3 patarimai norintiems nuo šiandien būti geresniais tėvais

Vasaros atostogos. Visi vaikai namuose! Chaosas! Jaučiatės praradę tėvystės džiaugsmą? Dienos pabaigoje esate pervargę ir nusiminę dėl nekokių savo santykių su vaikais? Šie keli patarimai padės eiti ramiai miegoti, o gal net atgauti tėvystės džiaugsmą.

Kiek įmanoma, išlikite visada ramūs.

Tikriausiai, jau imate teisintis ir galvojate, kad tokiam chaose, kokį išgyvenate, tai yra neįmanoma. Taip, tai daug priklauso nuo savijautos, bet dar daugiau nuo apsisprendimo. Tik pasirinkdami tam tikrus dalykus, kuriame tam tikrus įpročius.

Gal esate iš tų šeimų, kur dažnai vienas ant kito rėkdavo ir supykę trankydavo duris? Galbūt jums tiesiog natūralu elgtis pagal savo tėvų modelį? Tačiau privalu mokytis su vaiku bendrauti ramiai, mylint ir jį gerbiant. Tai turi didelės įtakos besivystančiai mažylio asmenybei.

Kaip gi rasti tą būdą nusiraminti?

Pažįstate savo vaikus, pažįstate ir save! Tikrai žinote situacijas, kuriose prarandate pusiausvyrą. Tad iš anksto viską apgalvokite ir apsvarstykite pasekmių sistemą. O jei vis tik pritrūkote kantrybės - skaičiuokite iki dešimties ir ramiai išsakykite, ką esate nusprendęs. Tai padės jums keisti nesuvaldyto pykčio įprotį.

Kai mes atsakome į vaiko netinkamą elgesį ramybe (kas reikalauja be galo daug pastangų!), mokome jį suprasti ir ateityje padaryti gerus sprendimus. Geriausias būdas vaiką nuraminti – tai ne vien fiziškai, bet ir emociškai prie jo prisiglausti. Kai jis jaučia mūsų meilę ir priėmimą, net jei žino, kad „prisidirbo“ ir mums tai labai nepatinka, ima lengviau tvardytis ir gali lengviau pasitaisyti. Tai iš tiesų nėra lengva, bet verta pasistengti vardan efektyvesnių santykių su vaiku. Jūs modeliuojate savo elgesį vaikams, kurie seka jūsų pėdomis. O susivaldymas chaotiškoje situacijoje - vertingas įgūdis, kuris pravers gyvenime.

Būkite užtikrintas.

Tai, kas kalbama apie buvimu gera mama ar tėčiu, dažnai neatitinka mūsų kasdienybėje. Iš visų pusių tik ir jaučiame spaudimą: „Turėtų būti taip". Pasitikėkite savo sprendimu, o jei suklydote, vėl ir vėl stenkitės. Vadovaukitės intuicija, nes tik jūs esate atsakingas už savo veiksmus. Vaikai jausis saugūs su ramiais, pasitikinčiais ir žodžio besilaikančiais tėvais. Saugiai besijaučiantis vaikas nori patikti tėvams, geriau klausosi ir išgirsta, kas jam sakoma. Jis geriau priima patarimus iš ramių, susitvardančių ir mylinčių tėvų. Toks bendravimas užmezga emocinį ryšį, kuris kelia vaiko savivertę, stiprina saugumo jausmą ir išsaugo sveiką emocinę sveikatą.

Jūs neturite būti tobulas tėtis ar tobula mama, tiesiog stenkitės padaryti geriausia, ką galite šiandien.

Vida Press

Vadovaukitės nuoseklumo principu.

Nuoseklumas asocijuojasi su draudimais ir disciplina, bet būkite nuoseklus ne tik šiose srityse. Pasistenkite nuolat būti žaismingas, kai leidžiate laiką su vaikais, visada mylintis, skatinantis. Apsispręskite šiandien būti laimingu žmogumi, visada prieinamu vaikams, atidžiu ir švelniu.

Kai nuolat reaguojame į tam tikrus vaiko veiksmus - gerus ir blogus - švelnumu ir ramybe, ima ir susidaro įprotis, kuris įauga į vaiko atmintį. Mažas žmogus mokosi pirmiausia, nurimti, o tik po to atitinkamai reaguoti. O jei įprantame rėkti (kas, be abejo, pasitaiko visiems), abi pusės nenusileidžia viena kitai, nors derėtų tą padaryti tėvams, vaikui komunikuojame, kad toks konfliktų sprendimo būdas yra toleruojamas.

Susivaldymas, užtikrintumas ir nuoseklumas - vieni iš kertinių aspektų stiprinant ryšį su savo vaikais ir, aišku, žingsniai į efektyvų auklėjimą. Ši vertinga grandinė tęsis ir vaiko santykiuose su kitais žmonėmis, jo sukurtoje šeimoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis