Išsigelbėjimas užimtiems tėvams: žinomų žmonių patarimai šventėms

Parduotuvėse mirga kalėdinės dekoracijos, radijo stotys viena po kitos groja šventines dainas ir staiga, pakeliui į darbą, suprantate: tiksi paskutinės dienos iki švenčių.

Edukacinės platformos mazujuekspertumokykla.lt ambasadoriai siūlo keletą praktinių patarimų iš savo patirties, kurie padės įveikti šventinį stresą ir džiugiai pasitikti ateinantį stebuklą kartu su vaikais.

Dažnai tereikia mažo postūmio, ir vaikai patys susikurs stebuklą, - įsitikinę edukacinės platformos mazujuekspertumokykla.lt ambasadoriai. Pavyzdžiui, pakiškite po pagalve slaptą laišką nuo Kalėdų senelio arba paslėpkite mažą dovanėlę nuo jo pagalbininkų elfų.

„Manau, kad svarbiausia, jog kiekviena šeima atrastų savąjį, jiems priimtiniausią būdą pasitikti šventes. Mūsų šeimai labiausiai pasiteisinęs būdas – šventės be televizoriaus, kai visi sutarėme, kad tris dienas šventiniu laikotarpiu nejungsime televizoriaus. Tuo metu atradome stalo žaidimus, ilgus pasivaikščiojimus, pokalbius, knygas. Šventėms ruošiamės iš anksto, nes draugams ir artimiesiems stengiamės dovanoti rankų darbo dovanas – esame kepę ir dekoruojavę imbierinius namelius, siuvę svajonių pagalvėles ir kitas smulkmenas, į kurias sudedame visą šilumą", - sako edukacinės platformos mazujuekspertumokykla.lt ambasadorė Kristina Savickytė – Damanskienė.

Asmeninio albumo nuotr.

Tris vaikus auginanti Mingailė Kalnietė pastebi, kad vaikams, pratusiems prie triukšmo, šurmulio, spalvingų filmukų ir ryškių personažų, rami ir jaukiai šeimos rate švenčiame Kūčių šventė padaro gilų įspūdį. „Mano ryškiausias vaikystės prisiminimas, susijęs su žiemos šventėmis – visai ne dovanos po eglute, o Piemenėlių mišios tamsioje, žvakių nušviestoje bažnyčioje, aplink tvyranti žiemos naktis ir kelias namo per gurgždantį sniegą. Nors pati šventė yra rami, tarsi nepritaikyta vaikams, nei aš pati vaikystėje, nei dabar mano vaikai nepasigenda specialių pramogų. Manau, kad dabar pramogauti progų suteikiama begalė, tad bent viena ramybės, susikaupimo, pasninko diena per metus kaip tik ir palieka gilesnį įspūdį, nes yra kitokia", - sako M. Kalnietė.

Septyni patarimai, kaip jaukiai ir šeimyniškai švęsti Kūčias ir Kalėdas:

1. Kalėdos – tai ne varžybos!

Kalėdos juk nėra vien tik dovanos. Visų pirma tai šilumos, šeimos metas. Neverta nei su šeimos nariais, nei su draugais lenktyniauti dovanų dydžiu, verte ar dėžučių gausa po egle. Daugiausiai džiaugsmo vaikas patirs, jeigu visi kartu nuveiksite ką nors mielo širdžiai.

2. Įtraukite vaiką į planavimą

Planuodami šventes, atsižvelkite ir į vaiko poreikius, išsiaiškinkite jo svajones. Leiskite jam pasirinkti, ką norėtų aplankyti, ką pasveikinti. Kartu rinkite ar savo rankomis pagaminkite dovanas, užrašykite atvirukus. Prie vaišių stalo leiskite ragauti tai, ką mažylis mėgsta arba susitarkite, kad paragaus visko po mažytį trupinėlį ir, jei nepatiks, galės nevalgyti. Prisiminkite, kad vaikui šventė yra gerokai didesnis iššūkis nei suaugusiajam, ypač tuomet, kai jis visiškai netenka sprendimo laisvės, negali kada panorėjęs išeiti arba švęsti taip, kaip jam norisi. Pasistenkite, kad šventės metu vyrautų atsipalaidavimo atmosfera.

3. Pasidalinkite darbus

Daugybę su šventėmis susijusių darbų atlikti gali padėti ir patys mažiausi vaikai. Pavyzdžiui, kodėl neleidus jiems papuošti Kalėdų eglutės? Vaikai taip pat gali ir mėgsta gaminti vaišes, dengti stalą. Tai, kad gali prisidėti prie labai svarbių šventinių darbų, mažyliams bus didelis džiaugsmas ir įvertinimas!

4. Skolinkitės idėjas

Kūrybiški sprendimai atrandami netikėčiausiose vietose. Nesigraužkite, jei nežinote, kaip originaliai supakuoti dovanas, papuošti šventinį stalą ar nemokate įmantrių patiekalų receptų. Pasitelkite bičiulių patirtį, pavartykite žurnalus, pasidairykite internete, paskaitinėkite tinklaraščius, pavyzdžiui, silkauspupa.lt, suvaikais.lt, mokuzaisti.lt, ekvadratu.lt, uilgoji.lt, mazujuekspertumokykla.lt ir kiti.

5. Kurkite šeimos tradicijas

Gera ir svarbu tęsti giminės tradicijas, tačiau galite švenčių laukimą padaryti dar įdomesnį visai šeimai, sukurdami naujų smagių ritualų, kurie galbūt persiduos ateities kartoms. Pavyzdžiui, papuoškite eglutę paukšteliams, užrašykite šeimos metų lūkesčius ir išsaugokite juos laiko kapsulėje, o švenčių šurmulyje raskite laiko pabūti su vaiku ir nuveikti tai, kam per darbus neradote laiko: paskaitykite ilgą pasaką, pažaiskite seniai norėtą stalo žaidimą, drauge pasidžiaukite kaladėlėmis, lėlėmis ar mašinėlėmis, kurias mažylis rado po Kalėdų eglute.

6. Nesistenkite visko suspėti

Gali būti, kad visko, ką ketinote, nebesuspėsite per šį labai trumpą laiką. Jei versitės per galvą, sukursite tik dar dagiau chaoso, streso sau ir vaikui. Nebūtina, kad ant eglutės kabėtų tik rankų darbo dekoracijos, o patiekalai būtų pagaminti pagal išskirtinius receptus. Šventinę nuotaiką kuria ne išorinis spindesys, o smagus laikas, praleistas kartu. Jei oras gražus, išeikite pačiuožinėti rogutėmis, pastatyti sniego senį, o jeigu lyja – išsivirkite kvapios arbatos ir paskaitykite kokią stebuklingą žiemišką istoriją.

7. Pažvelkite į šventes kitu kampu

Šventės trunka trumpai. Nors lentynos nuo žaislų ir dekoracijų lūžta jau nuo lapkričio, o kalėdinės dainos skamba bent kelias savaites, tai nereiškia, kad pakili šventinė nuotaika turi būti palaikoma visą gruodį. Visiškai pakanka kelių mažų siurprizų: laiško nuo Kalėdų Senelio, kartu su vaiku pagamintų dekoracijų, gardžių Kalėdomis kvepiančių meduolių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis