Tai, ką svarbu žinoti apie naudinguosius kivius

Stiprinti organizmą niekada nevėlu, o geriausia tai daryti ne papildais, o natūraliomis priemonėmis. Šiame straipsnyje aptarsime vieną vaisių, kuris pelnytai vadinamas vitamino C bomba - kivį.

Vitamino C atsargos kivyje


Gal ir sunku pakeisti seniai susiformavusią nuomonę, kad „geriausias vitamino C šaltinis yra citrina", tačiau reikia! Neginčytinas faktas, kivis turi daugiau vitamino C, negu apelsinas ar citrina. Vienas suvalgytas kivis aprūpina organizmą vienos dienos vitamino C norma. 100 g kivių yra 100 - 150 mg vitamino C.


Dėl vitamino C atsargų, kivį reikėtų prisiminti tais metų laikotarpiais, kai siaučia virusai. Viename Naujosios Zelandijos universitete atliktas tyrimas taip pat parodė, jog kiviai yra naudingi, kai skauda gerklę, sergant viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Dar 2011 metais žurnale „British Nutrition Journal" gydytoja D.Hunter savo straipsnyje patarė sergant peršalimo ligomis 5 - 7 dienas iš eilės valgyti po 1 - 2 kivius kasdien. Manoma, kad kiviai palengvina peršalimo simptomus ir padeda greičiau pasveikti.


Kitos naudingosios medžiagos


Kivyje taip pat gausu mineralinių medžiagų - kalio, kalcio, dar - vitaminų E, A, B. Jeigu jums svarbu suvalgomo maisto kaloringumas, informuojame, jog 100 gramų kivio turi apie 60 kilo kalorijų. Baltymų ir riebalų kiviuose yra nedaug. Verta paminėti ir kiviuose esančias skaidulines medžiagas, kurios turi teigiamo poveikio virškinimo sistemai.


Kaip atskirti gerą kivį nuo negero?


Perkant kivius, pirmenybę teikite sveriamiems, o ne sandariai supakuotiems. Pastarųjų negalėsite pačiupinėti, iš arti apžiūrėti, pauostyti. Tinkamiausi mitybai yra vidutinio kietumo kiviai - ne kaip akmenys, tačiau ir neištežę, kaip prinokę slyvos. Kiviams senstant, jie ima skleisti rūgimo kvapą - tokių geriau nepirkti. Valgant kivius, jų ploną odelę būtina nulupti.


Dėmesio! Alergijos pavojus


Kiviai yra priskiriami vaisiams, kurie gali sukelti alergiją, todėl mažiems vaikams jų reikėtų duoti atsargiai. Ypač atsargiai jų reiktų duoti mažyliams, kurių šeimoje yra alergiškų žmonių - tėtis, mama. Arba jei nuo gimimo mažyliui yra pasireiškę atopinio dermatito požymių. Jeigu vaikas sveikas ir nealergiškas, kivių jam galima pasiūlyti tada, kaip ir kitų citrusinių vaisių, jau perkopus 6 mėnesius, kada pradedamas jo primaitinimas daržovėmis, vaisiais ir kruopomis.

Pirmą kartą duokite vaikui paragauti žirnio dydžio trinto kivio kiekį (pagremžkite šaukšteliu arba sutrinkite trintuvu). Stebėkite, ar nepasireiškia jokia alerginė reakcija - vaikui nepučia vidurių, neberia, jis netampa keistai irzlus ir yra kitų nebūdingų mažyliui požymių. Tai būtų ženklas, jog vaikas netoleruoja kivių.


Kai kurios mamos yra pastebėjusios, jog kiviai turi vidurius laisvinančių požymių, todėl jų duoda mažyliams, kurie linkę kentėti nuo užkietėjusių vidurių.


Keli vertingi receptai peršalimo ligų sezonui


Šiuo metu, kai aplink siaučia virusai, rekomenduojama praturtinti savo valgiaraštį vitamino C turinčiais patiekalais. Valgyti vaikui vieną kivį gali būti rūgštoka, tačiau sumaišius su kitais, saldesniais, vaisiais ar uogomis, mažieji kažin ar atsisakys jų pasmaližiauti.


Pateikiame jums keletą receptų, kurie padės pamėgti kivį. Dar kartą primename, kad vaikams duokite tik tada, kai žinote, jog jie nėra alergiški šiam vaisiui.


Kivio ir medaus tyrelė


1 kivis;

1 arbatinis šaukštelis medaus.


Ištrinti kivį iki vientisos masės, pagardinti medumi ir duoti po šaukštelį vaikui kelis kartus per dieną.


Skanusis kokteilis


1 kivis;

1 bananas;

100 gramų natūralaus jogurto;

sauja uogų (tinka braškės, avietės, mėlynės).


Viską sutrinkite ir skanaukite į sveikatą.


Kitoks kokteilis


1 kivis;

3 morkos;

1 arbatinis šaukštelis medaus;

1 stiklinė kefyro.

Viską suplakite ir į sveikatą.


Vaisių salotos


1 obuolys;

1 bananas;

1 kivis;

100 gramų uogų (braškių, aviečių);

citrinos;

100 gramų šviežiai spaustų apelsinų sulčių.


Vaisius nulupkite, supjaustykite, sumaišykite su uogomis. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad išlaikytų gražią spalvą. Ant viršaus užpilkite šviežiai spaustų apelsinų sulčių ir kvieskite vaikus prie stalo.


Kivių ir kriaušių uogienė


800 gramų kriaušių;

500 gramų uogienės cukraus;

400 gramų kivių.


Supjaustykite vaisius, užpilkite cukrumi ir užvirkite. Virkite neilgai, apie 5 minutes. Palikite atšalti, tada pateikite mažuose indeliuose. Skanu pagardinti kruopų košes arba valgyti vieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis