Dizainerė Rūta Rimšelienė: smagiau yra ne gauti dovanų, o dovanoti

Avalynės dizainerė Rūta Rimšelienė, Ąžuolo (11) ir Tauro (4) mama, apie Kalėdas kalba kiek kitaip, negu dauguma lietuvių. Ji neplanuoja vaikams pirkti madingiausių žaislų, jos namuose nežybsi dar lapkričio mėnesį papuošta eglė. Apie pasikeitusį jos požiūrį į Kalėdas ir mūsų pokalbis.

Ilgaplaukis sūnelis Tauras

Pokalbį su avalynės dizainere pradedame nuo... sūnaus Tauro plaukų. Ilgi, šviesūs ir garbanoti berniuko plaukai it magnetas traukia aplinkinių akis. Mano – taip pat. Rūta Rimšelienė sako, kad dažnai sulaukia dėl to klausimų.

Tokia jau šeimos tradicija - ilgus plaukus turėjo ir Rūtos pirmagimis Ąžuolas. „Mano vyresnysis irgi pakankamai ilgai buvo su ilgais plaukais. Nukirpom prieš mokyklą, kai jau pats norėjo", – pasakoja Rūta Rimšelienė. Pasak pašnekovės, jos berniukas pakankamai švelnių bruožų, todėl kai kas supainioja jį su mergaite: „Net kai buvo mažiukas ir neturėjo visai plaukų, jį pavadindavo mergaite. Aišku, dabar jam pačiam tai nepatinka. Jau prieš kurį laiką norėjau nukirpti plaukus, bet aplinkiniai sustabdė. Jis jau yra ties ta riba, kad galbūt norėtų nusikirpti, jau mąstom apie tai. Nukirptus plaukučius pasidėsim atminimui". Ilgi plaukai netrukdo mažyliui žaisti ir dūkti. „ Einant į darželį surišam plaukus į kuoduką, ir jis netrukdo", - sako Rūta.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ko nedėti ant Kalėdų stalo, jei auginate vaikus
Kurios žinomos šeimos jau papuošė Kalėdų eglę, o kuri jos išvis neturės

Rūta Rimšelienė ir jaunesnysis sūnus Tauras
DELFI / Kiril Čachovskij

Pasikeitusios Kalėdų tradicijos

Paklausta apie šeimos kalėdines tradicijas, Rūta Rimšelienė sako, kad jos bėgant metams šiek tiek keičiasi. „Pernai metais mano vyresnėlis sūnus priėmė pirmąją Šv.Komuniją. Daugiau jo iniciatyva šiemet mes labiau akcentuojame patį Kalėdų laukimą, tai, kad dovanas yra smagiau dovanoti, negu gauti pačiam. Štai praėjusį savaitgalį nešėme dovanų į bažnyčioje esančią dėžę, kurioje aukojama socialiai remtiniems vaikučiams. Pastebėjau, kad tai mano vaikams yra didelė šventė. Nesakau, kad tapome giliai tikintys, tai labiau bendražmogiškos vertybės. Džiaugiuosi, kad jos yra svarbios mano vaikams", – sako garsiausia avalynės dizainerė Lietuvoje.

Dėl tos pačios priežasties, Rūtos namuose dar nežiba Kalėdų eglutė. „Anksčiau puošdavome eglę kone lapkričio viduryje, bet po to aš supratau, kad to visai nereikia. Šiemet puošim po gruodžio 21 - osios. Pasidarysim sau šventę, kai visa šeima susirenka, ir papuošim ją. Nepuošėm eglės dar ir dėl to, kad neseniai netekom savo katinėlio. Dabar priglaudėm naują, bet jis dar nematęs eglutės, tai bijom, kad nuvers iš karto. Reikia dar apgalvoti, kaip čia padarius", – svarsto pašnekovė.

Gyva ar ne?

Rūta Rimšelienė pritaria tam, kad gyvos eglės namuose skleidžiamas kvapas yra ypatingas, tačiau jos šeima šiemet pirmenybę teiks dirbtinei. „Praėjusiais ir užpraėjusiais metais turėjome Kalėdų eglę vazone, pirkom specialiai tam, kad po to galėtume pasodinti kieme, tačiau neprigijo nei viena. Vaikams buvo skaudu tai matyti.

Mano vaikai taip auklėti, kad jiems gaila miške kirstų eglių. Jeigu dar nebūtų atsisveikinimas su jomis po švenčių toks graudus, būtų kitaip. Dabar matant, kaip žmonės tiesiog į konteinerius išmeta egles po švenčių, būna graudu. Jausmas nemalonus. Šiemet tikriausiai pirksime dirbtinę, o dėl kvapo gal šakelę pasipuošim".

Apie dovanas ir besaikį vartojimą

Prakalbus apie dovanas, Rūta neslepia, kad jai yra nepriimtinas šių laikų vartotojiškas požiūris į šventes. „Laiškus Kalėdų seneliui vaikai rašė darželyje ir mokykloje, namuose - ne. Mes iš anksto su vyru pasitariame, ką galėtume dovanoti, ir bandom vaikus nukreipti ta linkme, Kad jie realiai žinotų, ko gali gauti. Juk jei užsimanys kažko, ko mes negalim įgyvendinti...

Seneliams esame pasakę, kad geriau vaikus nusivesti į kokias nors pramogas, o ne pirkti dovanų. Taip, vaikams smagu jų gauti, bet šiais laikais vartojimo perteklius yra didžiulis. Man Kalėdų senelis parašė, kad abu sūnūs jau seniai nori tam tikrų žaidimų, manau, juos ir gaus".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis