių, kurie lankėsi didelėje miesto ligoninėje. Jie buvo stebimi nuo šešių mėnesių iki 4,5 metų. Buvo klausiama motinų, kiek kartų per dieną jos skaito savo vaikams, taip pat, kaip jos vertina skaitymui skirto laiko kokybę. Kitaip tariant, buvo domimasi, ar mamos rodo paveikslėlius knygelėse ir kalba apie juos, sakė tyrimui vadovavusi Carolyn Cates iš Niujorko universiteto Medicinos mokyklos pediatrijos fakulteto.

Mokslininkai nustatė, kad ankstyvojo skaitymo kiekybė ir kokybė vėliau atsiliepia mažylio raštingumo įgūdžiams. Kokybiško skaitymo poveikis yra labiau ilgalaikis – tai lemia apčiuopiamus ketverių su puse sulaukusių vaikų ankstyvojo skaitymo ir raštingumo įgūdžių skirtumus.

Tai rodo, kad svarbus ne vien pats skaitymas. Svarbu tai, kad skaitymas inicijuoja pokalbius tarp tėvų ir vaikų, o tai skatina smegenų raidą, kalbos vystymąsi ir kitus vaiko gebėjimus, kurie svarbūs bus vėliau, kai kūdikis paaugs ir ims lankyti ugdymo įstaigas - darželį ir mokyklą.

Adobe Stock

„Manau, kad knygų skaitymas tikrai svarbus mažylio raidai", – sakė C. Cates.

Mokslininkė mano, kad šis tyrimas vertingas pediatrams ir visuomenės sveikatos specialistams, ieškantiems būdų, kaip sumažinti socialinio ir ekonominio statuso poveikį vaikų pasiruošimui mokyklai ir ilgalaikiams akademiniams pasiekimams.

„Tai dar kartą patvirtina Amerikos pediatrų akademijos dabartinius standartus, kad raštingumo skatinimas svarbus nuo labai ankstyvo amžiaus", – sakė specialistė. Amerikos pediatrų akademija ragina tėvus skaityti vaikams nuo gimimo iki tol, kol jie baigia darželį ir dar vėliau.

Adobe Stock

Naujausiasis tyrimas yra paskutinis iš tų, kurie įrodė, koks svarbus skaitymas balsu. Štai anksčiau atliktas tyrimas, kurio metu buvo naudojamas magnetinis rezonansas, parodė, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų, kuriems nuolat skaitoma garsiai, smegenyse fiksuojamas didesnis aktyvumas tose srityse, kurios padeda suprasti pasakojimą ir vizualizuoti jį. Kitas tyrimas yra atskleidęs, kad mažiausiai 500 knygų turinčiuose namuose užaugę vaikai turi beveik dvidešimt kartų didesnę tikimybę baigti koledžą.

Tad visiems tėvams siunčiama žinia aiški: taip, jūsų kūdikis klauso tai, ką jam skaitote 900-ąjį kartą, ir taip, jis iš to iš tikrųjų mokosi. Tad skaitykite toliau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis