Kaip pasirinkti darželį, dėl kurio netektų gailėtis

Kiekvienai šeimai, auginančiai savo mažylį, ateina laikas, kai tenka spręsti klausimą: leisti ar neleisti vaikutį į darželį? Tai vienas svarbiausių klausimų tėveliams, kurių mažylis perkopia 2-3 metų slenkstį.

Tėvai turi pagalvoti ir nuspręsti, kodėl jie nori, kad jų atžala lankytų ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Tik tada, kai mama ir tėtis priima sprendimą dėl darželio lankymo, ir tik tada, kai jų sprendimas yra tvirtas, ateina laikas spręsti dar vieną, ne ką lengvesnį, uždavinį: kaip pasirinkti vaikų darželį?

Pirmiausia, reikėtų mamai ir tėčiui kartu susėdus nuspręsti, ko tikisi iš darželio? Sudarykite sąrašą, kas jums yra svarbiausia, renkantis ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Pavyzdžiui, galite surašyti tokius punktus:

Pedagogika pagal kurią dirba darželis;

Darželyje dirbantis kolektyvas, auklėtojos;

Ar maistas gaminamas vietoje, darželyje?

Kiek laiko vaikai praleidžia lauke?

Kokias vertybes puoselėja ir ugdo darželis?

Ar yra darželyje tėvų-darbuotojų bendruomenė? Ir pan.

Penki patarimai kaip pasirinkti darželį:

Ieškokite informacijos bei rekomendacijų apie darželius

Ieškokite pačiais įvairiausiais būdais: interneto paieškos sistemose, mamų ir tėvų forumuose bei diskusijose, savivaldybės skelbiamuose sąrašuose. Vienas efektyviausių būdų yra bendrauti su draugais, kitomis šeimomis, kurios taip pat augina panašaus amžiaus vaikus ir jau leidžia savo atžalas į vaikų ugdymo įstaigas.

Aplankykite darželius

Kai išsirinksite jus  dominančius darželius, aplankykite juos. Važiuoti galite kartu su savo atžala, tačiau privataus darželio „Šviesos slėnis" steigėja, direktorė Jūratė Verneckienė pataria pirmiausia vieniems patiems apsižiūrėti darželį. „Gali būti taip, jog nuvažiavus į darželį jūs iš karto išbrauksite jį iš savo pasirinkimo sąrašo".

"Susitikus su darželio auklėtojomis nebijokite klausti visų jums rūpimų klausimų. Net jei kartais abejojate, ar nepasirodys klausimas kvailas. Jums, o ir darželio auklėtojoms, kvailų klausimų nėra. Labai rekomenduoju maksimaliai išsiklausinėti apie darželį, jo darbuotojus, pagal kokią pedagogiką dirba bei kitus dominančius klausimus. Galiausiai, pabandykite pajausti. Ar jūsų širdis linksta prie šio darželio? Ar jūsų motiniška intuicija pasitiki auklėtojomis? Pajauskite, ar su jumis bendraujantis darželio atstovas yra nuoširdus, atviras, išklausantis ir tikras", - patarinėjo J. Verneckienė.

Rinkitės iš kelių darželių ramiai ir neskubėdami

Rinkdamiesi darželį iš kelių variantų, galėsite įvertinti, ne tik darželio buitinius dalykus, bet ir pajusite, kuris jums yra artimesnis širdžiai. Sprendimą priimkite apgalvotai, ramiai ir neskubėdami, juk renkate savo vaikui antrus namus.

Įvertinkite savo šeimos finansines galimybes

Jau kurį laiką valstybinių vaikų darželių Vilniuje bei kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose yra trūkumas. Tad norėdami užpildyti atsiradusią spragą, nišą užpildė privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Jų kaina yra didesnė ir ne visi tėveliai galėjo leisti savo atžalą į tokį darželį.

Nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. Vilniaus miesto savivaldybė kompensuos 100 eurų darželio mokestį visiems tėveliams, kurių atžala lanko privatų darželį, kai vaiko ir vieno iš tėvų gyvenamoji vieta yra deklaruota Vilniaus mieste. Taigi jeigu gyvenate Vilniuje ir negavote vietos valstybiniame darželyje, paskaičiuokite ir įvertinkite galimybę leisti savo vaiką į privatų vaikų darželį.

Sėkmingai išsirinktas darželis, užtikrins lengvesnę ir greitesnę tiek vaiko, tiek mamos adaptaciją, darželis taps vaiko antraisiais namais, į kuriuos vaikas kiekvieną rytą eis su džiaugsmu, didžiuliu noru ir šypsena.

Parengė Aistė Vyšniauskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis