Besilaukianti J. Jarutė: tai yra mano laikas, dabar esu pati gražiausia!

Kūdikio laukimas – ypatingas laikas kiekvienai moteriai. Tuomet norisi save labiau palepinti ir leisti sau tai, ko įprastai neleisdavai.

Kitų metų pradžioje kūdikio susilauksianti manekenė ir tinklaraščio apie sportą ir sveiką mitybą „Ona būk plona" autorė Justina Jarutė tikina besilaukdama tapusi šiek tiek lėtesne ir niekur nebeskubančia.

„Manau, kad tai savotiška psichologinė mobilizacija, kai sąmoningai nori save ir pilvuką apsaugoti nuo tam tikrų aplinkos veiksnių. Nustojau jaudintis dėl dalykų, kurie anksčiau atrodė itin svarbūs ir rimti. Tapau jautresnė, o žvilgsnis dažniau krypsta į vežimėlius ir mažus mauglius juose", – juokauja žinoma moteris ir priduria, kad besilaukdama vėl atradusi harmoniją vienatvėje, tad vis daugiau laiko praleidžianti namuose. Čia ji mielai eksperimentuoja virtuvėje, rašo, skaito, buvo net megzti pradėjusi. Pasak J. Jarutės, nors buitis ir tapo maloniu reikalu, tačiau artimiausiomis dienomis ji vėl lips į lėktuvą ir būdama nėščia leisis jau į trečią kelionę. Pastarosios jai reikalingas kaip grynas oras.

Besilaukiant visos moterys neišvengiamai susiduria su kūno pokyčiais. Galima dėl jų jaudintis, o galima – džiaugtis. J. Jarutė priklauso toms moterims, kurioms malonu matyti besikeičiantį kūną. „Besilaukiančiųjų džinsai – juokingi, bet labai patogūs. Aplinkinių prieš tai galimai grėsmingai atrodę epitetai, tokie kaip „dručkė", dabar skamba mielai. Pilvūzas, ant kurio, lyg ant staliuko, telpa pagrindinis patiekalas, arbatos puodelis ir dar desertas, yra pati nuostabiausia kūno dalis. Skruostai, kurie iš įdubusių virto iškilusiais, sukuria dar platesnės šypsenos efektą. Tai yra mano laikas. Dabar aš esu pati gražiausia!", – drąsiai sako tinklaraštininkė.

Ne viena moteris pasakoja, kad nėštumo metu pasikeitė skonio receptoriai, J. Jarutė – ne išimtis. Tris metus nevalgiusi mėsos, šiandien ji nieko neranda gardesnio už vištienos ar ilgai virtą jautienos sriubą, o į žuvį žiūrėti visiškai nenori. „Mano nuomone, reikia klausyti kūno ir jo norams neprieštarauti. Gal rožinės kreidos ar razinomis farširuotų akmenų valgyti ir nereikėtų, bet būti gyvoms vien grikiais taip pat ne išeitis", – įsitikinusi tinklaraščio „Ona būk plona" autorė.

Nors ir stengiasi į viską žiūrėti tik pozityviai, J. Jarutė neslepia, kad jos nėštumas nėra toks sklandus tarsi sviestu pateptas. Jai teko susidurti su nugaros bėdomis, o intensyvias treniruotes pakeisti ramiu pasivaikščiojimu. „Tačiau supratau, kad su tuo laikinai teks susigyventi. Plėšytis dabar ne laikas", – įsitikinusi moteris, tačiau prisipažįsta, kad į sporto salę pas draugą ir sporto trenerį Tadą Pocių kartais užsukanti ne tik paplepėti, bet ir vieną kitą pratimą padaryti.

Asmeninio albumo nuotr.

Treneris T. Pocius sako, kad, jei medikai leidžia, sportuoti nėštumo metu galima ir reikia, tačiau tai reikėtų daryti tik su specialistų priežiūra, kad būtų išvengta klaidų ir nebūtų pakenkta būsimos mamos ir jos vaiko sveikatai. Visos treniruotės metu būtina atidžiai stebėti moters pulsą, širdies darbą.

„Besilaukiančioms tinka pratimai su mankštos juostomis (gumomis), kilogramo ar dviejų svarmenimis. Sportuojant su šiomis priemonėmis stiprinami rankų ir nugaros raumenys. Įvairūs pratimai su gumomis atliekami gulint arba sėdint ant kilimėlio, vieną juostos galą galima duoti prilaikyti vyrui, o kitą tempti virš galvos, į šalis ar savęs link. Šiuo gyvenimo periodu moterims labai svarbu stiprinti dubens dugno raumenis. Tai galima daryti gulint ant nugaros ir lėtai keliant dubenį į viršų. Pakeltas dubuo sulaikomas kelioms sekundėms, o tada nuleidžiamas žemyn. Rankos tuo metu turi būti laikomos prie šonų, kojos sulenktos per kelius ir laikomos pečių plotyje. Be to, kad stiprina dubens dugno raumenis, šis pratimas padeda stangrinti ir sėdmenis. Tos kurios fiziškai yra stipresnės gali atlikti ir sunkesnę šio pratimo versiją – vieną koją laikyti ne sulenktą ant žemės, o pakeltą į viršų 90 laipsnių kampu. Nėštumo metu puikiai tinka ir daugeliui žinomas, bet gal nelabai mėgstamas pratimas „lenta". Jį atliekant reikia „kyboti" virš grindų, remiantis tik rankomis ir kojų pirštais, tuo metu dirba viso kūno raumenys", – teigia sporto treneris.

Asmeninio albumo nuotr.

Pasak T. Pociaus, svarbu, kad sportuodama moteris jaustųsi komfortiškai ir nepersistengtų. Šioje situacijoje negali būti jokių savęs baudimų ir krūvio didinimų, pavyzdžiui, už praleistą treniruotę ar suvalgytą papildomą kąsnį. Sportuoti reikėtų su patingėjimu ir savęs palepinimu. „Tai tikrai ne tas laikas, kai reikia siekti sporto rezultatų. Kūno formų palaikymui užtenka sportuoti 2-3 kartus per savaitę, tačiau būtina griežtai stebėti mitybą. Būtent dėl netinkamos mitybos kai kurios moterys nėštumo metu priauga itin daug svorio, kurio atsikratyti po to nebūna labai paprasta", – sako treneris.

Asmeninio albumo nuotr.

J. Jarutė pasakoja pagalvojanti ir apie ateitį: kaip ramiai vaikščios, gal ir bėgios stumdama vežimėlį, o išsprendusi sveikatos bėdas, padedama T. Pociaus, vėl kibs į intensyvias treniruotes ir dar kartą parodys tinklaraščio „Ona būk plona" sekėjams, kad pasitelkus teisingas priemones kūną galima transformuoti neatpažįstamai. „Taip, aš tai sakau drąsiai, nes kartą jau tai padariau. Padarysiu ir vėl. Viskas yra labai paprasta", – tvirtai sako J. Jarutė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis