Psichologės patarimas mamai, kuriai nepatinka vaiko draugas iš asocialios šeimos

Kol vaikai maži, tėvai gali daugiau ar mažiau kontroliuoti, su kuo draugauja jų vaikai. Tačiau kai paauga ir tampa savarankiškesni, jie draugų susiranda patys. O ką daryti tėvams, jei jų vaiko draugas jiems nepatinka? Į šį klausimą paprašėme atsakyti psichologės Gabrielės Vilkaitės.

Iš mamos laiško:

„Mano sūnus - ketvirtokas, mokosi pradinėje mokykloje. Ji nedidelė, mažai mokinių, vieni kitus pažįstame. Mano sūnus nuo pernai metų artimiau pradėjo bendrauti su tokiu berniuku iš socialiai apleistos šeimos.

Man labai keista, nes maniškis tikrai gerai mokosi, vienas iš geriausių mokinių, o jo draugas - vos ne vos "patempia" mokslus. Žinau, kad jo tėvai mėgsta išgerti, nes jie gyvena netoliese, jau seniau matydavau, kaip jis vienplaukis šaltą rudenį nuo ryto iki vakaro kieme su dviračiu važinėjasi. Dar pagalvodavau - ar jis pavalgęs? Ar jis buvo šiandien namie?..

TAIP PAT SKAITYKITE:
Dramatiška kūdikio gelbėjimo operacija
Tikra istorija: man sakė, kad vaikas mirs arba bus neįgalus

Man neramu dėl tokios draugystės, nes atvirai sakant, nepasitikiu ta šeima. Kyla minčių, kad tas berniukas draugauja tik todėl, kad maniškis visada pavaišins saldainiais ar duos pažaisti savo "išmaniuoju" telefonu...

Man baisu, kad sūnų draugas gali išmokyti tokių dalykų, kokių mūsų šeimoje nėra (pvz., rūkyti ar kokio alaus paragauti). Gal iš šalies mano mintys atrodo ir perdėtos, bet tikrai taip dažnai pamąstau. Patarkite, kaip man elgtis: ar pasiūlyti sūnui susirasti kitų draugų? Ar nekreipti dėmesio išvis? O gal pasikalbėti su juo apie alkoholį, kiemo pagundas ir draugus, kurie gali nuvesti ne ten, kur norėtųsi?.. Labai lauksiu patarimų".

Inga

Atsako Palangos senosios gimnazijos psichologė Gabrielė Vilkaitė.

Labas, Inga,

Savo laiške išreiškei nerimą dėl savo sūnaus draugystės su asocialios šeimos vaiku. Baiminiesi, kad draugas nesupažindintų su alkoholiu, cigaretėmis. Tuo pačiu Tau kyla įtarimas, kad draugas tiesiog nori pasivaišinti saldainiais, pažaisti žaidimus, kurių jis neturi. Klausi, kaip elgtis ir pasiūlai tris variantus: pasiūlyti susirasti kitų draugų, nekreipti dėmesio, pasikalbėti apie alkoholį ir draugus, ištikimybę jiems.

Suprantu, kad nerimauji dėl savo sūnaus ateities ir nori apsaugoti nuo draugų, kurie nuves klystkeliais, nuo pagundų, kurios žaloja ir nori, kad sūnus draugautų su vaikais, kurie suteiks jam geras emocijas, nepripažins žalingų įpročių.

Pamatines gyvenimo vertybes, nuostatas mes atsinešame iš šeimos. Augant jos formuojasi stebint tėvus, aplinkinius.Psichologė Gabrielė Vilkaitė

Iš tikrųjų, pamatines gyvenimo vertybes, nuostatas mes atsinešame iš šeimos. Augant jos formuojasi stebint tėvus, aplinkinius. Visgi mama ir tėtis yra autoritetai, kurių pavyzdžiu vaikai seka. Tai kokias vertybes Jūsų šeima įdiegė sūnui? Sūnus atsisakys alkoholio, cigarečių jei tai bus jam nepriimtina ir šeimoje šie dalykai yra netoleruojami.

Inga, gali pasikalbėti su sūnumi ir jo atvirai paklausti, ką jis žino apie alkoholį ir cigaretes. Išvysčius nuoširdų pokalbį, galėsi papasakoti apie alkoholio ir cigarečių žalą, parodyti, kad Tu nepritari alkoholio gėrimui ir rūkymui. Sūnus visada apsidžiaugs jei pasidomėsi jo reikalais, santykiais su draugais. Gali išsakyti savo nuomonę apie draugystę, papasakoti apie savo draugystes ir pateikti savo blogąją ir gerąją patirtis.

Suprantu, kad norisi apsaugoti sūnų nuo klaidų. Tu esi atsakinga už jį, nes jis dar mokosi gyvenimo taisyklių. Net ir skausminga patirtis yra naudinga, nes tada sužinom blogo ir gero skirtumą. Draudimas bendrauti su draugu tikriausiai iššauks jo pasipriešinimą ir nepaklusimą, verčiau išsakykite jam savo baimes ir dvejones.

Inga, rašai, kad dažnai pastebėdavai sūnaus draugą kieme visą dieną važinėjantį dviračiu ir kildavo klausimas - ar jis pavalgęs, ar turi kur grįžti. Taigi kyla klausimas, kas trukdo juo pasirūpinti ir paklausti, ar nori valgyti? Užmegzk draugystę su juo ir Tu, taip sužinosi, koks jis yra, kas vyksta jo namuose. Jei jis nepavalgęs, jo niekas nelaukia namuose, gal Tu gali jam padėti?

Sėkmės!

O gal Ingai patarimų iš asmeninės patirties turite ir jūs? Laukiame jūsų pastebėjimų komentaruose.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis