15 patarimų, jei svajojate tapti tėvais

Norite kūdikio ir kaip įmanoma greičiau? Mes ne stebukladariai, tačiau žinome keletą patarimų, kurie padės geriau pasiruošti nėštumui.

Susipažinkite su savo ciklu

Tam, kad moteris išmoktų pažinti savo kūną bei suprastų, kaip veikia jos ciklas, nereikia baigti medicinos studijų. Kuo geriau išmoksite atpažinti savo kūno siunčiamus signalus, mokėsite atskirti vaisingas dienas nuo nevaisingų, tuo greičiau galėsite prisikviesti gandrus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kada vaikas pradeda kalbėti

Visa tiesa apie ultragarsinį tyrimą

Daug vaikučius planuojančių šeimų vaisingam laikui nustatyti naudojasi temperatūros matavimo metodu, nes tiki, kad idealus laikas pradėjimui yra tuomet, kai pakyla bazinė kūno temperatūra. Ne visai tiesa! Tada kaip tik per vėlu, nes ovuliacija jau įvyko. Kiaušinėlį galima apvaisinti tik ovuliacijos dieną ir nuo dvylikos iki aštuoniolikos valandų po jos. Kadangi spermatozoidai išgyventi gali iki penkių dienų, tos penkios dienos prieš ovuliaciją taip pat priskaičiuojamos prie vaisingo laikotarpio.

Reguliariai lankykitės pas gydytoją

Apleistos ar nepastebėtos lytiniu keliu plintančios infekcijos taip pat yra nereta nevaisingumo priežastis. Pavyzdžiui, chlamidijos yra viena dažniausių kiaušintakių problemų priežasčių. Kadangi sergant chlamidioze daugeliu atveju moteris nieko nejaučia, tai ypač klastinga liga, kurią nustatyti ir išgydyti padės tik reguliarūs vizitai pas ginekologą.

Pasitarkite su gydytoju dėl raudonukės grėsmės, ši infekcija nėštumo metu gali stipriai pakenkti vaisiui. Jei reikia, atlikite tyrimus, ar turite imunitetą jai, o jei gydytojas rekomenduos - pasiskiepykite dar prieš pastojant.

Vyrai, papildykite magnio atsargas

Magnis turi teigiamos įtakos planuojant šeimos pagausėjimą - magnio vartojimas padidina spermatozoidų kiekį ir judrumą, jis teigiamai veikia organizmo fermentų sistemą. Magnio yra sojos miltuose, pilno grūdo ryžiuose, kviečių sėlenose, saulėgrąžų sėklose, rupių miltų kvietinėje duonoje, lęšiuose, riešutuose, magniu praturtintame mineraliniame vandenyje ir pan.

Išsimiegokite iki soties!

Ar žinojote, kad moters ciklui įtakos gali turėti net jūsų įprotis, pavyzdžiui, ilgai naktinėti? Vaisingumui reikalinga šviesa! Tamsoje jūsų organizmas gamina melatoniną - hormoną, kuris, savo ruožtu, slopina ovuliaciją skatinantį hormoną LH (liuteinizuojantis hormonas). Vadinasi, ovuliacija gali vėluoti arba išvis neįvykti. Tad jeigu dirbate iki vėlumos arba pamainomis, pasistenkite bent jau laikinai kaip įmanoma dažniau dirbti dieninėje pamainoje, o naktį - ilsėtis.

Pasirūpinkite kūno svoriu

Svorio trūkumas ar antsvoris nebūtinai turi įtakos vaisingumui, vis dėlto du trečdaliai moterų, kurių svoris normalų viršija 20 procentų, susiduria su menstruacinio ciklo sutrikimais. Tas pats galioja ir toms dailiosios lyties atstovėms, kurioms iki idealaus svorio trūksta daugiau kaip dešimties procentų. Organizmas į tai negali nereaguoti, todėl pasitaiko, kad dingsta ovuliacija arba išnyksta mėnesinės.

Venkite streso

Nuolatinė įtampa ir ilgalaikis lėkimas turi „kainą" - įsitempusių moterų organizmuose padidėja prolaktino kiekis. Šis hormonas (beje, jis žindymo laikotarpiu yra atsakingas už pieno gamybą) gali stabdyti ovuliaciją arba trukdyti kiaušinėlio įsitvirtinimui gimdoje.

Pagalvokite, ką dedate į burną

Sustiprinkite natūralias savo organizmo funkcijas, o kartu ir vaisingumą, subalansuota ir vitaminais praturtinta mityba. Pavyzdžiui, folio rūgšties trūkumas gali stipriai sumažinti vaisingumą bei padidinti apsigimimų riziką. Prevencijos tikslais derėtų vos nustojus saugotis nuo nėštumo kasdien suvartoti 0,4 miligramo folio rūgšties. Kitos labai svarbios medžiagos - geležis ir jodas. Jeigu organizmui trūksta vitamino E, kiaušinėlis nepajėgs įsitvirtinti gimdoje. Vitamino E gausu saulėgrąžų sėklose, kviečių gemaluose ir dygminų aliejuje. Nemažiau svarbi ir jūsų partnerio mityba - kad normaliai formuotųsi spermatozoidai, būtinas reikiamas vitaminų C, E ir B12 kiekis.

Pasitikrinkite dėl toksoplazmozės

Infekcinė liga toksoplazmozė paskutiniais trim nėštumo mėnesiais gali labai pakenkti vaisiui. Jeigu jūsų kraujyje nėra šios ligos antikūnių, paskutiniais nėštumo mėnesiais būtina vengti visų įmanomų ligos sukėlėjo perdavimo būdų. Tai reiškia, žalios ir nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, rūkytų dešrų, nepasterizuoto pieno sūrių. Taip pat būtina gerai plauti daržoves ir salotas, nedirbti sode ar darže plikomis rankomis, o kontaktuojant su katėmis griežtai laikytis higienos reikalavimų.

Vartokite mažiau alkoholio

Nuolatinis alkoholio vartojimas kenkia vyriškoms lytinėms ląstelėms - alkoholis mažina spermatozoidų tankį ir didina spermatozoidų su defektais skaičių. Be to, jis silpnina erekciją ir ilgainiui mažina susidomėjimą seksu. Vis dėlto, jeigu taurę vyno ar bokalą alaus pakeliate retkarčiais - nerimauti neverta.

Atsisakykite cigarečių

Dar prieš pastojimą nikotinas turi nemažai įtakos moters lyties organų sutrikimams. Todėl užkietėjusios rūkalės turi gerokai mažiau galimybių pastoti nei visiškai nerūkančios moterys.  Taip yra todėl, kad aukšta kenksmingų medžiagų koncentracija folikuliniame skystyje bei gimdos gleivinėje apsunkina apvaisinimą ir kiaušinėlio įsitvirtinimą.

Saikingai vartokite kavą, arbatą ir kitus kofeino turinčius produktus

Reiktų per dieną apsiriboti vienu ar dviem arbatos ar kavos puodeliais. Visiškai atsisakyti rytinio žvalumo suteikiančio gėrimo nebūtina.

Venkite lubrikantų

Jeigu naudojate lubrikantus, venkite produktų, pagamintų iš naftos. Dauguma lubrikantų pakeičia makšties terpę taip, kad spermatozoidai nebegali pasiekti kiaušintakių, mat apribojamas jų gebėjimas judėti.

Sėklidėms būtina vėsa

Ar žinote, kad jūsų partnerio vaisingumas labai priklauso nuo temperatūros. Dažnos karštos vonios ar ilgas kaitinimasis saunoje, kaip ir pernelyg ankštos kelnės, gali tapti lytinių liaukų perkaitimo priežastimi, o tai, savu ruožtu, sutrikdo spermatozoidų gamybą.

Apribokite medikamentų vartojimą

Kai kurie medikamentai gali turėti įtakos vaisingumui. Pavyzdžiui, vaistai nuo kosulio ar peršalimo ne tik mažina nosies gleivinės paburkimą, bet ir gali išsausinti lyties organų gleivines. Todėl prieš reguliariai vartodami bet kokius vaistus, pasitarkite su savo gydytoju.

Neplanuokite tolimų kelionių

Jeigu norite artimiausioje ateityje pastoti, turėtumėte atsisakyti tolimų kelionių. Su jomis susiję pernelyg daug pavojų - klimato pokyčiai gali išderinti jūsų ciklą, o neretai kelionėse „pasigaunamos" ligos priverčia gerti antibiotikus, kurie taip pat neigiamai veikia nėštumą. Skiepai nuo atogrąžų ligų, pavyzdžiui, nuo maliarijos, organizmui yra didelis krūvis, todėl ruošiantis būsimam nėštumui tai yra tabu. O štai skiepai nuo tokių ligų kaip hepatitas ar stabligė nėštumui nekenkia.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis