Fotografės patarimai planuojantiems krikštynas

Krikštynos – vienos svarbiausių žmogaus gyvenimo įvykių. Mažesnis vaikas, ko gero, šį svarbų įvykį vargu ar prisimins, todėl labai svarbu, kaip šios dienos istorija bus papasakota ir atsispindės nuotraukose.

Kaip fotografuoti krikštynas, pataria fotografė Brigita Grigienė.


Tam, kad krikštas būtų užfiksuotas gražiai, jei fotografuosite patys ir ypač jei tai darysite pirmą kartą, pirmiausia, ką turėtumėte padaryti - krikštynų dieną paplanuoti iš anksto ir tinkamai jai pasiruošti.


Ar reikia iš anksto numatyti, kas iš artimųjų fotografuos krikštynas?


Taip, išties geriau paskirti vieną atsakingą asmenį, nei bus daug lakstančių „paparacių", taip, tikėtina, ir ką tik iškeptam fotografui bus paprasčiau susikaupti.


Koks fotoaparatas geriausias?


Pirmiausia fotografuoja ne fotoaparatas, o jūs, žmogus. Atminkite, kad net ir brangiausias fotoaparatas gali neatspindėti jausmų, krikštynų dienos nuotaikos, mamos ašaros ar mažo ką tik gimusio kūdikėlio pėdutės grožio, jei jūs to nepajausite ir nepamatysite širdimi.


Jei ruošiatės krikštynas įamžinti patys, pabandykite parežisuoti šventės scenarijų prieš kelias dienas, kol mažiau įtampos, nereikia skubėti ir yra daugiau laiko. Apžiūrėkite ne tik savo namus, kuriame kambario kampe galėtumėte fotografuoti vaikelį, kai jis ruošiamas ceremonijai. Jei yra galimybė, iš anksto nuvykite į bažnyčią tą valandą, kai vyks jūsų vaikelio krikšto ceremonija, pabandykite fotografuoti su savo turimu fotoaparatu, įvertinkite apšvietimą, galbūt teks pakeisti tam tikrus fotoaparato parametrus. Paeksperimentuokite iš anksto.


Vida Press


Kaip paruošti fotografuoti kambarį, kuriame rengsite vaikelį krikštynoms?


Apsvarstykite, kurioje kambario vietoje galėtų išeiti gražiausios nuotraukos, kokį baldą galbūt reikėtų patraukti, kurioje vietoje rengsite vaikelį, kur galėtumėte nufotografuoti jo portretą, ar šioje vietoje užteks šviesos.

Jaukiai aplinkai sukurti nereikia daug pinigų. Užteks gražios antklodėlės, keleto balionų, kad ir gražios pakabos krikštynų rūbui pakabinti, tačiau ne plastiko, o galbūt medinės, kokios nors ypač originalios ir pan.

Vaikeliui rengti patarčiau parinkti kambarį, kuriame daugiausia dienos šviesos - natūralaus apšvietimo, jei yra galimybė pasirinkti, pakankamai vietos, kad būtų patogu tiek tėveliams, tiek vaikučiui, tiek fotografuojančiam asmeniui. Puošiant kambarį patarčiau nenaudoti daug spalvų, nuotraukose visada gražu šviesūs, pasteliniai atspalviai. Pasistenkite įamžinti krikšto žvakę, vaiko batelius ir pan.


Koks krikšto rūbas geriausiai atrodo nuotraukoje?


Nuotraukas labai pagyvina krikšto rūbeliai su įvairiais nėriniais, siuviniais, gražu ir lininiai drabužėliai.

Pastebima tendencija, kad vis dažniau populiarėja tam tikros spalvų gamos ar net teminės krikštynos. Tarkim, gali būti krikštynos jūros tema ar geltonos, rožinės ir t. t. krikštynos. Vadinasi, nebūtinai turi vyrauti balta spalva. Tokiu atveju, pvz., kvietime krikštynų dalyviams reikėtų mandagiai užsiminti, kad bus tam tikros spalvos teminės krikštynos ir kad pageidautina turėti šios spalvos drabužį ar aksesuarą.


Kokias svarbiausias krikštynų ceremonijos akimirkas svarbu užfiksuoti?


Svarbu užfiksuoti, kaip ceremonijos dalyviai pasitinkami prie bažnyčios. Vadinasi, fotografuojantis asmuo turėtų prie jos nuvažiuoti anksčiau už tėvus su vaiku ir krikštatėvius. Galima nufotografuoti bažnyčią iš toliau, kad būtų įamžinta jos didybė ir grožis. Tarkim, įamžinkite atvykusius tėvelius ar krikštatėvius su vaikeliu, kai jie eina bažnyčios link.

Prieš ceremoniją pasistenkite įspėti kunigą, kad norėsite fotografuoti. Bažnyčioje pasistenkite užfiksuoti šiuos svarbiausius krikšto ceremonijos įvykius: kaip uždegama žvakės, vaikelis patepamas aliejumi, kai pilama ant galvytės vandens, kaip palaiminami tėvai ir krikšto tėvai.


Vida Press

Vaikelis nuotraukose gali verkti, tačiau visa tai yra tos dienos istorijos dalis.


Kaip patartumėte įamžinti krikštynų nuotaikas po ceremonijos? Kas svarbiausia?


Šiltuoju metų laiku, ypač vasarą, ir su mažesniais, ir su didesniais vaikučiais gražu būtų organizuoti fotosesiją gamtoje, gali būti parke, skverelyje šalia bažnyčios. Apgalvokite šios fotosesijos vietą, ką per ją veiksite dar prieš šventę. Galima sugalvoti žaidimų su tėveliais ir juos užfiksuoti. Visada gražiai nuotraukose atrodo muilo burbulai, balionai ir t. t. Pasirūpinkite jais iš anksto. Planuodami fotosesiją gamtoje paisykite vaikučio amžiaus, didesni gali patys pūsti muilo burbulus, leisti balionus į dangų.


4 Brigitos patarimai būsimam krikštynų fotografui:


1. Labai svarbu paplanuoti iš anksto, kur, kaip ir ką ketinate fotografuoti, jei krikštynas fotografuojate pirmą kartą, galbūt praverstų net ir susirašyti idėjas. Nepamirškite pasirūpinti atsarginėmis fotoaparato baterijomis, geriausiai, jei turėtumėte du fotoaparatus: jei vienam kas nors atsitiktų, būtumėte tikri, kad krikštynų šventė bus įamžinta.


2. Nuotraukos bus neįdomios, jei keliose dešimtyse kadrų matysis, pvz., tik vaikelis, kad bus daug pozuota. Kad nuotraukos būtų vertingos ir po keliasdešimt metų, krikštynoms fotografuoti labai tiktų reportažas – tai tarsi pasakojimas, kas vyko tą dieną.


3. Stenkitės užfiksuoti netikėčiausias šventės akimirkas: dalyvių šypsenas ir močiutės riedančia ašarą – tai, kas kuria emociją. Reportažinio stiliaus nuotraukoms labai svarbu ir detalės. Apsidairykite, galbūt verta įamžinti kokią gražią smulkmeną – mielą žaisliuką ar net krikšto dovanėlę...


4. Pozuotų nuotraukų taip pat turėtų būti. Dažniausiai jas rėminame, dovanojame seneliams. Nepamirškite bendros nuotraukos su visais krikštynų dalyviais.


Jei vis dėlto sugalvosite rinktis fotografą profesionalą...


- Atkreipkite dėmesį į jo nuotraukų stilių, peržiūrėkite internetinę svetainę, darbų pavyzdžius. Susitikite, aptarkite su juo savo lūkesčius.


- Išsiaiškinkite, ką gausite už sutartą kainą: kiek laiko fotografuos, kiek nuotraukų pateiks, ar reikės papildomai mokėti už kurą ir pan. Pasidomėkite, ar fotografas teikia papildomas paslaugas (daro nuotraukų knygą ar filmą ir pan.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis