Susilaukusios vaikų žinomos šeimos ieško neįprastų Kalėdų eglių

Puošiant namus Kalėdoms, svarbiausias akcentas auginant vaikus yra visgi ne grožis, o saugumas. Jei po grindis ropoja kūdikis, Kalėdų eglė dažniausiai padedama ten, kur jos mažylis nepasiektų. Mažus pypliukus auginančios šeimos ieško eglių, kurios turėtų ne tokius aštrius spyglius ir neskleistų itin stipraus kvapo, kuris alergiškiems žmonėms gali atnešti nemalonių pojūčių. Taigi, kaip kalėdines tradicijas keičia gimę vaikai?

Linksmoji šeima planavo eglę pakabinti aukštyn kojomis ant lubų

Rolandas, Ieva ir Motiejus Mackevičiai šias Kalėdas pirmą kartą švenčia trise. Gruodžio viduryje Motiejui sukako devyni mėnesiai, ir jį labai domina blizgantys papuošimai ant eglės. Be to, mažylis mielai viską čiupinėja, traukia į save, žodžiu, pažindinasi su pasauliu, todėl įprasta ant žemės pastatyta eglė gali tapti tikru pavojumi berniuko saugumui.

Tą suprasdami, Mackevičiai, jau iš anksto ėmė sukti galvą, kokią eglę šiemet puošti savo namuose.

„Anksti pradėjome eglutės ieškoti, galvoti, kokie bus papuošimai. Norėjome nedidelės eglės, kurią galėtume pasidėti ant stalo ir jos nepasiektų Motiejus, jam būtų visiškai saugu", - pasakoja Ieva Mackevičienė. Tiesa, pirminė idėja buvo itin „crazy" - radijo ir TV laidų vedėjas Rolandas kurį laiką rimtai svarstė, kur surasti tokią eglę, kurią būtų galima pakabinti ant lubų. Ir originalu, ir saugu!

TAIP PAT SKAITYKITE:
5 mamos dalijasi savo kalėdinėmis šeimos tradicijomis
Neturiu pinigų norimai vaiko dovanai: ką daryti?

Rolandas ir Ieva Mackevičiai
Rolandas ir Ieva Mackevičiai
DELFI / Mindaugas Ažušilis

Kodėl šeima išsirinko gyvą eglutę vazone, o ne mažesnės priežiūros reikalaujančią dirbtinę? „Kodėl nenorėjome plastikinės eglės? Nes nenorėjome plastikinių švenčių! Mano namuose nė vienais metais nebuvo dirbtinės eglės, todėl net nesvarsčiau tokios galimybės. Kai susipažinau su Rolandu, sutarėme, kad mūsų namuose per šventes bus gyva ir kvepianti eglė. Geriau jau pašluoti spyglius ir džiaugtis tikra egle, jos skleidžiamu kvapu", - sako Ieva Mackevičienė.

Žinomo šokėjo šeima ieškojo eglės su minkštais spygliais

Vytautas Mackonis su žmona Natalija bei dukryte Penelope šiemet trise sutinka antrąsias Kalėdas. Tiesa, pirmąsias jų mažoji dukrytė pernai tiesiog... pramiegojo, nes buvo neseniai gimusi ir šventės jai dar mažai rūpėjo. Šiemet jauna šeima žiemos šventėms ruošėsi iš anksto.

„Eglutę savo namuose visada stengiamės pastatyti kuo anksčiau, kad pajaustume Kalėdų dvasią ir pačių švenčių laukimas būtų kuo malonesnis", - sakė mums žinomas šokėjas. Klausimo, kokią eglę rinktis, gyvą ar dirbtinę, Mackonių šeimoje nekyla.„Visada statome tik gyvą eglutę, nes be abejonės, skiriasi ne tik vaizdas, bet ir kvapas, juolab, kad ir pabirę spygliai, kurie pasklinda po visus namus, taip pat turi savo žavesio. Kiekvienais metais vis pasvarstome apie eglutę vazone, kadangi turime savo kiemą, tai pavasarį, gal net būtų galima ją kur nors persodinti, tačiau vis nepavyksta surasti tokios, kuri tikrai patiktų, todėl vis dar perkame nukirstas eglutes", - pasakoja Vytautas Mackonis.

DELFI / Šarūnas Mažeika

Mažosios Penelopės saugumas šiuose namuose labai svarbus, todėl šeima ieško tokios eglės, kuri kuo mažiau „nuskriaustų" vienerių metukų sulaukusią dukrytę. „Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, įsigijome kaukazietišką eglutę, nes turime visai mažą dukrytę, o kaukazietiškų eglučių spygliai visai minkšti ir ne tokie smailūs, kaip lietuviškųjų", - sako Vytautas Mackonis.

Alergija eglės kvapui

Vilnietės Dalios namuose irgi jau jaučiamos Kalėdos, kurios šiemet kitokios, nes juose gyvena pirmagimė dukrytė Kotryna. Kadangi penkių mėnesių mergaitė dar neropoja, šeima daug nesvarsčiusi pasirinko gyvą eglę. „Mano vienintelis pageidavimas buvo, kad eglė skleistų ne itin intensyvų kvapą, tad vyras nupirko normandišką eglutę. Mane vaikystėje alergizuodavo stiprus eglių kvapas, bijojau, kad ir dukteriai nepasireikštų alerginiai simptomai", - pasakoja Dalia. Eglę vilniečiai pastatė garbingoje kambario vietoje, stove. Puošiant pačią eglę, jauna šeima laikėsi kelių taisyklių, kuriuos padiktavo namuose atsiradęs kūdikis. „Atsisakėm dūžtančių žaislų, o visus papuošimus eglei pagaminau pati. Pasiuvau iš veltinio iškirptas kojines ir pliušinius zuikius. Anksčiau ant eglės nekabindavome lempučių, o šiemet, kad dukrai būtų smagiau, nusprendėm jų įsigyti", - pasakoja pašnekovė.

Mažas vaikas - ne priežastis atsisakyti eglės

Kai šeimoje auga kūdikis iki vienerių metų, kai kurie tėvai prisibijo statyti gyvą, didelę eglę, bijodami, kad tai nėra saugu mažam vaikui. Tačiau tokie nuogąstavimai niekuo nepagrįsti, sako Kaleduegle.lt įkūrėjas Lukas Litvinas. „Jei šeimoje auga mažas vaikas, tai nėra priežastis atsisakyti Kalėdų eglės. Atvirkščiai, gyva eglutė yra stabiliame, gana sunkiame vazone, todėl jos nuversti vaikui yra beveik neįmanoma, net truktelėjus už šakelės. Kai kurios jaunos šeimos renkasi mažas eglutes vazonėliuose, kurias stato ant stalo, kur kūdikis jų nepasieks, o namai bus papuošti šventėms. Eglių vazonuose privalumas yra jų stabilumas bei mažiau negu nukirstos eglės krentantys spygliai. Gyva eglutė natūraliai numeta labai nedaug spyglių namuose, todėl išvengsite rizikos kad vaikas įsidurs ar kitaip susižeis nukritusiais spygliais", - pataria pašnekovas.

Vida Press

Kaip parodė mūsų kalbintų šeimų patirtis, jie ieško netradicinių eglių, tokių, kurių spygliai būtų švelnesni ar neskleistų stipraus kvapo. Mūsų kalbintas pašnekovas pritaria, kad žmonės šiais laikais yra išprusę ir renkasi tai, kas tinkamiausia jų šeimai. „Kiekviena eglutės rūšis kiek skiriasi. Pavyzdžiui, šiurkščioji eglutė, nors ir be galo graži, bet kaip ir sako pavadinimas, yra gana „aštri" ir net suaugusiam tenka susibadyti pirštus norint ją papuošti. Ypač švelni ir nedurianti - sidabrinė eglutė. Ji labai kompaktiška ir, palyginus su kitomis rūšimis, turi neaštrius spyglius", - pataria specialistas.

Taupantiems ir vertinantiems ekologijos idėjas - kasmetė akcija

Aplinkos ministerija ir Generalinė miškų urėdija organizuoja jau šeštąją Kalėdinę akciją "Parsinešk Kalėdas į savo namus". Artėjančių švenčių proga savo kalėdinę dovaną - nemokamas eglių šakas namams papuošti - šalies gyventojams miškininkai įteiks gruodžio 18-ąją dieną 13 valandą. „Tikimės, kad dovanotos eglių šakos ne tik suteiks šventinio jaukumo daugybei namų, bet ir padės išsaugoti mūsų miškus. Juk didžiosios metų šventės - tai ypatinga nuotaika, nuoširdumas, artimųjų ir draugų būrys, ir jas pasitinkant visai nebūtina kirsti eglučių", - sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

DELFI / Tomas Vinickas

Miškininkai ketina išdalyti daugiau kaip 100 tūkstančių eglišakių. Bus dovanojama ir kankorėžių joms papuošti. Akcija vyks pagrindinėse didžiųjų miestų ir miestelių aikštėse, kitose žmonių susibūrimo vietose, iš viso - 113 vietų. Vilniuje akcija vyks Katedros aikštėje, prie miesto Rotušės ir Europos aikštėje prie sostinės savivaldybės, Kaune - prie rajono savivaldybės, taip pat prie Vilkijos ir Šilainių seniūnijų, Klaipėdoje - Teatro aikštėje, Šiauliuose - Prisikėlimo aikštėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis