Kai vaikas nusimoko, tėvai, norėdami gero, elgiasi ne visada protingai

Tėvams dažnai atrodo, kad jų vaikai mokosi per mažai, negu reikėtų ir gauna prastesnius pažymius, negu galėtų.

Ritos laiškas:

Kaip motyvuoti 13 metų vaiką mokytis? Tikrai sumanus vaikas, jei įdėtų daugiau pastangų, galėtų būti pirmūnas, tačiau toli gražu, trimestre ir 6, ir 7 yra.

Kalbėjausi ne kartą, kad norint pasiekti svajonės, reikia mokytis, dėti pastangas. Bet jis nesileidžia į diskusijas, nutyli dažniausiai ir sako,kad „jam tiek užtenka".

Kai paminiu klasiokus, kurie gerai mokosi, sako, kad „nereikia lyginti vaikų". Kaip patartumėte motyvuoti paauglį? Ką jam sakyti? Gal pažadėti nupirkti kokį brangų daiktą (telefoną?), jei baigs trimestrą tik labai gerai? Ačiū už atsakymus.

Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantų programos dalyvė Rūta Žukienė, www.ipi.lt.

Motyvacijos nebuvimas, pažymių pablogėjimas, dažni konfliktai... Susidūrę su šiais sunkumais paauglių tėvai dažniausiai jaučiasi nuginkluoti. Galite nors ir šokį su kardais aplink vaiką šokti, bet vidinės motyvacijos jam neįkvėpsite. Tiesiog atsikvėpkite ir... atsitraukite. Bent tiek, kiek galite.

Taip yra, kad kuo labiau vaiką prie savęs spaudi, tuo labiau jis nori išsilaisvinti. Kuo daugiau tėvai verčia mokytis, tuo labiau vaikai tam priešinasi.

Suteikite savo sūnui daugiau erdvės, jis tikrai sumanus ir protingas. Kuo mažiau kontrolės, nuolatinės priežiūros, palikite jam pačiam jo atsakomybę už jo mokymąsi.

Kartas nuo karto galite pasiūlyti savo pagalbą, gal reikia kokią formulę paaiškinti, ar padėti parinkti medžiagą referatui. Gal reikalinga tėvelių pagalba, gal pagalba iš išorės (mokytojų, korepetitorių)? Gerbti jo nuomonę, pasirinkimą.

Labai svarbu ir bendravimas su vaiku, kalbėkite su vaiku ne tik apie mokslus, kalbėkite apie gyvenimą, vertybes, veiklą, pomėgius.

Įdomus ir vertingas turi būti jis pats, toks, koks yra, o ne tai, ką moka ir kokį pažymį gauna.

Atminkite, kad mokantis svarbu ne rezultatas, o procesas. Dažnai tėvai žiūri į tai, kas vaikui nesiseka, vaikams gi reikia daugiau padrąsinimo, dėmesį vertėtų sutelkti į gerus, teigiamus dalykus, į tai, kas sekasi.

Pažymiai svarbu, bet dar svarbiau, kad užaugtų savimi pasitikintis ir gyvenimo sunkumų nebijantis žmogus.

Didžiausios sėkmės jums.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis