Gydytojas R.Šemeta: negimęs vaikas jaučia, ar yra laukiamas ir norimas

Tėvystė - tai vienas iš svarbiausių darbų kiekvieno vyro gyvenime. Gimus kūdikiui vyro požiūris į vaiką ir šeimą įgauna dar aiškesnę prasmę. Kuo daugiau pastangų ir noro tėveliai įdeda į vaiko auginimą, tuo vaikas išauga laimingesnis. Apie tėvystę ir pasiruošimą jai kalbamės su Perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentu Lietuvoje Romualdu Šemeta, kuris nuolat gilinasi į vyrų tapimo tėčiais paslaptis.

Gydytojas Romualdas Šemeta mums papasakojo apie tyrimą, kuriame buvo aiškinamasi kaip tėčio elgesys lemia kūdikio vystymąsi: „Tėčio požiūris į vaiko atėjimą tiesiogiai veikia kūdikio psichinį vystymąsi. Tyrimas parodė, kad tų vaikų, kurių tėčiai jų nenorėjo, psichinis vystymasis pirmaisiais gyvenimo metais yra lėtesnis nei lauktų kūdikių."

TAIP PAT SKAITYKITE:
Mokėti už gimdymą ar ne: 4 neseniai gimdžiusiųjų patirtis
Neįkainojamas žmogaus bruožas, kurį išugdyti reikia vaikystėje

Taip pat gydytojas teigia, jog negimęs mažylis jaučia ar jis tėčio laukiamas, ar ne. Nelauktam kūdikiui gimus šeimoje kyla daugiau konfliktų, motina sulaukia mažiau emocinio palaikymo, ir visa tai atsiliepia vaiko saugumo jausmui, kuris itin svarbus kūdikio psichiniam vystymuisi.

Kaip vyrui reikia ruoštis tėvystei?

Tėvais tampa daugelis vyrų, tačiau šiam atsakingam vaidmeniui mažai kas ruošiasi. Pagrindinę pasiruošimo tėvystei dalį sudaro etika ir pedagogika. Etika tam, kad tėvai savo gyvenimo būdu galėtų būti pavyzdžiu savo vaikams. Pedagogika - tam, kad žinoti, kaip galima ir reikia formuoti jauną žmogų atskirais jo amžiaus periodais.

Praktika rodo, kad tie vyrai, kurie ignoravo tokį pasiruošimą, labai dažnai ne tik nepadėdavo žmonai, bet dargi trukdė.Gydytojas Romualdas Šemeta

Būsimam vaikui naudingi veiksmai privalo būti atlikti 3 mėnesiai prieš pastojimą, todėl kad lytinės ląstelės praeina kritinius genetinius pasiruošimus keletą savaičių iki pastojimo. Tuo metu galima peržiūrėti savo įpročius, pavyzdžiui, rūkymą, vaistų ir alkoholio vartojimą, aplinkos sąlygas. Tiek moteriai, tiek ir vyrui būtina atkreipti dėmesį į atitinkamą mitybą ir fizinius pratimus. Pasiruošimas gimdymui - tai sveiko gyvenimo būdo įgyvendinimas praktikoje.

Kursų lankymas, literatūros skaitymas, vaizdajuosčių peržiūra - visa tai suteikia vyrui žinių apie tai, kas vyksta gimdymo metu, apie jo vaidmenį. Praktika rodo, kad tie vyrai, kurie ignoravo tokį pasiruošimą, labai dažnai ne tik nepadėdavo žmonai, bet dargi trukdė.

Kas lemia tėvystės jausmo atsiradimą pas vyrus?

Būtų idealu, kad prieš pastojant pas sutuoktinius būtų aiškiai susiformavęs savo, kaip būsimų tėvų, vaidmens supratimas, nes daugiau nei 70 proc. žmogaus psichinių ir kūno negalių prasideda mažyliui dar augant įsčiose ir gimdymo metu. Didelę reikšmę turi motyvai, kuriais tėvai vadovaujasi, ieškodami atsakymo, kokie yra tikri ketinimai jiems tapti tėvais.

Ar vyrui patartina dalyvauti gimdyme, ką tai duoda?

Kai kurie būsimi tėčiai nori matyti (ir dargi filmuoti) mažylio pasirodymo į pasaulį procesą, kitus gąsdina vien mintis apie dalyvavimą gimdymo metu. Moters norai taip pat būna įvairūs: vienoms gimdymo metu gyvybiškai būtina, kad šalia būtų artimas žmogus, kitos teigia, kad nesugebės atsipalaiduoti (arba, atvirkščiai, susikoncentruoti) dalyvaujant partneriui. Dar kitos poros į gimdymą žiūri, kaip į ypatingos rūšies išbandymą, kurį būtina išgyventi abiem kartu.

Gimdymo, kuriame dalyvauja vyras, privalumai yra šie: gimdymas vyksta lengviau, skausmai pas moterį silpnesni. Vaikas, ypač jeigu būsimas tėtis bendravo su juo dar iki gimimo, taip pat lengviau reaguoja į savo pasirodymą šiame pasaulyje. Daugeliu atveju tarpusavio jausmai tampa stipresni. Pastebėta, kad vyro santykiai su vaiku, kurio gimdyme jis aktyviai dalyvavo, daug šiltesni negu tais atvejais, kada vaikas ateina į pasaulį vyrui nedalyvaujant gimdyme

Ar moterys noriai priima vyrą gimdymo stebėjimui?

Yra dalis moterų, kurios nenori vyro dalyvavimo gimdymo metu dėl to, kad gimdymo vaizdas, atseit, gali sutrikdyti jų seksualinį gyvenimą, kada vyras mato ją kitokioje būsenoje. Man tokie teiginiai keisti ir visiškai nesuprantami: į pasaulį ateina jų laukta nauja gyvybė, tad kas gi šiame procese yra nemalonaus? Mūsų mokyklą lankiusiems vyrams mes uždavėme panašius klausimus, norėdami sužinoti jų nuomonę. Jie visi, kaip taisyklė, atsakydavo, jog tuo metu jie labiau stengėsi kuo geriau padėti, palengvinti savo žmonai gimdymo eigą.

Aišku, jeigu vyras tik stebi gimdymą, kaip dar dažnai pas mus yra, t. y., visiškai nepasiruošęs, jis tada negali galvoti, kaip padėti, nes nežino. Jis tuo metu tik stebi, kas vyksta. Nesupratus vykstančio proceso gilios prasmės, gal ir galimi panašūs atvejai. Todėl mes esame prieš neparuoštų vyrų dalyvavimą gimdyme.

Koks turi būti vyro vaidmuo gimus vaikui?

Užtikrinti motinos, vaiko, o kartu ir savo gerovę. Besilaukiančiai moteriai yra didelė laimė, kai ji gali atsiremti į vyrą, sugebantį ja pasirūpinti, kai jai nereikia visų sunkumų nugalėti pačiai. Moteris, kuri jaučiasi esanti mylima, kartu jaučiasi ir sveika, kartu su ja sveikesni būna ir jų vaikai. Šis gerovės jausmas per gyvenimą persiduoda vaikui be stresų.

Kokią įtaką vyras daro vaiko gyvenime?

Yra dalis moterų, kurios nenori vyro dalyvavimo gimdymo metu dėl to, kad gimdymo vaizdas, atseit, gali sutrikdyti jų seksualinį gyvenimą, kada vyras mato ją kitokioje būsenoje. Man tokie teiginiai keisti ir visiškai nesuprantamiGydytojas Romualdas Šemeta

Įrodyta didelė tėvo įtaka tolimesniame vaiko gyvenime, ypač charakterio stipriosioms savybėms atsiskleisti. Pastebėtas bendras bruožas - jauni žmonės nuo vaikystės slegiami sunkių problemų dėl charakterio silpnumo, kaip taisyklė, mažai gerbia savo tėvą. Galima daryti išvadą - dėl įvairių priežasčių, besiformuojant charakteriui vaikystėje arba paauglystėje, jų tėvas nebuvo jiems pavyzdžiu, nebuvo moraliniu vadovu. Septynios minutės, kurias mes skiriame savo vaikui - tai ne tas kelrodis išugdyti intelektualią, dorą, savimi pasitikinčia asmenybę.

Koks Jūsų praktikoje įsimintiniausias įvykis susijęs su tėvyste ?

Į atmintį įstrigo vienas atvejis. Prieš pasiruošimo gimdymui kursus, dalyvių registracijos metu, vyras paklausė, kiek valandų užtruks kursai. Sužinojęs, kad su pietų pertrauka jie tęsis 6 valandas, vyras akivaizdžiai išreiškė nepasitenkinimą, kadangi, pasirodo, namuose turėjęs buitinių darbų. Tačiau pasiliko, klausėsi, dažnai išbėgdavo, matomai, parūkyti. Tačiau kuo toliau, tuo daugiau klausėsi.

Po gimdymo teko susitikti su juo. Tai buvo jau visiškai kitas vyras. Pirmi žodžiai, kuriuos mes iš jo išgirdome: „Žinote, ką aš supratau: tas vyras, kuris nesiruošia ir nepadeda žmonai gimdymo metu, neturėtų vadintis tėvu".

Koks vyras yra geras tėtis?

Iš tiesų, geriausia, ką galite padaryti savo būsimam sūnui ar dukrai - tai pasiruošti žmonos pastojimui. Vyro uždavinys - užtikrinti motinos, vaiko, o kartu ir savo gerovę. Besilaukiančiai moteriai yra didelė laimė, kai ji gali atsiremti į vyrą, sugebantį ja pasirūpinti, kai jai nereikia visų sunkumų nugalėti pačiai. Moteris, kuri jaučiasi esanti mylima, kartu jaučiasi ir sveika, kartu su ja sveikesni būna ir jų vaikai. Šis gerovės jausmas per gyvenimą persiduoda vaikui be stresų.

Vaiko atsiradimas vyro gyvenime pakeičia viską iš esmės. Vyras tampa tėčiu ir turi prisiimti atsakomybę už vaiko auklėjimą, priežiūrą, ugdymą, socialinę aplinką, bei kuo pozityvesnį požiūrį į gyvenimą. Vaikas atneša džiaugsmą, bet kartu ir naujus iššūkius. Kiekvienas vyras turi stengtis, kad kasdienybė būtų kuo įvairesnė ir netaptų rutina.


Gydytojas R.Šemeta paskaitos metu. Asmeninio archyvo nuotr.

Iš vyro laiško:

„Pats žinojimas, kad mano žmona nėščia, kad MES laukiamės, tarsi sujaukė, "apvertė" ligšiolinį mano mąstymą. Anksčiau buvęs supratimas apie dviejų žmonių ryšį, pastojimą, nėštumą, gimdymą, bendrą tolesnį gyvenimą tarsi neteko prasmės... Nėštumo laikotarpis buvo pilnas naujų išgyvenimų, bet, be abejo, vyravo vienintelis jausmas - laukimas. Laukimas džiugus, laimingas, nerimastingas - ar sugebėsiu būti tinkamu TĖVU? Pats žinojimas, protu sunkiai suvokiamas, kad iš mūsų su žmona meilės gims vaikelis, tarsi kažkaip viską įprasmino.

Gimdymas nekėlė didelių rūpesčių. Sąrėmių metu atsirado keistas, džiugus, bet kartu ir bauginantis BENDRUMO su žmona jausmas. Atsakomybės jausmas sustatė viską į savo vietas - tikėjimas, kad viskas bus gerai, nuteikė pakiliau, šventiškiau.

Kai pamatai, kad ką tik gimęs vaikelis guli ant mamos krūtinės ir MAMA, ką tik jautusi skausmus, bučiuoja vaikelį ir šypsosi, sudreba širdis, trykšta laimės ašaros ir jautiesi taip, tarsi būtum pažvelgęs amžinybei į akis".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis