7 vaikų mama Sabina Daukantaitė: saldainių ir dovanų vaikams už perskaitytas knygas niekada nežadu

Septynių vaikų mama Sabina Daukantaitė įsitikinusi, kad knyga turi būti tarsi stiklinė vandens – visada šalia.

Vaikystėje kūrybininkė, populiaraus tinklaraščio „7 taškai" ir neseniai pasirodžiusio terapinio romano „Vandeninės moterys" autorė, kūrybos agentūros „Adcacao" vadovė Sabina Daukantaitė tėvams kartodavo – būsiu ne skaitytoja, o rašytoja.

Septynių vaikų mama nei savo, nei savo vaikų gyvenimo be knygų neįsivaizduoja, o rytoj savo literatūrinio pasaulio patirtimis dosniai dalinsis Anykščiuose nuo pat ryto prasidėsiančiame literatūros festivalyje šeimoms „Nuotykiai tęsiasi!"

Sabina, kokia buvo jūsų pirmoji perskaityta knyga?

Gyvenome su seneliais viename name. Namai buvo pilni knygų. Pirmame aukšte buvo laikoma grožinė literatūra, meno albumai, antrajame - mokslinė literatūra, enciklopedijos.

Visi mano vaikai šešerių jau skaitė. Kiekvieną kartą tas įvykis sprogdavo į nesibaigiančių klausimų laviną: išmokę skaityti jie skaitydavo viską - produktų etiketes, parduotuvių iškabas, reklamas gatvėje, užrašus ant automobilių...Sabina DAUKANTAITĖ
Sulaikiusi kvėpavimą stebėdavau savo senelį, ieškantį atsakymų savo knygų lentynose. Kartais tyčia užduodavau jam keistą klausimą, kad galėčiau stebėti tą užburiantį paieškų procesą. Laimei, mano senelis buvo labai atidus mano poreikiui ir atkaklus žmogus. Tokiu būdu mano galvoje susiformavo įsitikinimas, kad skaitantis žmogus gali sužinoti beveik viską. O daug skaitantis - moka iš daugybės atsakymų atsirinkti reikalingiausią.

Vaikystėje kiekviena knyga ar perskaityta pastraipa įkvėpdavo nupiešti portretą ar peizažą, sukurti eiliuotą posmą arba žodžius išgirstai melodijai. Negaliu pasigirti, kad ryjau knygas, tačiau skaitymas buvo pagrindinė mano kasdienio kūrybiško veikimo jungtis. Suskaičiau visas Ramutės Skučaitės eilėraščių knygas, Vytauto Petkevičiaus "Kodėlčių" ir brolių Grimų pasakas.

Ar kada buvo toks laikas, kai visai neskaitėte?

Visuomet skaičiau, bet storesnėms knygoms sunkiau laiko atrasdavau, kai auginau mažus vaikus. Tiesa, šis specifinis laikotarpis mano gyvenime kiek užtruko. Prie lovos laikau piramidę knygų, ne kiekvieną vakarą turiu jėgų jas atsiversti. Bet jos yra ir joms, tikiu, ateis laikas.

Kaip anksti jūsų vaikai pradėdavo skaityti?

Visi mano vaikai šešerių jau skaitė. Kiekvieną kartą tas įvykis sprogdavo į nesibaigiančių klausimų laviną: išmokę skaityti jie skaitydavo viską - produktų etiketes, parduotuvių iškabas, reklamas gatvėje, užrašus ant automobilių....

Saldainių ir dovanų vaikams už perskaitytas knygas niekada nežadu. Jau geriau tegu kurį laiką neskaito ir jaučia, kad tikiu jų sąmoningumu. Iš to bus daugiau naudos.Sabina DAUKANTAITĖ
Nebrukau jiems iškart į rankas knygos, nes manau, kad pradžioje vaikai turi pajusti visą šio gebėjimo žavesį paprastoje buityje ir kasdienybėje.

Jūsų vaikų amžius – labai skirtingas. Kaip, metams bėgant, keičiasi skaitymo įgūdžiai?

Anksčiau vaikai buvo mažiau išrankūs, o ir pasiūlos nebuvo tiek. Skaitėme, ką turėjome, mus tenkino keli paveikslėliai per visą knygą ir juodai balta spauda. Dabar vaikai gali rinktis iš gausybės, skaito mažiau, su ilgesnėmis pauzėmis, nes turi daug alternatyvų kitokioms pramogoms.

Ką sakote vaikams, kai šie prieštarauja ir atsisako skaityti?

Stengiuosi išsiaiškinti priežastį. Neįdomi knyga? Imk kitą! Tamsu? Imk dar vieną lempą. Tingi? Tingėk skaitydamas ir neapsiriksi. Labai geras metodas yra susitarti, kad vaikas perskaitys vieną puslapį, o paskui dar vieną. Dažniausiai skaitymas nepasibaigia ties antruoju, pabandykite. Skaityme ir rašyme esu atradusi visų laikų pačią geriausią motyvacinę formulę 1+1=2+1=3...

Ar egzistuoja skatinimo metodai už perskaitytą knygą?

Man atrodo, kad geriausias paskatinimas yra specialiai arba "netyčia" organizuotas pokalbis su vaiku apie knygą. Mes, tėvai, reikalaujame dažnai iš vaikų skaityti įvairiausias istorijas, bet vėliau pamirštame jų pasiteirauti apie tai. Reikėtų vengti formalių klausimų "kaip tau?", geriau atrasti laiko ir pabūti iš tiesų dėmesingiems perpasakotai vaiko lūpomis istorijai, nepatingėti padiskutuoti knygos tema.

Tai ne tik ugdo gebėjimą reikšti mintį, bet ir labai motyvuoja skaityti. Vaikas tokiu būdu betarpiškai sudalyvauja informacinėje apytakoje, pasijaučia svarbus, žinantis, turintis nuomonę.

Saldainių ir dovanų vaikams už perskaitytas knygas niekada nežadu. Jau geriau tegu kurį laiką neskaito ir jaučia, kad tikiu jų sąmoningumu. Iš to bus daugiau naudos.

Asmeninio archyvo nuotr.

Ar savo vaikams pati išrenkate knygas, kurias norėtumėte, kad jie perskaitytų?

Vaikams leidžiu rinktis ką tik nori, reikia, kad jie išmoktų pajusti skaitymo malonumą, mokytųsi atsirinkti, kritiškai mąstyti. Tegu skaito nors ir komiksus nesuprantama užsienio kalba, močiutės laikraštį ir vaistų receptus. Įsivaizduojat, kiek darbo tokius „suskaityti"?

Pradžioje svarbiausia yra skaitymo įprotis ir nuolat kurstomas smalsumas. Knyga turi būti visuomet šalia vaiko: ne tik lentynoje, bet ir atostogų lagamine, prie lovos, net ir vonios kambaryje. Kaip ir stiklinė vandens - jei nematysi akimis, gali būti, kad pamirši atsigerti net nepajutęs troškulio. Intriguokime vaikus knygos turiniu, juk esame kūrybingi.

Atsimenu, mūsų klasėje nebuvo nė vieno, kuris nežinotų, kuriuose "Erškėčių paukščių" puslapiuose reikia ieškoti erotinių scenų. Tokią stiprią intrigą sukurti nelengva, bet pasukti galvą dėl vaikų tikrai verta.

Rytoj būsite literatūriniame festivalyje Anykščiuose, kalbėsite apie knygas, pristatysite savo sukurtą žaidimą „7 taškai". Ar tokie festivaliai prisideda, kad knyga taptų šeimoje populiaresnė?

Tokie renginiai yra svarbi knyginės kultūros dalis, smagu, kad juose yra ką veikti visai šeimai. Tai puiki proga leisti savo vaikams patiems išsirinkti įdomiausią knygą, pabendrauti su autoriais, galbūt atrasti naujų motyvų pamilti knygą visam gyvenimui.

Nemokamas literatūros, meno, sporto ir vasaros pramogų festivalis „Nuotykiai tęsiasi!" Anykščių Dainuvos slėnyje - birželio 9 d., šeštadienį. Po atviru dangumi - daugybė naujų, netikėtų veiklų, šventės dalyviai kviečiami atsinešti savo mėgstamų lauko žaidimų ir maisto piknikui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis