Vienerių metų krizė: kodėl pasikeičia vaiko elgesys

Vaikui dar nėra metukų, o mama laiške rašo, kad sunkiai su juo susitvarko. Kaip susikalbėti su dar nekalbančiu mažyliu, pataria specialistė.

Agnė klausia:

„Mano sūnui dabar 10,5 mėn. Prieš daugiau nei mėnesį pradėjo rodyti ožiukus. Jei jis nori ką nors daryti, paimti daiktą ir pan., bet jam neleidi - klyksmas, kojyčių trepsėjimas ir mosikavimas rankytėmis. Kaip elgtis tokiose situacijose? Kaip jį nuraminti? Kaip su juo susitarti , kad „eime dabar pavalgysime, o po to žaisime toliau?“ Labai labai laukiu jūsų patarimų“.

Atsako Rūta Žukienė, www.ipi.lt.

Sprendžiant pagal jūsų išvardintus požymius, jūsų vaikui yra pirmų metukų krizė. Krizė yra natūralus ir būtinas etapas vaiko gyvenime. Šio etapo metu tėvai pastebi, kad vaikas ima kitaip elgtis. Tai yra požymis, kad vyksta vyksta perėjimas į naują gyvenimo etapą.

Pirmų metukų krizės metu didėja vaiko galimybės, nes jis pradeda vaikščioti, keičiasi jo veikla, plečiasi jo aplinka, kurią jis gali tyrinėti.

Jis gali judėti po kambarį, kur yra daug įdomių daiktų, tuos daiktus būtinai reikia tyrinėti, pavartyti, paragauti. Ir čia vaikai susiduria su suaugusiųjų draudimais. Vaikas nesupranta to, tuomet ima protestuoti, o kadangi kalba dar negali pasakyti, ko nori, tai savo protestą išreiškia taip, kaip moka – verksmu, riksmu, rankų mosikavimu.

Kuo daugiau tėvai priešinasi vaiko norams, tuo krizės simptomai būna gilesni ir aštresni.

Jūsų vaikas iš kūdikystės jau pereina į ankstyvąją vaikystę, todėl ir elgtis su juo kaip su kūdikiu jau nesigaus. Keiskite savo elgesį ir suteikite vaikui daugiau savarankiškumo.

Juk šiuo metu vaikas mokosi valdyti savo naujus gebėjimus, nori viską daryti pats, todėl ir su valgymu bei miegu kyla daug problemų. Aišku, kantrybės reikės. Tiek, kiek galite.

Leiskite sūnui laisvai judėti po kambarį, patraukite visus pavojingus daiktus, kuriuos jis galėtų pasiekti.

Leiskite pačiam bandyti valgyti. Galbūt pusė košės ar sriubos atsiras ant grindų, ant stalo, ant jūsų rūbų, bet mažylio džiaugsmui nebus ribų.

Kiek įmanoma leiskite jam daryti pačiam. Bet jei ko negalima, tuomet reikia nuosekliai laikytis savo draudimo ir nenusileisti.

Vida Press

Pasikalbėkite su vyru, kitais artimais žmonėmis, kad draudimas būtų vieningas, kad nebūtų taip, kad tėtis neleidžia, o močiutė truputį leidžia. Ribos turi būti nustatytos, ir mažyliui turi būti aišku kas yra draudžiama, o kas ne.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis