Klaidos gatvėje, kurios gali kainuoti net gyvybę

Trumpėjančios spalio mėnesio dienos ir artėjantis tamsusis metų laikotarpis kelia vis daugiau susirūpinimo dėl pėsčiųjų saugumo. O iš mokyklos ar būrelio į namus keliaujantys vaikai tampa potencialiomis eismo įvykių aukomis. Nukentėjusiųjų statistika tai patvirtina: per tris 2014 m. ketvirčius keliuose nukentėjo 128 6-14 metų vaikai. Pagrindinės priežastys, kodėl vaikai patenka į eismo įvykius, yra šios: vaikai nesegi atšvaitų, nemoka kelių eismo taisyklių ir žengia į važiuojamąją kelio dalį būdami išsiblaškę.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Apsaugoti gali atšvaitas

Vienas efektyviausių būdų, kaip išlikti saugiems kelyje, - segėti atšvaitą. Tamsiuoju paros metu vairuotojai pėsčiųjų, einančių keliu ar per jį, dažnai nepamato arba pamato per vėlai. Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per devynis 2014 metų mėnesius žuvo 65 pėstieji (iš jų 36 - tamsiuoju paros metu), 665 buvo sužeisti (iš jų 135 - tamsiuoju paros metu). Kas ketvirto eismo įvykio, kurio metu buvo sužeisti ar žuvo pėstieji, priežastis - pėsčiasis buvo be atšvaitų.

Siekiant ugdyti atšvaitų segėjimo kultūrą ir didinti atšvaitų naudojimo efektyvumą,  Susisiekimo ministerija, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos ir policijos pareigūnai kasmet dalija priemonių su šviesą atspindinčiomis detalėmis (atšvaitų, liemenių), vykdomos akcijos ir renginiai apie eismo įvykių prevenciją. Pavyzdžiui, 2008 metais buvo išdalyta apie 600 000 atšvaitų ir šviesą atspindinčių elementų, 2009 metais - apie 180 000, o 2013 metais - apie 6 000.

Artėjant tamsiajam metų laikui (nuo lapkričio iki vasario mėnesių), stebėti, kaip pėstieji segi atšvaitus, pasirengusi Lietuvos kelių policija. 2014 m. spalio 1-19 dienomis policijos pareigūnai visoje šalyje tikrins atšvaitų, šviesą atspindinčių elementų ir žibintų naudojimą tamsiuoju paros metu, aktyviau kontroliuos pėsčiųjų, dviratininkų ir vadeliotojų savisaugą.

Atšvaitą reikia segėti tinkamai

Nors kasmet išdalijama daugybė atšvaitų, yra nemažai vaikų, kurie nei ant kuprinės, nei ant drabužių nesegi tamsoje gerai matomų elementų arba segi juos netinkamai. Kaip nurodo  Lietuvos kelių policijos tarnybos Bendrųjų reikalų grupės vyresnioji specialistė Marija Kazanovič, atšvaitas turi būti segimas, o ne laikomas kaip namų puošmena. „Svarbu pažymėti, kad privalomos naudoti saugos priemonės (atšvaitas, ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais, kitas šviesą atspindintis elementas) - ne žaislai ar papuošalai, skirti laikyti namuose stalčiuje ar spintoje. Tai efektyvi priemonė pėsčiajam, dviratininkui ar vadeliotojui būti iš anksto pastebėtam tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui."

Prie drabužių segamas atšvaitas turi būti matomas kitiems eismo dalyviams. Juostiniai atšvaitai turi būti prisegami dešinėje drabužių pusėje aukščiau rankos riešo arba kojos blauzdos srityje. Pakabinamą atšvaitą reikia pritvirtinti taip, kad jis švytuotų žmogaus kelių lygyje. „Svarbu, kad atšvaitas būtų pritvirtintas tokiame aukštyje, kad jį apšviestų automobilio žibintų šviesa (maždaug suaugusio žmogaus kelių aukštyje)", - aiškina Kelių policijos tarnybos atstovė.

Mokyti kelių eismo taisyklių - būtina

Ne mažiau opi problema - vaiko žinių apie saugų elgesį kelyje stoka. Retas pradinukas galėtų išdėstyti svarbiausias kelių eismo taisykles, kurios būtinos kiekvienam pėsčiajam ir tuo labiau vaikui. Saugaus eismo temos yra integruotos į kitas pamokas, vien mokykloje gaunamų žinių nepakanka. Todėl svarbus tiek visuomenės, tiek tėvų įsitraukimas į mokymo apie saugų eismą procesą. VĮ „Kauno regiono keliai" specialistė ir Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos teatro būrelio „Eismuolis" vadovė D. Piličiauskienė svarsto: „Viskas priklauso nuo to, kiek su vaiku kalbama eismo tema, kokį pavyzdį jis mato šeimoje. Tie vaikai, kuriems niekas nepasakojo apie saugų eismą, galbūt net nesusimąstys, kuria kelio puse reikia eiti, kai baigiasi šaligatvis. O tai gali išgelbėti gyvybę."

Atsargiai - neatsargūs vaikai!

Dažnai koją pakiša vaikų neatidumas. Kaip nurodo Kelių policijos tarnybos atstovė M. Kazanovič, nelaimingų atsitikimų nutinka tuomet, kai vaikai lekia per gatvę neapsidairę ir neleidžiamoje vietoje, degant draudžiamam šviesoforo signalui, kai išbėga iš už matomumą ribojančių objektų ar prieš pat transporto priemonę. Tai rodo vaikų savisaugos stoką. Remiantis statistikos departamento 2013-2014 m. duomenimis, maždaug kas ketvirtas vaikas žuvo ar buvo sužeistas per kelių eismo įvykį dėl savo paties neatsargumo. Šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais dėl vaikų neatsargumo užregistruoti 137 eismo įvykiai, iš jų 64 - dėl pėsčiųjų vaikų neatsargumo.

Padėti gali tėvai, policijos pareigūnai ir... knygos

Kaip pažymi D. Piličiauskienė, pradinukams viskas nauja: nauji draugai, nauja mokykla, net ir kelias į ją naujas. Tačiau net ir tada, kai pradinukas pakankamai savarankiškas, kad į mokyklą eitų ir į namus grįžtų vienas, tik suaugusieji - tėvai, globėjai, seneliai - yra atsakingi už jo saugumą. Būtent jie turi pasirūpinti atšvaitais ant vaiko drabužių ir kuprinės.

Kaip tai padaryti? „Kad vaikas lengviau įsimintų kelių eismo taisykles, tėvai turėtų mokyti pasitelkdami praktiką: suorganizuoti kelias nedideles išvykas „namai - mokykla - namai", kalbėti apie saugų elgesį kelyje, kartu analizuoti situacijas, kurios gali įvykti vaikui einant į mokyklą", - dalija patarimus pašnekovė.

Siekiant kuo efektyvesnio kelių eismo taisyklių pristatymo vaikams, policijos pareigūnai keliauja į mokyklas ir veda pamokėles apie saugų eismą, saugaus keleivio, pėsčiojo ar dviratininko pareigas pristatinėja policijos ir vaikų bičiulis Amsis, Lietuvoje veikia net šešios saugaus eismo klasės. Šiose klasėse 2012 metais apsilankė 17 119, 2013 metais - 18 005 moksleiviai.

Vaikų saugumu rūpinasi ir leidykla „Debesų ganyklos". Glaustas ir vaikams pritaikytas tekstas apie saugų elgesį kelyje pristatomas ką tik knygynuose pasirodžiusiame leidinyje „Nepamesk galvos!".


 Jame aptariamos svarbiausios saugaus eismo taisyklės, pristatoma, kaip teisingai segėti atšvaitus, kaip tapti saugiu dviratininku, vaikai raginami patys ieškoti kelių eismo taisyklių pažeidimų ir mokytis pasitelkdami edukacines užduotis.

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis