Prancūziškas auklėjimas lietuvės akimis: žindo tik imigrantės (I dalis)

Devynerius metus Prancūzijoje gyvenanti Greta, pusketverių metukų Inesos mama, pasakoja savo patirtį auginant vaiką svečioje šalyje.

Domėtis prancūzišku auklėjimu šiuo metu itin madinga. Jo gerbėjai pasakoja, kad prancūzų vaikai labai gerai išauklėti: jie sveikinasi ir netrukdo tėvams vakarieniauti restorane, kūdikiai išmiega visą naktį savo kambaryje ir nesispyriodami valgo įvairų maistą. Kritikai pastebi, kad mažieji prancūzai iki pat paauglystės čiulpia pirštą ir ilgai šlapinasi naktimis į lovą.

Greta prisipažįsta, kad specialiai prancūzišku auklėjimu nesidomėjo, tačiau susilaukusi dukters pastebėjo ne vieną skirtumą, kaip savo vaikus augina prancūzai ir lietuviai. Ji savo dukrytę augina taip, kaip tai darė jos mama, tačiau tenka prisitaikyti prie prancūziškos sistemos – į darbą grįžo ir Ievą atidavė į darželį šiai sulaukus vos penkių mėnesių. Šiuo metu mergaitė jau pradėjo lankyti mokyklėlę, į kurią prancūzai vaikus pradeda vesti nuo trijų metukų.

Nėščiųjų kursuose gąsdino gimdymo skausmu

Sužinojusi, kad yra nėščia Greta ėmė domėtis nėštumu, gimdymo eiga ir kūdikio priežiūra – skaitė lietuviškus mamų interneto forumus. Čia ji susidarė įspūdis, kad geriausia kūdikį gimdyti natūraliai, be nuskausminamųjų ir žindyti bent metus laiko. Visai kitokią informaciją ji gavo apsilankiusi nėščiųjų kursuose Paryžiuje. Čia buvo pakviesta anesteziologė, kuri susirinkusioms moterims pasakojo, koks neištveriamai baisus yra gimdymo skausmas. Medikė tikino, kad be epidūrinės nejautros gimdyti beveik neįmanoma ir ją užsisakyti reiktų ne gimdymo eigoje, bet likus dar kelioms savaitėms.

„Į visas šias kalbas žiūrėjau gana skeptiškai. Net sakiau, kad jei mano mama pagimdė be jokių nuskausminamųjų, tai pagimdysiu ir aš. Net kai per susitikimą su anesteziologe leptelėjau, kad gimdymo skausmas nesitęsia savaitę, tik kelias valandas, ji mane nužvelgė pilnu nuostabos žvilgsniu. Prancūzės dažniausiai net nesvarsto, ar joms reikės epidūrinės nejautros. Be jos gimdo dažniausiai tik nespėjusios laiku atvykti į ligoninę arba emigrantės iš Rytų Europos ar Šiaurės Afrikos“, - savo įspūdžius pasakojo Greta.

Pačios pašnekovės gimdymas komplikavosi, todėl jai buvo atliktas Cezario pjūvis. Moteris juokėsi, kad planavusi gimdyti visiškai natūraliai, o gavo pilną epidūrinės nejautros doze. Beje, Cezario pjūvį Prancūzijoje gali pasirinkti pati moteris ir yra gana populiarus.

Žindo tik imigrantės

Greta prisimena, kad jos vyresnė kolegė gerokai nustebo, kai sužinojo kad ji žada gimdyti pati.

„Ji nuoširdžiai stebėdamasi klausė, kam man tas vargas? Neva po Cezario operacijos nei aš būčiau išvargusi, nei kūdikis. Lygiai taip pat stebimasi, jei nutari savo vaikutį žindyti. Prancūzės paprasčiausiai to nedaro. Prieš išleidžiant iš gimdymo namų buvau pakviesta dar su keliomis moterimis į susitikimą su gydytoju. Jis be užuolankų paklausė, kas iš mūsų žada žindyti. Ranką pakėliau aš ir dvi išeivės iš Afrikos. Visos prancūzės pasirinko nežindyti, bet maitinti pieno mišiniu. Joms buvo suleisti hormonai, kad nesigamintų pienas ir viskas. Gydytojai čia neįkalbinėja ir neįrodinėja, kad motinos pienas kūdikiui būtinas ir yra pats sveikiausias“, - sakė Greta.

Mišinuku maitinami kūdikiai ilgiau jaučiasi sotesni ir ramiau išmiega visą naktį. Čia mamos su naujagimiais viename kambaryje miega vos kelis mėnesius arba iškart migdo atskirame kambaryje. Be to, pasak pašnekovės, prancūzės pačios nežindo ir dėl to, kad nesusigadintų krūtų formos. Dar viena priežastis – itin trumpos motinystės atostogos. Prancūzės jų gauna viso 16 savaičių: šešias savaites iki gimdymo ir dešimt po. Su gydytojo leidimu galima šiek tiek jas perstumdyti – pasilikti tik keturias iki gimdymo ir dvylika po.

Į darželį vos dviejų mėnesių

Greta savo dukrytę taip pat buvo priversta į darželį atiduoti gana anksti – vos penkių mėnesių. Paprastai prancūzės į darbą grįžta, kai kūdikiui būna du su puse mėnesio, tačiau lietuvė prie motinystės atostogų pridėjo visas neišnaudotas kasmetines atostogas.

„Iš pradžių galvojau, kad į darbą sugrįžti taip anksti yra neįtikėtinai žiauru tiek mamos, tiek kūdikio atžvilgiu. Tuo labiau, kad dukrytę žindžiau. Pagal įstatymus žindančioms motinoms kasdien duodama papildoma laisva valanda darbo metu, kad spėtų nusitraukti pieno ir nuvežti savo vaikučiui. Šia lengvata naudojausi tris mėnesius – Inesą maitinau savo pienu iki aštuonių mėnesių. Aišku, bendradarbės žiūrėjo keistai ir vis klausdavo, kam man to reikia ir kodėl taip vargstu“, - pasakojo lietuvė.

Antrą dalį skaitykite rytoj - antradienį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis