Kokių klaidų nedaryti atostogaujant su vaikais užsienyje: patyrusio keliautojo patarimai

Žinomas keliautojas Dainius Kinderis pasidalijo su mumis savo įspūdžiais po pirmos kelionės su pusantrų metukų sūnumi Hermanu į užsienį.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Ar tikrai gimus vaikui, giminėje kažkas miršta?
Gydytojas įvardija didžiausius vyrų priešus: kas kenkia spermai ir visam vaisingumui

Kitokie keliai, kitokie kelio ženklai, skirtinga kalba, nematytos vietos - nesvarbu, ar tai gražiosios Augustovo ežerų pakrantės, ar Bialystoko turgus - kur pirkome obuolius - man tai buvo didelė egzotika ir didžiųjų kelionių pradžia. Obuoliai, kuriuos tada veždavome bagažinėje, ant galinės sėdynės ir priekabėlėje, buvo dideli, sultingi ir labai ryškūs, su jais dabar man ir asociuojasi Lenkija. Grįžę obuolius pardavinėdavome kaimo parduotuvėse, dalį aš, suprekiaudavau savo mokytojoms iš kaimo. Taip užsidirbau savo pirmus pinigus.

Jeigu vaikui tai pirmoji kelionė lėktuvu, rinkitės kuo trumpesnį skrydį, idealu būtų 2 val. kelionė ore.Dainius KINDERIS

Dabar turiu pusantrų metų sūnų Hermaną. Jam iki pirmosios savo kelionės 14 metų laukti nereikėjo ir važiuoti atrasti naujų vietų prisidengiant prekyba taip pat nebereikia. Dabar kiti laikai, kai keliauji lengvai, laisvai ir kur tik nori. Pirmoji mano kelionė, kuomet tikslas buvo atradimai, o ne obuoliai - buvo Italija 1999 metais. Galbūt simboliška, bet pirmoji šalis, kurią aplankė Hermanas - taip pat Italija, tiksliau šios šalies sala (didžiausia sala Viduržemio jūroje) - Sicilija, kuri žaibiškai tapo populiaria tarp lietuvių, pradėjus nebrangius skrydžius iš Kauno į Trapanį ir Komisą.

Pirmasis Hermano skrydis

Skrendame į Trapanį. Tai nedidelis miestas Sicilijos vakariniame kampe netoli sostinės Palermo. Pačiame Trapanyje keliautojai retai užsibūna ilgiau, bet aplink jį - daugybė įdomių ir akiai malonių vietų - Vito San Capo su laukiniais paplūdimiais, Marsalos miestelis su savo išgirtuoju vynu ir Erice kalnų vietovė, į kurį patenkama įveikus kelias dešimtis svaiginančių serpantinų.

Iš ten atsiveria fantastiški vaizdai į jūras, plačias lygumas ir kitus vaizdingus kalnus. Skrydžio Kaunas-Trapanis trukmė apie tris valandas. Hermanui viskas neįprasta, todėl pirmosiomis minutėmis jis tik gaudo visą tą pasikeitusią aplinką.

Pirmas patarimas - jeigu vaikui tai pirmoji kelionė lėktuvu, rinkitės kuo trumpesnį skrydį, idealu būtų 2 val. kelionė ore. Ilgainiui lėktuve vaikui viskas pabosta, jam sunku išbūti vienoje vietoje, judėjimas ribotas, pradeda trūkta gryno oro, o leidžiantis lėktuvui ir keičiantis slėgiui labai užgula ausis.

Suaugę kenčia, o maži vaikai visą skausmą paleidžia per burną. Antras patarimas - jeigu jūsų vaikui jau bent dveji metai ir jis suvokia, ką jam aiškinate - stenkitės, kad jis leidžiantis lėktuvui ką nors kramtytų - taip dirba ausys ir slėgio pasikeitimas nebūna toks skausmingas.

Pirmi įspūdžiai Sicilijoje

Štai mes ir Sicilijoje. Hermanas jau gaudo neįprastus vaizdus pro automobilio langą - kokie aštriabriauniai, įvairiaformiai kalnai - žali, pilki, apstatyti mažais nameliais ir tušti, tik apgyvendinti paukščių, o šalia ošia šilta jūra, spindinti žaliais ir melsvais atspalviais.

Hermanas susipažįsta su iltališka flora
Asmeninio archyvo nuotr.

Pakelėse veši vynuogynai ir apelsinmedžių giraitės, bet žalumos Sicilijoje ne per daugiausia - tai labiau pusdykuminė sala, kur puikiai jaučiasi kaktusai, duodantys egzotiškus valgomus vaisius. Tik nesiskinkite jų patys, smarkiai susižalosite lūpas ir rankas - kaktusų vaisių be spyglių galima nusipirkti kiekviename turguje.

Kaktusų Hermanas neragavo, vietiniai apelsinai jam nepatiko, užtat fantastiškiems ledams (sakoma, kad geriausi Italijos ledai - Sicilijoje) jis niekada nesakė „ne". Daugybė rūšių ledų (kai kur net 20-30 skirtingų skonių) ir daugybė užeigų, dažniausiai „ant kampo" - po pirmųjų apsilankymų ledainėse, atvykus į naują vietą pradžioje ieškodavome ne geriausios picerijos, o ledainės.

Hermanas degustuoja itališkus ledus
Asmeninio archyvo nuotr.

Trečias patarimas - su naujais skoniais nepersistenkite, vaikams gali kilti alergija. Po kelionės Hermaną kelias dienas bėrė, gali būti, kad tai nuo sicilietiškų ledų, maži vaikai retai būna atsparūs karvės pieno produktų perdozavimui.

Kur keliauti Sicilijoje su mažais vaikais?

Didelių miestų geriau vengti, jie nėra tvarkos ir ramybės etalonai, tačiau keliaudami po Siciliją iš vakarų į rytus, greičiausiai vis vien teks kirsti Palermą - milijoninį Sicilijos centrą, didžiulį uostą su erdviomis aikštėmis, žaliais parkais ir triukšmingais turgumis. Palerme geriau su didesniais vaikais, kai jau galima mėgautis meno galerijomis ir unikaliais muziejais (kaip Kapucinų katakombos), o su mažaisiais geriau keliauti, kur daugiau gamtos ir miestai mažesni.

Su naujais skoniais nepersistenkite, vaikams gali kilti alergija. Po kelionės Hermaną kelias dienas bėrė, gali būti, kad tai nuo sicilietiškų ledų,Dainius KINDERIS

Kadangi mūsų atgalinis skrydis iš Komiso oro uosto (Sicilijos pietryčiai) keliaujame į šias apylinkes, kur garsioji Katanija su vaizdais į Etnos ugnikalnį, Taormina su akinančiais paplūdimiais ir Sirakūzai su įspūdingu senamiesčiu ir Pietų Italijos ramybe.

Dar vienas patarimas - jeigu yra galimybė - nuomokitės automobilį. Taip, italai vairuoja chaotiškai, bet neramiau jaustumėtės nebent pačiame Palerme, visur kitur - erdvūs greitkeliai, neperkrautos gatvės ir tikras malonumas keliauti ir pasukti ten, kur jums patinka, be to, Sicilijoje automobilių nuoma nebrangi, todėl, planuodami keliones su vaikais- rinkitės automobilį.

Mes keliavome autobusais (kelionės traukiniu Sicilijoje nepatartinos, traukiniai tą patį atstumą įveikia dukart lėčiau nei autobusai, kurie dažniausiai būna ekspresai).

Sirakūzų įdomybės

Taigi, apie įspūdingus Sirakūzus. Tokio įvairaus ir tapybiško miestelio seniai neteko matyti. Lyg aštuonkojis išsirangęs po visą įlanką, vienas jo čiuptuvas - senovinis uostas, kitas - aukšta siena aptverta tvirtovė, dar kitas - naujasis rajonas su ledainėmis, ledainėmis, ledainėmis.

Pažintis turas po Sirakūzus
Asmeninio archyvo nuotr.

Atrodo, kad sirakūziečiai ir visi vietiniai tą ir tedaro, sėdi ledainėse, valgo ledus ir geria espreso kavą. Sirakūzai turi vieną minusą - nėra nei vieno smėlio paplūdimio miesto ribose, tenka važiuoti 10 kilometrų į pietus, o nusigauti į bet kokius priemiesčius Sicilijoje - išbandymas nervams. Autobusas gali atvažiuoti po 5 minučių, bet gali atvažiuoti ir po valandos ir 5 minučių, į grafikus galite nežiūrėti, vietiniai tik šypsosis, kai penktą kartą priėję prie informacinės lentos stebėsitės, kodėl dar nėra autobuso.

Čia yra Italija (juo labiau - Italijos pietūs). Bet laukti verta, jei jau būsite Sirakūzuose ir norėsite įmerkti kojas į minkštą smėlį ir šiltą vandenį, keliaukite į Arenelą. Pusvalandis viražų po Sicilijos užkaborius surenkant šarmingus vietinius, važiuojančius lankyti gimines į gretimus kaimus - ir išlipame paskutinėje stotelėje - Arenelos paplūdimyje.

Pirmosios maudynės jūroje
Asmeninio archyvo nuotr.

Hermanui tai - pirmas pasimatymas su jūra. Vandens pasaulis mažylį užburia. Pirmas minutes jis tiesiog žiūri į ošiančias bangas, o toliau - jei galėtų - nertų tiesiai stačia galva.

Spalio viduryje Sicilijos pietuose net per karšta - apie 28 laipsnius šilumos, nors oficialiai sezonas ir pasibaigęs, paplūdimyje pilna italų šeimų. Oras Sicilijoje pradeda vesti tik lapkričio viduryje, oro temperatūra krenta iki +15.

Sekmadienis. Laikas kelionei namo. Ir čia paskutinis patarimas - Italijoje paskutinę naktį stenkitės praleisti kuo arčiau oro uosto, nes susisiekimo sistema labai nepatikima. Sekmadieniais iš miesto (Sirakūzai) sulig Klaipėda į vieną iš pagrindinių oro uostų salos rytuose - Komisą nėra jokio transporto, nors skrydžių ne vienas ir ne du. Prie autobusų stoties stovintis taksistas tuo tik džiaugiasi, klientų tikrai atsiras. Iki Komiso oro uosto paskutinius 110 kilometrų riedame su draugišku pagyvenusiu taksistu, provincijos keliais, pro saulės nugairintas, bekraštes vynuogių ir apelsinų plantacijas.

Hermanas paskutinius kilometrus Sicilijoje praleidžia užmerktomis akimis. Jeigu atsiminimai apie pirmąją kelionę su laiku ir išbluks, esu tikras dėl vieno, potraukis ledams, ko gero, išliks.

Dainius Kinderis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis