3 senolių patarimai, kaip gydyti kosulį

Stiprus ir sausas kosulys gali labai erzinti ir netgi kelti skausmą. Savijauta tikrai pagerėtų, jei išbandytumėte keletą naminių priemonių nuo kosulio.

Ūmus ar lėtinis?


Vaikučius dažniausiai vargina ūmus kosulys, kuris gali tęstis keletą savaičių (lėtinis trunka ilgiau). Jei mažylis rytais pakosėja vos kelis kartus., lėkti pas gydytoją tikrai nebūtina. Tačiau geriausiai būtų pirmomis 5-7 kosulio dienomis vaiko į darželį nevesti, nes yra pavojingas aplinkiniams. Jei mažylio imunitetas stiprus ir pats neįsisirgs, tikrai užkrės kitus.


Būtinai atkreipkite dėmesį į tai, koks kosulys. Jei mažiukas kas rytą kosėja ilgai, po 10-20 min., dieną taip pat pakosti, aišku, keliaukite pas gydytoją. Taip pat jei vaikas ne tik kosėja, bet ir atsiranda kitų peršalimo požymių, sloga, jei kosėja ilgiau nei savaitę, reikėtų aiškintis priežastį su gydytoju. Gal vaikas kosėja dėl refliukso, o ne peršalęs?


Jei kosėja kūdikis


Jei kosti kūdikiai ir maži vaikai, į gydytoją kreipkitės visada, nes komplikacijų tikimybė didesnė. Taip pat pasikonsultuokite, jei maži vaikai neturi jėgų išsikosėti. Pas gydytoją taip pat reikėtų vesti vaikus, kurie yra labai silpni, smarkiai karščiuoja, garsiai ir sunkiai kvėpuoja.


Jūsų dėmesiui - trys švelnios priemonės, kurios padeda užpuolus kosuliui:


1. Inhaliacijos su valgomąja druska arba ramunėlių žiedais


Vieną valgomąjį šaukštą druskos arba ramunėlių žiedų užpilkite vienu litru karšto vandens. Pasilenkite virš dubens, tačiau būkite atsargūs, kad nenusiplikytumėte. Dabar uždėkite ant galvos didelį rankšluostį ir nuo 10 iki 15 minučių kvėpuokite garais - per nosį įkvėpkite ir per burną iškvėpkite. Svarbu, kad garai nebūtų pernelyg karšti. Jeigu inhaliacija daroma vaikui, ypač atidžiai stebėkite, kad jis nenusidegintų.


Beje, jeigu sloguojate, galima daryti tokias pat garų inhaliacijas, kaip ir kosėjant – tai padės išvalyti kvėpavimo takus. Inhaliacijoms nuo slogos labiausiai tinka eukaliptas, pipirmėtės ir ramunėlės.


2. Arbata nuo kosulio


Nemažiau nemalonu ir tada, kai kosulys yra drėgnas, nes dėl skreplių darosi sunku ryti. Išskyras geriau pašalinti padės štai tokia vaistažolių arbata: po vieną arbatinį šaukštelį čiobrelio ir gysločio bei griežinėlį citrinos užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite šiek tiek pastovėti ir gerkite, kol arbata šilta.


3. Čiobrelių kompresas

Atsikosėjimą taip pat skatina ir čiobrelių kompresas, dedamas ant krūtinės. Tam reikės vieno valgomojo šaukšto čiobrelių, juos užpilkite karštu vandeniu, leiskite 10 minučių pastovėti, o tada nukoškite. Į skystį pamerkite ploną medvilninį rankšluostį, išgręžkite jį, uždėkite ant krūtinės, o ant viršaus uždėkite didesnį sausą rankšluostį. Kompresą palaikykite 30 minučių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis