Kodėl labiau apsimoka būti atsipalaidavusiais tėvais?

Tėvai, kurie manipuliuoja savo vaikais, gali juos paversti piktais suaugusiaisiais. Tokias išvadas pateikė tyrėjai, siekę atsakyti į klausimą, kokie užauga kontroliuojančių tėvų vaikai.

Jei kada esate bandę subtiliai nukreipti savo vaiką, kad jis taptų panašesnis į jus ar į kokią tobulą viziją, kurią matote savo mintyse, verčiau persvarstykite savo elgesį. Naujausiame tyrime paaiškėjo, kad tėvai, kurie manipuliuodami savo vaikais siekia juos nukreipti link įsivaizduojamo paveikslo, paverčia juos piktais suaugusiaisiais.


Tyrėjai iš Vermonto universiteto paprašė 180 koledžo studentų prisiminti kokį itin skaudų savo gyvenimo epizodą (pvz., išsiskyrimą su vaikinu ar mergina arba artimo žmogaus netektį) ir ištyrė jų prakaitavimo lygį. Kuo daugiau žmogus išskiria prakaito, tuo stipresnes neigiamas emocijas jaučia. Tokia būsena vadinama „aukštu susižadinimo lygiu".


Tyrėjai išsiaiškino, kad dalyviai, kurių susižadinimo lygis aukštas, dažniau būna karštakošiai, linkę pratrūkti, tad dažniau užsipuola aplinkinius. O studentams, kurie prakaitavo mažiau, buvo būdingas „mažas susižadinimo lygis", ir jie lengviau išlikdavo ramūs.


Tad kaip tai susiję su jų tėvais? Ir kodėl būtent koledžo studentai? Nes akivaizdu, kad net vaikams palikus tėvų namus, šie vis dar gali kontroliuoti jų gyvenimą.


„Manipuliuoti vaiko mintimis ir emocijomis galima ir fiziškai nebūnant šalia", - pranešime teigia tyrimui vadovavusi Jamie Abaied. J. Abaied paprašė studentų užpildyti klausimyną, kuris jai padėjo nustatyti, koks konkretus tėvų kontrolės lygis vyrauja studentų gyvenime. „Mes siekėme, kad jų kūnai parodytų reakciją į stresą, - pasakė ji. - Ramesni žmonės savo agresiją gali panaudoti strategiškai. Pavyzdžiui, kontroliuodami santykius ar išlaikydami dominuojančią poziciją tarp bendraamžių." J. Abaied išsiaiškino, kad vaikams, užaugusiems su ramesniais ir atsipalaidavusiais tėvais, labiau būdingas „mažas susižadinimo lygis".


„Mums vertėtų atkreipti didesnį dėmesį į tai, kokią didelę įtaką vaikams turi jų tėvai, - sako ji. - Geranoriškas, nemanipuliatyvus auklėjimas juos apsaugo. Labiau atsipalaidavusių tėvų išauklėti vaikai santykiuose su bendraamžiais būna mažiau agresyvūs."


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis