Viena dažniausių paauglių bėdų, kuri gadina ne tik nuotaiką, bet ir gyvenimą

Jaunatviniai spuogai, arba kitaip aknė - viena dažniausių ir nemaloniausių paauglius kankinančių odos ligų, kuri negydoma gali išsivystyti į lėtinę odos patologiją, palikti randus, ar net sukelti sunkias psichologines problemas bei depresiją.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, 5 įrodymai, kaip mamos skiriasi nuo moterų "nemamų"
12 berniukų auginanti šeima vėl laukiasi: kas gims šįkart?

Pasak U. Jarilinaitės-Grinaveckės, paauglystėje, kai išvaizda yra ypač svarbi, tokie fiziniai pokyčiai dažnai sukelia psichologines ar emocines traumas, didina socialinę atskirtį. „Deja, jaunimas dažnai nedrįsta kreiptis į specialistus laiku ir pasirenka, jų nuomone, lengvesnį ligos sprendimo kelią - slepia spuogus po plaukais, makiažo sluoksniu ar patys juos spaudžia. Situaciją dažnai apsunkina ir tėvai, kurie šias bėdas priskiria brendimui ir nekreipia dėmesio į paauglių išvaizdos pokyčius. Susirgimas dažnas, tad labai svarbu nebijoti laiku kreiptis į specialistus", - pasakoja gydytoja.

Aknės vystymąsi gali paskatinti per didelis fizinis krūvis ir pokyčiai riebalų liaukose, kurie atsiranda dėl netinkamos mitybos. Tačiau svarbiausią vaidmenį spuogų atsiradimo mechanizme atlieka bakterija Propionbacterium acnes, „gyvenanti" ant kiekvieno iš mūsų odos paviršiaus. Lytinio brendimo metu, esant riebalinių liaukų hiperprodukcijai, jų kiekis padidėja. Užsikimšus riebalų liaukoms, susidaro palanki terpė daugintis mikroorganizmams, kurie lemia uždegimo vystymąsi. Spuogai iškyla, parausta, formuojasi pūlinga viršūnė, o didėjant uždegimui, gali atsirasti ir itin skausmingų mazgų, cistų.

Svarbu laiku pradėti gydyti

Gydant aknę, nepriklausomai nuo ligos sunkumo laipsnio, labai svarbu reguliariai ir tinkamai prižiūrėti veido odą, naudojant tik tas veido odos priežiūros priemones, kurias rekomendavo gydytojas ir neeksperimentuoti be jo pagalbos. Pasak U. Jarilinaitės-Grinaveckės, svarbiausia neužmiršti šių trijų pagrindinių, tačiau labai paprastų odos priežiūros taisyklių: švelniai valyti odą, ją intensyviai drėkinti bei saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tėvai taip pat gali padėti šioje situacijoje - rimčiau pasižiūrėti į paauglį kankinančias odos problemas ir paskatinti laiku pradėti ligos gydymą.

Siekiant informuoti paauglius ir jų tėvus apie aknės problemą, diagnostiką, gydymo galimybes bei odos priežiūrą, organizuojama mėnesį truksianti socialinė kampaniją „Aknei ne". Vilniaus mokyklose visą mėnesį vyksta edukaciniai seminarai, kurie skirti ne tik supažindinti moksleivius ir mokytojus su šia problema, bet kaip ją išspręsti.

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir lapkričio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis