Kaip gyventi išgirdus diagnozę atopinis dermatitas

„Kiekvienai mamai ar šeimai didžiausia vertybė ir džiaugsmas – vaiko šypsena ir sveikata. Nuolatinis niežėjimas ir šiurkšti oda blogina gyvenimo kokybę bei savijautą, vargina", – istorijos pasakojimą pradeda Audronė, auginanti atopiniu dermatitu sergančią dukrą.

Atopiška mažylio odelė: kaip jam padėti?

Atopinis dermatitas – lėtinė, uždegiminė odos liga, kuriai būdingas intensyvus odos sausumas, niežėjimas, paraudimai ir pasikartojantys uždegimai. Taigi, ką daryti, jeigu jau taip nutiko, kad ir Jūsų mažylis atsidūrė tarp tų 25% pasaulio vaikų, turinčių šią odos ligą?

Istorija dalijasi 6 metų Patricijos mama, kuri prisipažįsta, kad iš pradžių atsiradę atopinio dermatito simptomai išgąsdino, tačiau mamas ji ragina nenusiminti, nes kasdienė odos priežiūra ir tinkamai pasirinktos priemonės padeda jį suvaldyti.

Kada pirmą kartą pastebėjote atopinio dermatito požymius?

Juos pastebėjome pirmaisiais dukrytės gyvenimo metais. Iš pradžių tikslios diagnozės nežinojome. Mergytė mūsų pirmagimė, viskas buvo nauja patirtis, todėl atsakymų, nuo ko atsirado bėrimas, ieškojome namų aplinkoje. Galvojome, gal bėrimas atsirado dėl maisto, gal nuo skalbimo priemonių, tyrėme galimas alergijas. Tuo pat metu ieškojome pagalbos ir vaistinėje: pirkome daugumą vaistinėse parduodamų kremų atopiškai vaikų odai. Jas panaudojus oda trumpam nurimdavo, bet ilgalaikio poveikio nebuvo. Po truputį keitėme ir maisto įpročius bei namų valymo, skalbimo, prausimosi priemones – taip siekėme atrasti galimą alergeną, provokuojantį atopinio dermatito paūmėjimus.

Kokie buvo pirmieji požymiai?

Pirmiausia pastebėjome, kad dukrytės odelė tapo šiurkšti, atsirado bėrimai ant nugaros, pilvo, rankų ir kojų linkių. Taip pat kamavo paūmėjimai, kurie labai greitai atsirasdavo, dingdavo ir vėl staiga atsinaujindavo. Jų metu labiausiai vargindavo niežėjimas, intensyvus odos sausumas, paraudimai, kurių nepavykdavo nuraminti.

Kaip atopinis dermatitas pakeitė Jūsų šeimos gyvenimą?

Pirmiausia jis sukėlė tam tikrą nuovargį. Patriciją vargindavo jo simptomai, kurie nuolat atsinaujindavo. Kartais atrodydavo, kad oda nurimo, tačiau greitai ir vėl prasidėdavo paūmėjimas. Mergytė nervindavosi, kasydavosi odelę, dažnai ir iki žaizdų. Net normalioje būsenoje oda nebūdavo švelni (vadinau ją „žąsies" oda). Mus taip pat vargino tinkamų priemonių, kurios padėtų odai nurimti ir kartu būtų malonios tekstūros, paieškos. Tačiau viskas pasikeitė, kai tokią priemonę radome.

Patricijos oda buvo sausa ir šiurkšti, laimė, pavyko rasti tinkamų priemonių ligai suvaldyti.
Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip Jums pavyko suvaldyti atopiškos odos simptomus?

Pernai pavasarį gydytoja dermatologė rekomendavo kremą „Atoderm Intensive". Tuo metu tai buvo naujiena Lietuvoje, tačiau nuo to laiko, galima sakyti, mano vaiko odelė pradėjo taisytis. Pirmiausia mums labai patiko kremo konsistencija. Ne paslaptis, kad dauguma kremų atopiškai odai yra labai riebūs, sunkiai tepasi, ilgai „geriasi" į odą. Po patepimo tokiu kremu Patricija net nenorėdavo rengtis, nes rūbeliai prilipdavo prie odos. "Atoderm Intensive" iš karto pasirodė kitoks. Labai lengvai tepėsi, tiesiog slydo, greitai įsigėrė į odq.

Kaip pasikeitė odos būklė pradėjus naudoti „Atoderm Intensive"? Kada pastebėjote pirmuosius pokyčius?

Pokyčius pastebėjome jau kitą dieną. Oda akivaizdžiai atrodė gražiau, o ją liesti buvo maloniau. Iki tol Patricijos odelė buvo šiurkšti, todėl po maždaug kelių dienų net negalėjau patikėti, kad liečiau paaugusios mergaitės odą - ji buvo švelni kaip kūdikio. Niežėjimas nurimo, oda atgavo drėgmės pojūtį. Suprantame, kad atopišką odą reikia prižiūrėti nuolat, tačiau labai džiugina, kad šiandien nebėra intensyvių paūmėjimų, atopinis dermatitas prislopęs. O didžiausias pokytis - gera vaiko savijauta.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti KONKURSAS.

Užsakymo nr.: PT_67143720

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis