Stalo žaidimai padeda augti ir vaikams, ir tėvams

Specialistai pripažįsta - augdami vaikai ugdo ir suaugusius, o tokiam abipusiam tobulėjimui labiausiai reikia buvimo kartu.

Specialistai pripažįsta - augdami vaikai ugdo ir suaugusius, o tokiam abipusiam tobulėjimui labiausiai reikia buvimo kartu. Tačiau prieš keletą metų UNICEF atlikto tyrimo rezultatai šokiravo - Lietuvoje tėvai vaikams per parą vidutiniškai skiria tik 7 minutes.

Šiemet atliktas tyrimas parodė, kad tėvai Lietuvoje dažniausiai jaučia stiprų emocinį ryšį su vaikais, bet ne visada randa jiems pakankamai laiko. Pasekmės liūdnos - vis dažniau vaikai įninka į išmaniuosius telefonus, planšetes ir televizorius.

Skirkite laiką žaidimams

Šiuolaikiniame gyvenime daugeliui sunku išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir namų, ypač tapus tėvais. Siekiame gerai atlikti savo darbą, nes nuo to dažniausiai priklauso mūsų atlyginimas ir visos šeimos gerovė, tad vis daugiau laiko praleidžiame darbe. Tačiau ir darbo gerai neatliekame, nes "graužia sąžinė", ypač dirbant viršvalandžius - juk turėtume būti namuose, su šeima, vaikais. Bet gal įmanoma kažką pakeisti ir išsiveržti iš to voverės rato kuris, regis, įsuka ir nepaleidžia? Įmanoma - tereikia teisingai sudėlioti prioritetus ir laisvalaikį leisti turiningai kartu su visa šeima.

Vaikai džiaugiasi kiekviena su tėvais praleista minute, net jei tai ir namų tvarkymas ar maisto gaminimas. Darbai draugiškai nudirbti ir dar liko laisvo laiko iki ruošimosi į lovytę ir pasakų skaitymo?

Puikus laiko praleidimo būdas, suvienysiantis visą šeimą - stalo žaidimai. Pažaiskite stalo žaidimą su vaikais - siūlo įmonės SAVAS TAKAS IR KO dizainerė-iliustratorė, kelių LOGIS prekinio ženklo stalo žaidimų autorė Laima Zulonė. Daug laiko tai neužims, o nauda - milžiniška, kadangi žaidimai kuriami atsižvelgiant į vaikų amžių, o ir mokytis žaidžiant daug smagiau.

Logopedės Kristinos Jurevičiūtės teigimu, stalo žaidimai - puikus užsiėmimas visų pirma dėl to, kad skatina bendravimą. Žaidžiant vaikas mokomas varžytis, siekti kažką padaryti kuo geriau, pralaimėti, susitaikyti su kito pranašumu, gal net įveikti savo pyktį ir mokėti pasidžiaugti drauge su kitais. Žaidžiant vaikas mokosi kantrybės, nes reikia išlaukti savo eilės, mokosi dirbti komandoje. Kai kurie žaidimai padeda lavinti kalbą, atmintį, plėsti žodyną.

"Tai smagus užsiėmimas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, tad labai gerai, jei suaugusieji žaidžia kartu su vaikais, - sako logopedė. - Stalo žaidimai - ir puikus būdas vieniems kitus pažinti. Neesu prieš technologijas - jos gali būti labai naudingos ir natūralu, kad mes jų neišvengsime. Tačiau dabar vis didesnę tiek suaugusiųjų, tiek vaikų gyvenimo dalį užimantis kompiuteris niekada neatstos gyvo tarpusavio bendravimo - jis tam tikrais atvejais gali būti tik pagalbinė priemonė".

Klinikinė psichologė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė dr. Viktorija Grigaliūnienė taip pat ragina "nenurašyti" stalo žaidimų, nes jie yra ir reikalingi, ir naudingi - ne tik vaikams, bet ir savo vaikus norintiems geriau pažinti suaugusiems.

"Stalo žaidimai - tai komandinis užsiėmimas. Jie paremti bendravimu, - sako V.Grigaliūnienė. - Žaisdami vaikai komunikuoja, sprendžia iškilusias problemas, išreiškia savo emocijas, varžosi, kažko siekia. Vyresniems vaikams skirti žaidimai skatina mąstyti, moko skaityti, skaičiuoti".

Jei žaidžiama su tėvais, anot psichologės, - dar didesnis pliusas. Visų pirma todėl, kad šeima leidžia laiką kartu, komunikuoja. Juk būtent taip vyksta geresnis vienas kito pažinimas. Per žaidimą suaugusieji geriau pažįsta savo vaiką, nes tada vaikas geriausiai atsiskleidžia - žaidimas yra jo pagrindinė veikla. Galiausiai ir vaikai tėvus geriau pažįsta, nes mato, kaip jie elgiasi vienoje ar kitoje situacijoje.

Kaip "gimsta" stalo žaidimai?

Įmonė SAVAS TAKAS IR KO jau 16 metų kuria ir gamina aukštos kokybės stalo žaidimus įvairaus amžiaus vaikams, pažymėtus LOGIS prekiniu ženklu, skirtus žaisti tiek laisvalaikiu, tiek linksmai mokantis namuose, darželyje ar mokykloje. LOGIS žaidimai padeda ugdyti vaizduotę, kūrybingumą, kalbą, sutelkti dėmesį, logišką mąstymą ir teikia pažinimo džiaugsmą.

LOGIS edukaciniai stalo žaidimai jau įsitvirtino Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos, Vengrijos, Latvijos, Estijos, Skandinavijos, Rusijos, Japonijos, JAV ir kitų šalių rinkose. LOGIS žaidimai ne vienerius metus patenka tarp 10 geriausių metų žaidimų Europoje, apdovanoti JAV. Žaidimas "O buvo taip" 2010 m. didžiausioje pasaulyje žaislų ir laisvalaikio pramogų parodoje Niurnberge, Vokietijoje, buvo nominuotas geriausiu edukaciniu metų žaidimu vaikams nuo 6 metų.

Bendrovės archyvas

Pasak įmonės SAVAS TAKAS IR KO pardavimų vadovo Aurimo Čereškos, kokį žaidimą gaminti, sprendžiama labai atsakingai. Žaidimų autoriai iš įvairių šalių siūlo gamintojui savo idėjas. Gaunama ir labai prastų idėjų, ir kitų žaidimų kopijų. Atsirenkant dėmesio vertą idėją, testuojami ir peržaidžiami pasiūlyti žaidimai. Galvojama kaip pateikti žaidimą, kad jis būtų patrauklus žaidėjams.

Autoriams sakoma, ką reikia taisyti, kad būtų įdomu, į ką atsižvelgti, ką patobulinti. Ištobulinus žaidimo idėją, kuriamas jo dizainas. Įmonės „SAVAS TAKAS" ir ko dailininkai užsienyje sulaukia daug komplimentų dėl originalios grafikos, atitinkančios žaidimų specifiką.

Kuriant LOGIS stalo žaidimus itin daug dėmesio skiriama didaktinei jų vertei, stengiamasi, kad žaidimų taisyklės būtų lengvai suprantamos, estetinis vaizdas - patrauklus ir vaikams, ir suaugusiems. Patys žaidimai - kokybiški, ilgai nesusidėvintys ir, svarbiausia, saugūs įvairaus amžiaus vaikams - tai patvirtina ir faktas, kad šiemet žaidimai "praėjo" tikrai reiklią japonų kontrolę ir jau gaminami mažiesiems šios šalies vartotojams. Gaminant žaidimus naudojamos tik Europos gamintojų sertifikuotos kuo natūralesnės, vaikams nepavojingos medžiagos.

Viena iš LOGIS edukacinių žaidimų autorių, pedagogė Laima Kikutienė pasakoja, kad stalo žaidimų idėjos "gimsta" pačios įvairiausios, tačiau svarbiausias darbas - jas adaptuoti tam tikro amžiaus vaikams.

"Svarbu ne tik tai, kad vaikui žaisti būtų linksma, bet ir tai, kad jis kažko išmoktų. Tad vieni žaidimai moko skaičiuoti ar skaityti, kiti - loginio mąstymo, dar kiti - tiesiog lavina vaiko vaizduotę. Tad kurdama žaidimą visų pirma galvoju, ko vaikas gali išmokti jį žaisdamas", - sako ne vieną žaidimą sukūrusi pedagogė. Kurdama žaidimus į pagalbą ji pasitelkia savo vaikus, nes juk vaikai - pagrindiniai žaidimo "vartotojai", tad jie geriausiai žino, kas jų bendraamžius sudomins, patrauks dėmesį.

L.Kikutienė įsitikinusi - stalo žaidimai vaikų edukacijai labai naudingi. Jie padeda augti, pažinti pasaulį, save ir kitus. Tik svarbu, kad tėvai parinktų žaidimus, tinkančius vaikams atsižvelgdami į jų amžių, intelektą, brandą, pomėgius. Vaikai turėtų žaisti stalo žaidimus ne tik dėl žaidimo, bet ir dėl to, kad kažką išmoktų, o įgytos žinios skatina siekti daugiau.

Miglė ULINSKAITĖ

Užsakymo nr.: PT_69805740

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis