Geras tėtis yra tas, kuris...

Šiuolaikiniai tėčiai vis dažniau apkabina vaikus, sodinasi juos ant kelių, giria, klausinėja, ką jie matė parke ar darželyje, žavisi sudėliotomis kaladėlėmis, piešiniais, neseniai išmoktu šokiu ar eilėraščiu. Tai yra gražu. Vis dėlto...

"Naujo" tėčio atmintinė


Nors tėčiai vis daugiau įsitraukia į kasdienį šeimos gyvenimą ir vis nuoširdžiau bei artimiau bendrauja su savo vaikais, patarimų, pasakojimų apie tėvystę jiems kur kas mažiau nei mamoms apie motinystę. Kadangi žinome, kad tėčiai nelinkę daug, ilgai ir nuobodžiai skaityti, pateikiame jums tokią paprastą atmintinę su kąsnio dydžio patarimais.


Laikas tėvystei


Tėčiu tampama dar likus devyniems mėnesiams iki vaiko gimimo. Tėviški darbai prasideda vos sužinojus apie nėštumą. Atspėjote! Pirmieji "tėviški" darbai – pats svarbiausias – yra mylėti būsimą mamytę.


Grožėkitės garsiai


Jei jau nesilaukdama mylimoji mėgo komplimentus, tai dabar jie tiesiog būtini. Ne paslaptis, jog nėštukės jaudinasi dėl savo naujos figūros, taigi keli "mieloji, tu atrodai pasakiškai nuostabiai" tikrai nepakenks.


Perimkite augintinių priežiūrą į savo rankas


Mylima šeimos augintinė katė liko tokia pat miela, kaip visada, tačiau jos priežiūra pasikeitė. Tai ne mitas ir ne išsisukinėjimas nuo pareigos, tiesiog nėštumo laikotarpiu moterims reikia vengti tiesioginio kontakto su kačių išmatomis.


Pasiimkite tėvystės atostogų


Tiesa, žodis „atostogos“ skamba šiek tiek apgaulingai... Įsivaizduokite, kad esate pasamdytas pilotuoti lėktuvą, tačiau neturite jokios patirties tai daryti. Toks pats jausmas užplūs, kai grįšite su naujagimiu ant rankų į namus. Jums reikės vienam kito, o šis ypatingas laikas sutvirtins jūsų ryšį ilgiems tėvystės metams.


Naujas jūsų daiktų gyvenimas


Kūdikiui augant jis tampa smalsiu tyrinėtoju, o jūsų daiktai pasidaro jam itin įdomūs. Todėl pratinkitės. Jei turite kuprinę, nuo šiol ji vis rečiau bus turisto palydovė, bet puikiai tiks sauskelnių krepšiui. Jei duodate savo vaikui žaisti su savo mobiliuoju telefonu, nepamirškite nustatyti “skrydžio režimo”, nes telefono skleidžiamos bangos jam kenkia labiau, nei įsivaizduojate. Labiausiai branginamus daiktus laikykite vaikams nepasiekiamoje vietoje. Netikėtas jų apgadinimas gali išprovokuoti nereikalingus pykčius.


Kaip įmanoma daugiau kalbėkitės su savo vaiku


Kalbėtis yra labai svarbu (ir ne tik su vaiku). Papasakokite jam apie savo dieną, paklauskite, kaip praėjo jo diena. Tokiu būdu ne tik maloniai pasišnekučiuosite, bet ir parodysite vaikui, kad jums jis svarbus, nejučiomis mokysite jį bendravimo pagrindų, plėsite žodyną ir stiprinsite tarpusavio ryšį.


Jūsų vaikas - tai ne mažoji jūsų versija


Šis teiginys paprastas tik iš pirmo žvilgsnio. Iš tiesų jam suprasti dažnai prireikia ilgų metų. Kuo anksčiau su tuo susitaikysite, tuo visiems bus geriau. Vaiko temperamentas, pomėgiai, bendravimo poreikis gali būti priešingi, negu jūsų, tačiau turite gerbti vaiką taip, kaip norėtumėte, jog gerbtų jus. Patikėkite, verta stengtis!


Parodykite vaikui platų pasaulį


Skatina pažinti pasaulį, atskleisti savo talentus ir domėtis naujais dalykais. Būtent tai stengiasi daryti tėtis – sudominti savo vaiką. Plaukimas, slidinėjimas, važiavimas dviračiu - to dažniausiai vaikus išmoko tėvai. Kodėl? Mamai, matyt, yra per baisu matyti ant slidžių stovintį ir nuo kalno besileidžiantį trimetį.


Geriausia dovana vaikams - tėvų meilė vienas kitam


Jei niekada nebuvote labai romantiškas, nereiškia, kad niekada ir nebegalėsite tokiu tapti. Auginant vaikus porai kaip niekad svarbu rodyti vienas kitam savo jausmus. Matydami jūsų meilę, vaikai jausis saugiai ir statys tvirtus savo pasaulio pamatus. 


Nesidrovėkite vaikams matant apkabinti ar pabučiuoti savo mylimosios, bent kartą per mėnesį pakvieskite savo žmoną į pasimatymą. Pabūti TIK dviese ne tik malonu, bet ir padeda įgauti naujų jėgų. Dažniau padėkokite ir dovanokite gėlių be jokios progos, tai pavers jus tikru romantiku ir tikrai neliks be atsako.


Geras pavyzdys užkrečia, ir atvirkščiai


Kad ir kiek pastangų įdėsite auklėdami, jos bus bevertės, jei kasdienis jūsų pavyzdys rodys priešingai. Todėl atsipalaiduokite ir verčiau pradėkite nuo savęs. Norite, kad vaikas gerbtų vyresnius? - Rodykite pavyzdį. Norite, kad vertintų tai, ką turi? - Rodykite pavyzdį. Ir taip toliau, ir be pabaigos. Juk jūsų mažylyje nėra nei vieno "atsitiktinio" geno...


Ilgos bemiegės naktys, arba kaip neužmigti darbe


Ne visi vaikai naktimis būna neramūs, bet jei patekote į sąrašą "pamiegoti nepavyks", siūlome kelis patarimus, kaip neužmigti kitą dieną darbe.


KVAPAI. Kavos, eukaliptų, mėtų, kėnių. Blogiausiu atveju, tiktų ir aštrus, nemalonus, pavyzdžiui nagų lako kvapas.


MASAŽAS. Pirštu greitai patrinkite delną, delnais aukštyn žemyn patrinkite skruostus, nykščiu paspaudinėkite užpakalinę viršutinę kaklo dalį.


ŠVIESA. Jei gatvėje šviečia saulė - prieikite prie lango ir pastovėkite. O jei dangus apsiniaukęs, įjunkite ryškesnę šviesą.


NEPATOGI POZA. Sėdėkite ne minkštame krėsle, o ant kietos kėdės. Jei kažkokias dokumentų formas reikia nedelsiant užpildyti, darykite tai stovėdami. Ar įsitaisykite su nešiojamu kompiuteriu ant palangės. 


VALGIS. Pilnas skrandis ir miego trūkumas užtemdys net ir šviesiausią galvą. Geriau pasirinkti kuklesnius pietus, o vėliau užkandžiauti riešutais.


MUZIKA. Per ausines klausykitės energingos muzikos. Dar geriau, jei muzika negirdėta: smegenys sureaguos į naujovę ir pradės intensyviau dirbti.


ŠALTAS VANDUO. Nusiprauskite veidą šaltu vandeniu iš čiaupo.


TVARKA. Jei susitelkti darbui niekaip nepavyksta, užsiimkite kita naudinga veikla.


KRAMTOMOJI guma taip pat padės neužmigti darbe.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis