8 vietos Lietuvoje, kur iš tiesų galima pajusti Kalėdų dvasią FOTO

Prasidėjus kalėdiniam laikotarpiui, ne vienas Lietuvos miestas siūlo įvairių renginių ir atrakcijų šeimoms su vaikais. Į vieną vietą surinkome įdomiausius pasiūlymus, kur galima nukeliauti su vaikais šią žiemą ir kokias pramogas išbandyti.

Kalėdų traukinukas Vilniuje

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais prieš šventes į Vilniaus gatves išrieda išpuoštas Kalėdų traukinukas.  Traukinukas vežios vilniečius ir svečius nuo gruodžio5 -osios iki kitų metų sausio 11 d. Pramogos organizatoriai sako, kad šių metų traukinukas kur kas naujesnis nei ankstesnių: jo vagonėliai yra nauji ir dar neeksploatuoti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokios dovanos tinkamiausios pagal Zodiako ženklą?
Fotografė Indrė: įamžinti 5 dienų naujagimiai atrodo ypatingai

Traukinukas yra raudonai baltas, papuoštas šventine simbolika. Neatsiejama Kalėdų šventės dalimi tapęs traukinukas svečius kasdien vežios maršrutu - Rotušė - Gedimino pr. - Lukiškių a. -darbo dienomis - nuo 13 iki 21 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis - nuo 11 val. iki 21 val.  Traukinukas kursuos kas 50 min.  Maršruto pradžia - Rotušės aikštė, o pabaiga - Lukiškių aikštėje. Bilietus galima įsigyti pas vairuotoją, bilietų kaina - 4 litai (1,16 Eur), vaikams iki 7 metų kelionės nemokamos.

Šventiškas Bernardinų sodas Vilniuje

Nuo gruodžio 5 iki sausio 11 d. Vilniaus miesto savivaldybė Šv. Kalėdų laikotarpiui Bernardinų sodą pavers jaukia oaze skirta visai šeimai. Parkas veiks nuo 7.00 iki 22.00 val. Vėl atgijusi karuselė, džiugins ne tik vaikus, bet ir iš vaikystės dar nenorinčius išaugti suaugusiuosius, veiks lauko kavinės. Karuselė ir kavinė veiks savaitgaliais ir švenčių dienomis. Taip pat veiks fontanas. Bernardinų sodą puoš modernios šviesos projekcijos, sutrauksiančios jomis pasigrožėti ne tik vilniečius, bet ir miesto svečius.

Čiuožykla Vilniaus centre po atviru dangumi

Nuo gruodžio pirmo savaitgalio visi kviečiami išbandyti savo jėgas ant pačiūžų specialiai Lukiškių aikštėje įrengtoje DNB čiuožykloje. Čiuožykla veiks visas savaitės dienas iki pat vėlyvo vakaro.

Darbo dienomis vyks aštuoni čiuožimo seansai, o nuo penktadienio iki sekmadienio - devyni. Čiuožyklos oficialus atidarymas vyks gruodžio 6 dieną šeštadienį nuo 15 val. Susirinkusius atidarymo renginyje stebins Vilniaus dailiojo čiuožimo klubo „Akselis" jaunieji čiuožėjai, o iš karto po to visų laukia „Hockey Punks Academy" mažųjų ledo ritulininkų parodomosios varžybos.

Paprastomis dienomis visi norintieji čiuožinėti bei dalyvauti nemokamuose užsiėmimuose turės susimokėti simbolinį mokestį - čiuožimo sesijos kaina su pačiūžų nuoma - 6,90 LT (2 EUR), čiuožimo sesijos kaina su savomis pačiūžomis - 3,45 LT (1 EUR).

Kalėdų senelių sostinė - Trakai

Jau ketvirtąjį sezoną Trakai tampa Kalėdų Senelių sostine ir visą mėnesį - nuo gruodžio 5 iki kitų metų sausio 4 dienos - nepaliaus džiuginti kalėdinėmis linksmybėmis.  Į Trakus atskubės Kalėdų Seneliai iš Lenkijos, Estijos, Švedijos, Gruzijos, Moldovos, šįmet įsikursiantys Trakų salos pilyje, lauks susitikimai su Trakų nykštuku prašmatnioje rezidencijoje ant Galvės ežero kranto, stebins prizai ir staigmenos net septyniose nykštukų rezidencijose, paslaugas siūlys kalėdinis paštas, džiugins amatų mugė naujajame Amatų centre, koncertai mažiems ir dideliems.

Nuo pat gruodžio pradžios senoji sostinė Trakai virs ir senovinių žibintų miestu. Svarbiausias  miesto gatves nušvies senovę menantys žibintai, o savo namus jais papuoš ir miestelėnai. Trakų pilyje jau gruodžio 6 dieną viešės iš Lenkijos atvyksiantis Kalėdų Senelis, vadinamas Šv. Mikalojumi, 13 dieną - Kalėdų Senelis iš Estijos, 14 dieną - Švedijos, 20 dieną - Gruzijos, sausio 3 dieną - Moldovos Kalėdų Seneliai. Kalėdų Senelių sostinės renginiai vyks savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Kalėdinis stebuklų miestelis Rotušės aikštėje Kaune

Šeštąjį žiemos švenčių sezoną lankytojus džiugins Kauno Rotušės aikštės kalėdinis miestelis su stebuklingais nameliais, įvairiausiais renginiais, žiemiškomis pramogomis ir kalėdinėmis gerumo akcijomis. Gruodžio 6 d., 12 val. visi kviečiami į teatralizuotą kalėdinio stebuklų miestelio atidarymą, kuris vyks Kauno Rotušės aikštėje. Kalėdiniame stebuklų miestelyje viso bus 12 namelių - devyni prekybiniai ir trys edukaciniai - „Kalėdinės dirbtuvėlės", „Pasakų namelis" ir „Mažasis planetariumas". Pastarieji bus visiems atviri ir nemokami bei džiugins miestelio svečius iki pat trijų Karalių, sausio 6 d.

„Dirbtuvėlės" kvies visus mažuosius ir jų tėvelius pasigaminti kalėdinių rankdarbių - tamsoje šviečiančių papuošalų, žaislų, mini planetų ir žvaigždžių. Namelyje siekiama pasiūlyti alternatyvą beatodairiškam dovanų pirkimui ir besaikiui kalėdiniam vartotojiškumui. "Šiame namelyje visos dovanos gaminamos rankomis, todėl yra labai tikros ir asmeniškos. Čia užsiimti rankdarbiais galima kartu su savo artimaisiais, taip dalinantis svarbiausia dovana - laiku praleistu drauge", teigia organizatorius D. Viluckas. Visos dirbtuvėlių medžiagos ir mokymai yra nemokami, todėl kalėdines dovanas gali gauti ir dovanoti kiekvienas.

„Pasakų namelyje" vyks senosios gerosios animacijos filmų seansai, vyks pasakiški konkursai, kurių metu tėveliai ir vaikai kviečiami drauge su Pasakų senele sekti pasakas bei kartu kurti kalėdinę pasaką.

„Mažasis planetariumas" visus - mažus ir didelius, kvies pakeliauti po kosmoso platybes ir susipažinti su planetomis, žvaigždėmis ir žvaigždynais. Namelio mokytojai kalėdinio miestelio lankytojus įtrauks į interaktyvius edukacinius žaidimus - „Pažink savo žvaigždyną", „Saulės sistemos planetos" bei „Užmesk Saturnui žiedą".

Kalėdiniame stebuklų miestelyje taip pat veiks kalėdinis „DADU" paštas, kur kiekvienas galės parašyti sveikinimą artimiausiam bičiuliui, o šis bus išsiųstas net ir į tolimiausią pasaulio kraštą. Paštas veiks penktadieniais - sekmadieniais po pietų.

Kalėdų eglių alėja ir kitos linksmybės Palangoje

Kalėdų šviesos miestas Palanga puošiasi naujais šventiniais akcentais - šeštadienį, gruodžio 6 d., 17 val. J. Basanavičiaus gatvėje įžiebta kalėdinių eglių alėja. Dešimt žaliaskarių, padabintų šventiniais atributais bei spindinčiomis girliandomis, labiausiai pamėgtą Palangos gatvę papuoš jau šeštus metus iš eilės. Ši atrakcija domina ne tik palangiškius bei svečius iš kitų šalies miestų, bet ir užsieniečius - alėjos puošimo tematika kasmet keičiama, tad iš užsienio atvykę svečiai žino, jog Palangoje galima netikėtai išvysti žaliaskarę, puoštą būtent jo šalies kalėdiniais akcentais. Kalėdų eglių alėjos įžiebimo šventėje, be abejo, dalyvaus Kalėdų senis, numatomas kurorto ugdymo įstaigų auklėtinių pasirodymas, taip pat bus pristatyta jau po savaitės duris atversianti Elfų mokyklėlė.

Šiais metais unikali miesto Kalėdų eglė. Šiemetinė Palangos eglė - 12 metrų aukščio, dirbtinėmis eglišakėmis padabinta žaliaskarė, kuriai suteikta Kalėdų senio išvaizda. Tam tikromis valandomis eglė muzikuoja - groja visiems žinomas kalėdines melodijas bei, mirksėdama šviesomis, „šoka" pagal muziką. Šis reginys ypač patinka vaikams, kurie mielai prisijungia eglei į kompaniją ir ima šokti bei dainuoti patys.

Kaip mums papasakojo Palangos miesto savivaldybės atstovė spaudai Jurgita Vanagė, Palangos mažiesiems svečiams turėtų patikti ir Kalėdų senelio namelis įėjimo į Birutės parką. Jame paties senelio nebus (jis labai užsiėmęs, ruošia dovanas vaikams), tačiau atėjusių vaikų laukia įvairios užduotėlės bei galimybė pamatyti tikrus Kalėdų senelio rūbus. Kalėdų senio namukas tradiciškai įsikurs prie centrinio įėjimo į Birutės parką, Sodininko namelyje. Visi mažieji palangiškiai ir kurorto svečiai, tikintys Kalėdų stebuklu, čia galės apsilankyti kiekvieną gruodžio šeštadienį ir sekmadienį iki pat švenčių.

Kasdien, išskyrus penktadienius ir sekmadienius, iki pat švenčių kurorto gyventojai ir svečiai kviečiami į Dovanų meistarnę, kur kiekvienas norintis savo rankomis gali pagaminti kalėdinę dovaną sau brangiems žmonėms. Visą mėnesį palangiškiai megs riešines, kurs šiaudinius dirbinius, mokysis skiautinių gamybos subtilybių, karpybos meno, vels žaisliukus iš vilnos. Moksleivių klube vykstantiems nemokamiems užsiėmimams ypatingo pasirengimo nereikia – pakanka atsinešti darbo įrankius – žirkles, adatą, siūlų, taip pat – nepamiršti iš anksto užsiregistruoti telefonu, kad, kaip juokauja Dovanų meistarnės organizatoriai, būtų aišku, kiek kavos svečiams reikia išvirti.

Advento užsiėmimai šeimoms Klaipėdoje

Šiuo išskirtiniu susikaupimo ir laukimo laikotarpiu Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į prasmingus kūrybinius užsiėmimus, skirtus šeimoms ir visiems norintiems susikurti ypatingą adventą. Advento antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 16.00 val. iki 18.00 val. visi kviečiami į Meno kiemo dirbtuves (Daržų g. 10), kur bus karpomos popierinės namų puošmenos, liejamos žvakės, rišami sodai. Šeimos su vaikais kviečiamos gruodžio 6, 13 d. šeštadieniais nuo 11.00 val. tradiciškai rišti šiaudinius žaisliukus, o 12.00 val. bus skelbiama „Etnožaidynių" pradžia. Drauge žais vaikų folkloro ansambliai „Kuršiukai" ir „Alkiukai", o tėveliams siūlomas jaukus šeštadienio pokalbis apie adventą. Registracija ir informacija telefonu (8 46) 310022.

Spindinčios Kalėdos Birštone

Gruodžio 6 d., Birštone įžiebtos net dvi Kalėdų eglės: pagrindinė, žaisminga eglutė Savivaldybės aikštėje, o antroji, bendruomenių eglė, - J. Basanavičiaus aikštėje. Be to, šviečiančiomis staigmenomis papuoštas Centrinis miesto parkas, dekoracijos spindi pagrindinėse kurorto erdvėse.

Kiekvieną gruodžio savaitgalį Birštone vyks išskirtiniai kultūros renginiai, koncertai, specialios kalėdinės programos šeimoms ir vaikams. Gruodžio 13 d. Birštono kurorto bendruomenė visus pakvies originaliai paminėti Šviesos, Šv. Liucijos dieną, ir dalyvauti akcijoje „Įžiebkime meilę Birštonui". Tą dieną visi Birštono gyventojai, šeimos, jaunimas, įstaigų, organizacijų, atstovai, kurorto svečiai kviečiami susirinkti prie Vytauto paminklo, Vytauto kalno papėdėje. Čia visi kartu sukurs ir įžiebs gražų šviesos stebuklą bei paleis į dangų rekordinį skaičių šviesos žibintų, su savo sugalvotais norais bei palinkėjimais kurortui, Žemei, ir vienas kitam artėjantiems metams. Renginio metu ne tik kiekvienas dalyvaus ir padės sukurti įspūdingą spindinčią kompoziciją, bet ir mėgausis šviesos bei muzikos programa.

Gruodžio 20 d., Birštono bendruomenė visus kvies į didžiausią metuose tradicinę Birštono kurorto kalėdinę mugę Basanavičiaus aikštėje. Tradiciškai ji suburs originalių dovanų ieškančius ir kalėdinės nuotaikos pakylėtus birštoniečius, kurorto svečius, bendruomenės narius, prekybininkus bei amatininkus. Kalėdinėje mugėje visi norintys galės įsigyti šventinių dovanų, autentiškų tautodailininkų ir amatininkų darbų, suvenyrų, tradiciškai paragauti imbierinių „Birštono banginuko" sausainių. Renginio dalyvių lauks Kalėdų senelis, žaidimai, akcijos, kalėdiniai kino seansai vaikams, vyks kilni akcija „Saldžios Kalėdos" ir kitos linksmos, kalėdinę nuotaiką sukuriančios pramogos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis