Patarimai, kaip tausoti vaiko balsą

Kaip vaiką išmokyti valdyti pirmąjį muzikos instrumentą - balsą? Ar teisingas yra posakis "Mano vaikas tai jau neturi balso"? Į šiuos ir kitus klausimus atsako patyrusi specialistė.

Balsas - pirmasis natūralus muzikos instrumentas

Ar dažnai susimąstome, kad balsas - tai pirmas natūralus muzikos instrumentas, su kuriuo susipažįsta vaikas, ir kurį nuo pat mažens reikia mokyti valdyti? Daugelis vaikų mėgsta dainuoti, tačiau gražus balsas dar nereiškia talento ir priešingai - jeigu vaikas nedainuoja, negalima sakyti, kad jis neturi balso, kitaip tariant, kad ateityje neuždainuos.

Balso lavinimui galioja patarlė „ką išmoksi, ant pečių nenešiosi". Ką svarbu žinoti apie šį muzikos instrumentą pasakoja Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė, chorinio dirigavimo ir dainavimo skyriaus vedėja Saulė Kriščiūnaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Auskarai kūdikiui: taip ar ne?
9 keičiausios vietos, kur gimdė moterys

Svarbiausia - lavinti ir tausoti balsą

"Prigimtiniai balso duomenys yra tik medžiaga, kuri, vaikui augant, keičiasi ir pereina daug etapų. Galutinai balsas susiformuoja tik po 20 metų, tačiau pradėti jį lavinti svarbu kuo anksčiau, nes tuomet tai vyksta natūraliai. Šis procesas - individualus ir reikalauja ilgo, kruopštaus darbo", - sako specialistė.

Kiekvieno vaiko balso savybės savitos. Specialistai jas tikrina paprašydami padainuoti dainelę, pakartoti melodiją. Išgirdus pirmuosius žodžius jau galima pasakyti apie tai, ar balsas sveikas, o padainavus - kokia jo spalva, skambumas, diapazonas, kokią vaikas turi muzikinę klausą, kaip sugeba susikaupti.

Anot pedagogės, vaiko polinkį dainavimui tėvai gali atpažinti stebėdami, ar jis emociškai reaguoja pasigirdus muzikai, ar bando atkartoti garsus. Prisidėti prie mažylio balso, klausos, išraiškos ugdymo tėvai gali dainuodami lopšines, sekdami pasakas, skaitydami vaikiškus eilėraščius, kartu lankydamiesi koncertuose.

"Svarbiausia užduotis tėvams ir pedagogams - tausoti vaiko balsą, nuosekliai jį ugdyti ir nereikalauti pernelyg greitų rezultatų. Neretai tėvai siekia paspartinti balso lavinimo procesą, norėdami, kad vaikas iškart koncertuotų, galėtų įrašinėti daineles. Tai gali negrįžtamai pakenkti vaiko balsui", - įspėja Saulė Kriščiūnaitė.

Kaip saugoti vaiko balsą?

Vaiko balso stygos yra labai jautrus darinys. Labiausiai joms kenkia garsus kalbėjimas arba rėkavimas, šūkavimas (ypač šaltame ore), per garsus dainavimas, dainavimas netinkamame diapazone. Šiais atvejais balso stygas valdantys raumenys persitempia ir nesugeba tinkamai jų valdyti, todėl balsas užkimsta, netenka skambumo. Tada vaikas turi įdėti daugiau pastangų, norėdamas priversti stygas susiglausti - jis dar garsiau kalba, o tai dar labiau vargina stygas.

Pasak specialistės, tėvai turėtų susirūpinti, jei vaikas dažnai užkimsta, atsikrenkščia, kalba tik garsiai, lyg per jėgą, o balsas tampa duslus, tartum "su smėliu". Reikėtų pratinti vaikus kalbėti ramiu balsu, ilsinti balsą tylint, stiprinti organizmą, sportuoti, tinkamai apsirengti, negerti šaltų gėrimų sušilus. Pedagogė ragina nepamiršti, kad balso stygos mums tarnaus visą gyvenimą ir ne tik dainuojant, bet ir kalbant, todėl jas būtina išmokti tausoti.

Kuo naudingas dainavimas?

Dainavimas lavina įvairius įgūdžius. Tai - kvėpavimas, laikysena, artikuliacija, muzikinė klausa, ritmo pojūtis, artistiškumas, dėmesingumas, fantazija, klausos ir balso ryšys. Bendravimo, darbo grupėje įgūdžių ir sceninės drąsos vaikai įgyja dainuodami chore ar ansamblyje. Anot specialistės, ne mažiau svarbu paminėti, kad dainuodami vaikai gana greit patiria muzikavimo džiaugsmą.

"Į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą įstoję vaikai iš pradžių mokosi būtent chorinio dainavimo specialybėje, kuri yra labai universali, kadangi ugdo įvairius ir plačiai pritaikomus gebėjimus, padeda vaikui pasirinkti, koks dainavimas - solo ar ansamblyje - jam yra priimtinesnis" - sako Saulė Kriščiūnaitė.

Pedagogė mano, kad vaiko balsą lavinti verta, kitaip jo vystymasis labai sulėtėja. Teisingai suformuoti kvėpavimo ir dainavimo įgūdžiai visada praverčia, net renkantis ir ne muziko profesionalo kelią.

Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla - ilgametes pedagogines tradicijas turinti mokykla, skirta itin menui gabiems vaikams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis