Kodėl laukiantis žmonai, keistus simptomus jaučia ir vyras?

Pykinimas, vėmimas, didėjantis kūno svoris - tokie būsimam tėčiui pasireiškę simptomai nereiškia, kad švęsdamas mylimos moters nėštumą šis išgėrė per daug alaus. Tikriausiai tai bus vadinamasis juntamasis nėštumas. Sužinokime, kas slypi už tokio pavadinimo.

Kaip suprasti juntamąjį nėštumą?

Kad nėščioji skundžiasi galvos skausmais, pykinimu iki vėmimo, augančiu svoriu ir besipučiančiu pilvu - nesunku suprasti. Bet jei tai būsimojo tėčio skundai? Taip, perskaitėte teisingai: maždaug ketvirtadaliui būsimų tėčių pasireikia simptomai, labai panašūs į partnerės nėštumo požymius.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Lietuvės mamos idėja, kaip tamsiu paros metu apsaugoti kūdikį
TOP 10 filmų apie tėčius, kuriuos verta pamatyti

Kaltė dėl vadinamojo juntamojo nėštumo didžiąja dalimi priskiriama hormonams, Tyrimai parodė, kad būsimų tėvų estradiolio, testosterono ir kortizolio lygio pokyčių dinamika panaši į moterų kreivę, tik tų hormonų gerokai mažiau.

Juntamojo nėštumo sindromą tikriausiai sukelia moters skleidžiami feromonai. Mokslininku manymu, vyrai taip tampa rūpestingesniais tėvais.

Nereikia ir juntamojo nėštumo - kūdikio laukimas išmuša iš pusiausvyros daug vyrų.

Pokyčius jaučia ir vyras

Laukti šeimos pagausėjimo reiškia džiaugsmą ir kuriamus planus. Tačiau šiuo laikotarpiu vis užklumpa ir prieštaringi jausmai. Tai patiria ne tik nėščiosios, bet ir būsimi tėčiai. Vien nuo minties, kad po kelių mėnesių teks imtis visiškai naujo vaidmens, daugelis pasijunta kaip nesavi.

Kai kuriems stipriai palengvėja pasišnekėjus su kitais jaunais ar būsimais tėčiais, išgirdus apie jų patirtį, pasidalijus nerimu.

Išgyvenkite nėštumą drauge

Tačiau ir partnerė gali nemažai nuveikti, kad išsisklaidytų bent dalis vyro nerimo. Pirmiausia: derėtų leisti vyrui kad ir netiesiogiai, „dalyvauti" nėštume, kalbėtis su juo apie vaiką, leisti jam glostyti vis apvalėjantį pilvą ir pajusti mažylio judesius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis