Šiaulietė Monika ėmėsi veiklos, kad vaikai ne kiurksotų prie ekranų, o lavintų kūną bei sielą

Kūrybingas mamas pristatanti mūsų portalo rubrika KURIANTI MAMA laukia jūsų. Jeigu norite, kad apie jūsų veiklą sužinotų daugiau žmonių, užsukite pas mus ir užpildykite anketą (ją rasite čia).

Susipažinkime, pristatykite save, šeimą ir vaikus.

Esu Monika, dviejų vaikų mama, kūrybinės jogos vadovė, profesinio veiklinimo konsultantė progimnazijoje ir vaikų knygelės „Kitoks pasaulis" autorė. Vienas svarbiausių prioritetų mano gyvenime yra mano šeima: vyras Andrius ir du vaikai, Atėnė (12 m.) ir Benas (9 m.).

Iki atrasdama vaikų jogą, išbandžiau daug įvairių profesijų: ir pardavimų vadybininkės, ir bibliotekininkės, ir kultūrinės veiklos vadybininkės, tačiau rašydama knygą supratau, kad noras ugdyti vaikus tampa mano pagrindine vertybe.

Mes šeimoje visuomet stengiamės atkreipti dėmesį į tai, kokia veikla mums teikia malonumą ir ją puoselėjame gilindami žinias bei tobulėdami toje srityje.

Egidijus Gedminas

Kaip susidomėjote kūrybine vaikų joga ir pasinėrėte į jos populiarinimą?

Esu pripratusi gerai jaustis, būti vikri ir energinga, todėl prieš 13 metų pradėjau lankyti jogos užsiėmimus, kurie tikriausiai ir paskatino mane labiau pasidomėti ir vaikų jogos sritimi.

2016 m. Šiauliuose „Loft4you“ studijoje (feisbuko puslapis ČIA) kūrybingiems vaikams kartu su partneriais VšĮ Respublikine jogos mokykla (feisbuko puslapis ČIA) pradėjome organizuoti Kūrybinės jogos užsiėmimus vaikams. VšĮ Respublikinė jogos mokykla vaikų jogos srityje visoje Lietuvoje turi ilgametę patirtį, todėl įgytas žinias šioje mokykloje galėjau įdomiai ir naudingai pritaikyti savo vedamuose užsiėmimuose.

Tik turėjau idėją, kad joga galėtų būti kaip įkvėpimas kūrybiškumui, todėl sujungiau jogą ir kūrybą, kuri ugdo vaikų kūrybiškumą, jautrumą, lankstumą ir atskleidžia vaikų gabumus.

Kūrybinės jogos užsiėmimai – tai vieta, kurioje ugdomas kūrybingas ir mąstantis vaikas. Kūrybinė joga vaikams skirta pažadinti vaikų kūrybingumą, potencialą ir tuo pačiu lavinti jų kūną.

Kadangi vaikystė yra toks metas, kuomet vaikas yra smalsus, aktyvus ir žingeidus, joga yra puikus būdas vaikui pažinti save ir pasaulį. Pagrindinis jogos užsiėmimų tikslas yra atpalaiduoti kūną, išugdyti ramų ir patenkintą protą.Monika DOMEIKIENĖ
Kadangi vaikystė yra toks metas, kuomet vaikas yra smalsus, aktyvus ir žingeidus, joga yra puikus būdas vaikui pažinti save ir pasaulį. Pagrindinis jogos užsiėmimų tikslas yra atpalaiduoti kūną, išugdyti ramų ir patenkintą protą.

Vaiko kūrybiškumas ir energija yra pakylėti, akys ir protas dar laisvi priimti ir lengvai įsisavinti informaciją. Joga padės vaikams į kasdienes vaikiškas situacijas pažvelgti kitomis akimis.

Kūrybinė joga vaikams padrąsina vaiką išbandyti įvairias jogos technikas, jas pritaikyti kūrybiniame procese. Joga per žaidimą padeda atskleisti vaiko potencialą, išlaisvinti jo talentą, kurdamas, piešdamas ar vaidindamas lavina vaizduotę ar tiesiog smagiai praleisti laiką su kitais vaikais.

Pagrindinis šių užsiėmimų tikslas yra išmokyti vaikus jausti malonumą ir džiaugsmą, bet kurioje veikloje, tiek atliekant jogos asanas, tiek kūrybiniame procese.

Asmeninio albumo nuotr.

Kokio amžiaus vaikams yra skirti užsiėmimai ir kiek jie trunka?

Kūrybinė joga vaikams VšĮ Respublikinėje jogos mokykloje gyvuoja jau 12 metų. Joga vaikystėje sukuria labai gerą gyvenimo pagrindą. Vaikai yra natūraliai lankstūs ir turi pusiausvyros jausmą, todėl jiems daug lengviau įvaldyti jogos asanas, tokiu būdu jie greitai tobulėja.

Dabar jau pakankamai daug prirašyta apie jogą ir jos naudą, bet apie jogą vaikams informacijos vis dar mažoka. Visi tėvai nori, kad jų vaikai augtų kaip sveikos ir harmoningos asmenybės. Bet tai tik bendros frazes. Ką gi reiškia – sveikas ir harmoningas vaikas? Ką mes darome, kad mūsų vaikas būtų toks?

Prisiminkime, kas gi yra «joga»? Sanskrite šis terminas reiškia «susiliejimą» – kūno, proto ir sielos susiliejimą (t.y., tuo pačiu metu vystomi fizinis, psichinis ir dvasinis žmogaus pradai). Pradėję praktikuoti jogą suaugusieji paprastai pradeda matyti, kad jų kūnas, siela ir protas vystosi tolygiai, kartu. Bet kai kalbama apie vaikus, šis jų žinojimas kažkur dingsta.

Asmeninio albumo nuotr.

Mums labai svarbu, kad vaikas būtų materialiai aprūpintas (t.y., pamaitintas, aprengtas, apautas), lankytų sporto būrelius, tobulinančius fizinį kūną, užsiimtų intelektualine veikla – ir tai teisinga, nes vaikai turėtų gyventi įvairiapusišką gyvenimą. Bet apie vaiko sielą ir dvasią mes kažkodėl pamirštame, teisinamės laiko stoka ar per dideliu vaiko užimtumu.

Kūrybinės jogos užsiėmimai Šiauliuose suskirstyti į du pogrupius: 3-5 m. ir 6-12 m. grupes. Užsiėmimai grupėse vyksta du kartus per savaitę po 1,5 valandos, užsiėmimai suskirstyti į tam tikrus etapus: sporto, kūrybinę ir pramoginė dalį. Vaikams siūlomos įvairios veiklos, kurios padeda mažinti hiperaktyvumą ir su juo susijusį stresą.

Asmeninio albumo nuotr.

Taip pat žaidžiami mokomieji žaidimai, lavinantys intelektą, sumanumą, įžvalgą ir t.t. Vedamos įvairios praktikos, vystančios kūrybingumą, laisvumą ir pasitikėjimą savimi. Asanos ir pranajama tinkamai vysto vaiko kūną, balansuoja visų vidaus organų ir sistemų darbą, stiprina imuninę sistemą.

Vaikai išmoksta atsipalaiduoti, pagerėja jų atmintis ir koncentracija. Bet svarbiausia yra tai, kad vaikai mokosi draugiško tarpusavio bendravimo: gerbti kitokią nuomonę, konfliktus spręsti taikiai, neleisti santykiams tapti konfliktiškais.

Ar vaikų joga yra labiau žaidimas, laisvalaikio praleidimo forma, ar ją galima pavadinti ir "gydomąja" bei pritaikyti koreguojant tam tikrus vaikų elgesio sutrikimus?

Kūrybinė joga yra orientuotą į jogą per žaidimą, kūrybą, vaidybą ir pramogas. Visos šios sritys yra svarbios vaiko ugdyme bei padeda išskleisti vaikų potencialą.

Mano pagrindinis tikslas yra tas, kad užsiėmimai būti naudingas ir malonus laiko praleidimo būdas, kuris tuo pačiu lavina vaikų kūną, kūrybiškumą, gerina vaikų bendravimo įgūdžius.

Mano pagrindinis tikslas yra tas, kad užsiėmimai būti naudingas ir malonus laiko praleidimo būdas, kuris tuo pačiu lavina vaikų kūną, kūrybiškumą, gerina vaikų bendravimo įgūdžius.Monika DOMEIKIENĖ
Šiame IT technologijų amžiuje tampa labai sudėtinga bendrauti ne virtualioje erdvėje, todėl vaikai tampa labiau uždari bei kompleksuoti, sunkiau atranda bendrų temų diskusijoms, taip laikui bėgant praranda pasitikėjimą savimi. Kūrybinės jogos užsiėmimuose labai didelis dėmesys yra skiriamas vaikų tarpusavio santykiams, atkreipiamas dėmesys į kiekvieną vaiką ir stengiamasi padėti jam augti, tobulėti ir atskleisti gerąsias savo savybes.

Taigi, galima sakyti, kad kūrybinė joga turi tam tikrų „gydomųjų" galių, kurios veikia ne mediciniškai, bet bendravimo lygmenyje.

Vaikams tenka koreguoti savo elgesį, kad galėtų atrasti ryšį su kitais vaikais, spręsti įvairias konfliktines situacijas, „perlipti per save" kūrybiniame procese ir pan.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip manote, ko reikia, kad nebūtume "nelaimingiausių vaikų" pasaulyje topų lyderiais?

Kadangi pirmiausia esu mama, kuri labai daug pastangų įdeda į vaikų auklėjimą, galiu teigti, kad vaikų laimė ar „laimingumas" priklauso nuo šeimos vertybių, požiūrio į pasaulį.

Mes, tėvai, esame pats geriausias pavyzdys vaikams, kaip reikia gyventi ir kartais patys net nesuvokdami elgiamės visiškai ne taip, kaip kalbame, o vaikas būdamas atviras pasauliui, puikiai tai jaučia ir matoMonika DOMEIKIENĖ
Mes, tėvai, esame pats geriausias pavyzdys vaikams, kaip reikia gyventi ir kartais patys net nesuvokdami elgiamės visiškai ne taip, kaip kalbame, o vaikas būdamas atviras pasauliui, puikiai tai jaučia ir mato.

Žinoma, dar vienas svarbus dalykas yra vaikui rasti autoritetą išorėje, tai galėtų būti mokytojas ar būrelio mokytojas, kuris turi pozityvų požiūrį į pasaulį, prasmingas vertybes ir charizmatišką charakterį. Visos šios savybės padės vaikui praktiškai mokytis iš asmenybės ir lengviau įsisavinti požiūrį į daugelį dalykų.

Asmeninio albumo nuotr.

Kokių atsiliepimų girdite apie tai, ką darote?

Tikriausiai galiu ir pasigirti, bet tiek iš tėvų, tiek iš vaikų girdžiu tik gerus ir malonius atsiliepimus. Išskirtinis mano dėmesys yra skirtas vaiko nuomonei apie vykstančias veiklas, apie jo būseną užsiėmimo metu ir nuomonę apie edukacinę erdvę. Matydama laimingus vaikus, žinau, kad ši edukacinė erdvė yra tinkama ugdyti kūrybingą ir laimingą vaiką.

Asmeninio albumo nuotr.

*Kaip sekasi suderinti veiklą su motinyste?

Jei atvirai, tai nespėju nuveikti dar daug trokštamų dalykų. Pasaulis toks įvairus, kad nuolat atrodo, jog nespėju visko aprėpti. Jei tai būtų įmanoma, lygiagrečiai gyvenčiau dar šimtą gyvenimų.

Šiuo metu labai gerai sekasi suderinti veiklas, darbą ir motinystę, nes kūrybinės jogos užsiėmimuose dalyvauja ir mano pačios sūnus ir dukra.

Beje, stengiuosi savo vaikams suteikti galimybę ir erdvę tobulėti mėgstamoje srityje, kaip pavyzdžiui, dukra Atėnė yra Kūrybinės jogos fotografė. Pastebėjusi jos užsidegimą fotografuoti, suteikiau galimybę savo gabumus išnaudoti fotografuojant veiklas ir vaikus.

Asmeninio albumo nuotr.

Ko palinkėtumėte mamoms, kurios neseniai tapo mamomis ir dabar skaito interviu su Jumis?

Mielos mamos, gyvenkite taip, kad savo vaikams būtume sektinais pavyzdžiais ir įkvėpėjomis, kurios vaikus skatintų augti kūrybingomis, mąstančiomis ir pozityviomis asmenybėmis. Palinkėsiu, kad gyvenime atrastumėte kuo daugiau malonių pomėgių, kurie ugdytų jus kaip savimi pasitikinčią asmenybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis