Živilė Kropaitė: „Maniau, kad pagimdysiu lengvai, deja“

LRT laidos „Svarbios detalės“ vedėja Živilė Kropaitė (33 m.) su vyru teisininku Liudu Basiuliu (35 m.) neseniai susilaukė sūnaus Vėjo. Dar niekada nesame kalbinę mamos prabėgus vos dviem savaitėm po vaikelio gimimo. Živilės gimdymo įspūdžiai tokie švieži, o mamos patirtis tokia trumputė. Bet jaunosios mamos toks užkrečiantis, visai Lietuvai pažįstamas juokas niekur nedingęs.

Pokalbyje dalyvauja ir Vėjas, atrodo, toks ramus mažiukas.

Kokią savaitę nusiramindavo ir užmigdavo tik žindomas, jokie kiti raminimo būdai nepadėdavo. Dabar atradau vaikjuostę, joje jis būna ramus. Negaliu pasakyti, ramus jis ar ne, žiūrint, su kuo lyginsi. Kalbėjau su drauge, kuri iš viso naktimis negali miegoti, tai supratau, kad Vėjas gan ramus. Nelabai aš dar turiu patirties, viską bandau ir žiūriu, ar veikia. Štai dabar einame normaliu tempu, jis – vaikjuostėje, tai ir ramus.

Kai kas sako, kad toks būdas nėra geras, nes vaikelis išmoksta netinkama padėtimi miegoti. Bet man geriau jau taip žingsniuoti su juo ant pilvo, nei žindyti 10 val. per dieną, taip jau yra nutikę. Nors, pasikonsultavusi su laktacijos specialistais, buvau nuraminta, kad taip kūdikis tarsi užsako pienuko ateičiai. Iš pradžių tikrai išsigandau, kad mano vaikas bus tas, kuris nuolat „kabos“ ant krūties (juokiasi).

Kokia jūsų diena dabar?

Turbūt kaip ir kitų šviežių mamų – naujagimio ritmu. Vos prieš kelias dienas pirmą kartą išėjau pasivaikščioti, nuėjau gal 10 km, iki tol savaitę gyvenau beveik lovos režimu dėl sudėtingo gimdymo. Bet šiaip miegi, atsikeli, pavalgai, pažindai – ir taip ratu. Pasaulis gerokai susiaurėjęs, nors po truputį jau atsiranda kitos veiklos, buvome pas gydytoją pasirodyti, jau naujas užsiėmimas. Esu kažkur skaičiusi, kad nėštumas trunka 18 mėnesių, t.y. po gimimo dar devynis mėnesius mama turi sukurti tokią atmosferą, kuri primintų buvimą gimdoje. Na, taip gal nepersistengsiu. (juokiasi)

Koks buvo nėštumas?

Labai lengvas, dėl to maniau, kad ir pagimdysiu lengvai. Nei man bloga buvo, nei silpna, dirbau mėnesiu ilgiau, nei galėjau pagal įstatymus, nes tikrai gerai jaučiausi. Paskutinius du nėštumo mėnesius iš viso „kaifavau“, nepamenu savo gyvenime kito tokio gero laiko. Toks gražus pavasaris buvo, kasdien eidavau į baseiną, lankydavau malonią mankštą, skaniai valgiau, daug vaikščiodavau, buvo taip gera ir paprasta. Priaugau 14 kg, nors man gydytoja rekomendavo ne daugiau kaip 12 kg, stengiausi prisižiūrėti, bet valgiau saldumynų. Taip naiviai buvau susigalvojusi, kad jei suvalgysiu daug saldumynų, reikia daug vaikščioti, taip „sutirpdysiu“ nereikalingą cukrų. Nieko nesutirpdžiau, priaugau daugiau, nei reikėjo.

Pats gimdymas kodėl buvo sunkus?

Todėl, kad labai ilgai užtruko. Esu sau šimtą kartų pasakiusi, kad negaliu visko suplanuoti iki smulkmenų, bet vis tiek nustebau, kai įvyko tai, ko nesitikėjau. Drauge su vyru buvome perskaitę begalę literatūros, lankę kursus, klausę patarimų. Ir kas iš to? Vis tiek atsitiko tai, kas nuo manęs visiškai nepriklausė. Žodžiu, viliojo Vėją daktarai į šį pasaulį, kaip tik galėjo.

Visą interviu skaitykite naujausiame žurnale „Tavo vaikas“ ( nr. 7).


Viršelyje – 8 mėn. Kotryna, „Sterntaler“ maudymosi kostiumėlis

Kotryna redakcijos dėmesį patraukė vešliais plaukučiais. Mama Sigutė juokėsi, kad ji ir pati labai nustebo, kai pagimdė mergytę su „gatava šukuosena“. Viršelį fotografavome ant tikro paplūdimio smėlio, o Kotrynai tai buvo pirmas kartas – pajusti tokią medžiagą savo kūnu. Iš nuostabos kėlė rankytes į viršų ir mažai šypsojosi. Teko surengti fotosesiją dar kartą, tuomet jau mama labai pasiruošė – pasikvietė pagalbon vyresnįjį brolį Povilą ir jo draugę Anelę. Palaikymo komanda visaip linksmino Kotryną – šoko ir dainavo, o mažasis modelis džiugiai pozavo. Kotryna – labai linksmas vaikas, kai yra kompanija, bet labiausiai džiaugiasi ir spurda, kai iš darželio grįžta brolis Povilas.

Kitos temos:


Turėti pagalbą yra puiku, bet svarbu ja naudotis taisyklingai. Deja, pasak kineziterapeutės Linos Budrienės, pavyzdžių, kaip negalima nešti kūdikio nešynėje, vis dar yra daugiau, nei taisyklingo nešiojimo pavyzdžių. Tad kaip taisyklingai nešioti kūdikį nešynėje? Atsakymas – str. „Iš taško A į tašką B“.

Ar gali vaikai ir tėvai būti draugeliai? Pasak psichologės Paramos vaikams centro vadovės Aušros Kurienės: „Tėvų bandymas būti vaiko draugeliais tam tikru požiūriu yra bandymas susimažinti atsakomybę. Vaikas už tai susimoka dideliu nerimu.“ Daugiau apie tai – str. „Draugeliai“.

LTV projekte „Du balsai – viena širdis“ neįmanoma buvo nepastebėti seserų Kleopatros (15 m.) ir Sofijos (10 m.) Vasilevskyčių. Aksominiai balsai, iki smulkmenų apgalvoti numeriai, šiluma kitiems ir meilė viena kitai tiesiog liejosi iš ekranų. Jos žiūrovų valia ir laimėjo konkursą, gavo prizą – kelionę į Niujorką.

Kaip ištikimas ginklanešys visur jas lydėjo tėtis Aleksandras, kol mama Olga namuose prižiūrėjo vos prieš mėnesį gimusią Emiliją ir trečiąją ne mažiau talentingą sesę – aštuonmetę Juliją.

Nedainuoja kol kas tik naujagimė Emilija, nors balsą jau tikrai rodo, kaip sakė tėtis. Jis ir pasakojo, kaip auginti ir puoselėti talentus. Skaitykite str. „Tiesiog talentingos“.

Kodėl reikėtų švęsti gimtadienį? Kam jis reikalingas? Mums, suaugusiesiems, kartais atrodo, kad paminėti vaiko gimtadienį labai svarbu, o štai savo – nebelabai, jo nesureikšminame. Jei švenčiame vaiko, o savo – ne, kaip tai atrodo vaikui? Ar svarbu visiems šeimos nariams švęsti ar minėti savo šventes? Visi atsakymai – str. „Šiandien gimtadienis – ir jis mano!“

Prenumeruoti žurnalą geriausiomis sąlygomis galite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis