Kodėl nėštumo metu būtina folio rūgštis ir kuo pavojingas perteklius?

Europos maisto saugos tarnyba (EMST) patvirtino, kad folio rūgštis padeda apsaugoti būsimą naujagimį nuo itin sunkių smegenų ir nervų sistemos apsigimimų.

Esama daug mokslo duomenų, kurie folio rūgšties vartojimą sieja su mažesne vadinamųjų nervinio vamzdelio defektų tikimybe, ir tai oficialiai jau yra patvirtinusi JAV maisto ir vaistų agentūra FDA. Tai savo ruožtu paskatino daugiau kaip 75 valstybių valdžią įvesti prievolę maisto produktus praturtinti folio rūgštimi, praneša nutraingredients.com.


Dabar ir Europos maisto saugos tarnyba paskelbė išvadą dėl 400 mikrogramų folio rūgšties kasdienės dozės poveikio vaisingo amžiaus moterims ir moterims per pirmuosius tris mėnesius po pastojimo. Šios tarnybos nuolatinė dietinių produktų, mitybos ir alergijos mokslininkų grupė patvirtino išvadą, kad papildomas folio rūgšties vartojimas „pagerina motinos folio rūgšties atsargas", ir tai „prisideda prie nervinio vamzdelio defektų rizikos sumažėjimo".


Kokių apsigimimų riziką sumažina folio rūgšties vartojimas?


Vienas labiausiai paplitusių nervinio vamzdelio defektų yra įskilas stuburas su įgimtu plyšiu, kai nesuaugę slankstelių lankai. Ši patologija dar vadinama spina bifida. Kitas šios kategorijos apsigimimas yra galvos smegenų vandenė.

Manoma, kad per metus pasaulyje gimsta apie 300 tūkstančių naujagimių su nervinio vamzdelio defektais, o moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamas folio rūgšties vartojimas šių apsigimimų tikimybę gali sumažinti 70-75 proc.


Suaugusiems rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 240 µ g. Nėščioms, žindančioms bei kontracepcinius preparatus vartojančioms moterims šios rūgšties reikia daugiau: nėščioms – 400 µ g per dieną, žindyvėms – 480 µ g. Rekomenduojama paros norma taikoma sveikiems žmonėms, tačiau paprastai kai kurioms žmonių grupėms, dėl jų amžiaus, gyvenimo ypatybių, sveikatos pokyčių, nėštumo ar panašiai, medikai pataria vienų ar kitų veikliųjų maistinių medžiagų vartoti daugiau.


Specialistai mano, kad folio rūgšties daugiau reikia ne tik nėštumo ir maitinimo krūtimi laikotarpiu, bet ir sergant tam tikromis ligomis: žarnyno ir kepenų ligomis, epilepsija, mažakraujyste, alkoholizmu.


B grupės vitaminui priskiriamos folio rūgšties turi visos žalialapės daržovės, taip pat kiaušiniai, gyvulių kepenys ir inkstai, pienas, alaus mielės.


Perteklius - irgi negerai


Nuolat viršijant rekomenduojamą folio rūgšties paros normą gali kamuoti nemiga, pablogėti savijauta. Labai didelė folio rūgšties dozė gali maskuoti vitamino B12 trūkumą, o nėštumo metu naudojant per daug folio rūgšties gali gimti neišnešiotas arba negyvas kūdikis, perteklius siejamas ir su autizmo rizika.


„Lietuvoje gana daug kalbama apie vitaminų ir mikroelementų trūkumą, tačiau beveik niekada nekalbama apie jų perviršį, kuris gali sukelti negrįžtamus neigiamus pakitimus, organizme. Moterims, kurios planuoja nėštumą ar neseniai sužinojo, kad laukiasi prieš pradedant vartoti folio rūgštį, rekomenduočiau išsitirti, ar tikrai jos trūksta. Pastaruoju metu vaikams vis dažniau yra nustatomas autizmo sutrikimas, mokslininkų tyrimai rodo, kad moterų, kurioms yra nustatomas folinės rūgšties perteklius, pagimdytiems vaikams du kartus dažniau diagnozuojamas autizmas. Jei moteriai nustatomas vitamino B12 perteklius, tai rizika pagimdyti kūdikį, turintį minėtą sutrikimą, padidėja 3 kartus, o jei organizme yra nustatomas abiejų šių vitaminų perteklius, tai autizmo rizika padidėja net 17 kartų“, – mokslinių tyrimų duomenimis žiniasklaidoje yra dalinusis Eglė Marciuškienė, vienos tyrimų laboratorijos direktorė laboratorinei medicinai ir laboratorijos gydytoja.


Anot jos, besilaukiančios moterys retai aiškinasi, kokia yra vitaminų koncentracija jų organizme. O jūs ar aiškinotės?





Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis