Tėvai sutrikę: tai pigs jų vaikų būreliai ar ne?

15 eurų už neformalųjį vaiko ugdymą - naujiena Lietuvos švietimo ir ugdymo sistemoje. Ar pigs ir kiek pigs jų vaikų būreliai, tėvai iki šiol taip ir negavo aiškaus atsakymo. Pateikiame šiandien Vilniaus miesto savivaldybės išplatintą informaciją.

Savivaldybė informuoja, kad nuo spalio 1 d. skiriamas lėšas neformaliajam vaikų švietimui - iki 15 eurų vieno mokinio reikmėms per mėnesį gaus švietimo, kultūros, sporto ir kitos įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, kurių steigimo dokumentuose yra nurodyta švietimo veikla, o taip pat laisvieji mokytojai.

15 eurų krepšelio skyrimo principas - pinigai švietimo reikmėms keliaus į įstaigas paskui vaiką, o ne tiesiogiai tėvams, ir tai nėra kompensacija.

Lėšas gavusios įstaigos ir laisvieji mokytojai jas galės skirti tik tiesioginėms išlaidoms, susijusioms su veikla, pvz., įsigyti priemonių arba panaudoti darbo užmokesčiui ir t.t. Neformaliojo švietimo teikėjai gali, tačiau neprivalo sumažinti būrelio mėnesio mokesčio. Apie tai, kam planuojamas skirti dalinis finansavimas, tėveliai visada gali tiesiogiai aptarti su būrelių vadovais.

Kitą savaitę (rugsėjo 24-25 dienomis) savivaldybės tinklalapyje www.vilnius.lt bus paskelbtas teigiamai įvertintų neformaliojo vaikų švietimo programų sąrašas. Iš šio sąrašo bus galima pasirinkti vieną veiklą, kuri bus dalinai finansuojama 15 Eurų per mėnesį krepšeliu.

Vyriausybės sprendimu skiriamas krepšelis sudarys geresnes sąlygas mokyklinio amžiaus vaikų užimtumui, socializacijai ir gebėjimų ugdymui, ypatingą dėmesį skiriant tiems vaikams, kurie iki šiol nelankė jokių užsiėmimų.

Krepšelio lėšomis galės būti finansuojamas vaiko dalyvavimas vienoje pasirinktoje programoje. Bendrojo ugdymo mokyklos krepšelio gauti negalės - jose būreliai vyks kaip ir anksčiau pagal ugdymo planus. Į šias lėšas galės pretenduoti savivaldybės, valstybės įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, viešosios įstaigos, laisvieji mokytojai, kūrėjai, atitinkantys Švietimo ir mokslo ministerijos bei savivaldybių nustatytus reikalavimus. Formalųjį švietimą papildantį ugdymą vykdančios muzikos, meno, sporto ir kitos savivaldybės mokyklos 15 Eur krepšelį galės gauti tik neformaliojo vaikų švietimo programoms finansuoti ir naudoti jas tik tiesioginėms išlaidoms, susijusioms su vykdoma veikla. Vienam vaikui per mėnesį numatyta skirti iki 15 Eur. Patvirtinta finansavimo trukmė - nuo 2015 m. spalio 1 d. iki 2015 m. gruodžio 31 d.

Svarbu žinoti tėvams:

15 Eur krepšelio lėšų skyrimo principas - pinigai keliauja paskui vaiką. Finansavimas skiriamas neformaliojo vaikų švietimo teikėjams (įstaigoms ar laisviesiems mokytojams) po to, kai vaikai kartu su tėvais (globėjais ar rūpintojais) pasirinks lankyti vieną iš akredituotų programų. Akredituotos programos bus skelbiamos www.vilnius.lt Švietimo skiltyje.

Informacija apie profesionalų įvertintas ir akredituotas įstaigas savivaldybės tinklalapyje www.vilnius.lt bus skelbiama nuo rugsėjo mėnesio vidurio. Vaikai su tėvais turės keletą savaičių laiko susipažinti su įvairiais būreliais, apžiūrėti erdves, kuriose vyks veiklos ir iki spalio 1 d. pasirinkti būrelius, kuriuos ketina lankyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis