TOP 7 maisto produktai, kurie stiprina vaiko akis

Šiandien vis daugiau vaikų nešioja akinius. Deja, ne todėl, kad daugiau knygų skaito, o todėl, kad dažniau laiką leidžia prie televizoriaus arba kompiuterio ekrano.

Jau nuo mažų dienų vaikai žiūri animacinius filmukus, o šiek tiek ūgtelėję - žaidžia kompiuterinius žaidimus ir pačiu kompiuteriu naudotis moka geriau, nei kai kurie tėveliai. Todėl išmaniųjų aparatų amžiuje gimę vaikai vis dažniau susiduria su regėjimo sutrikimais. Dėl trumparegystės ar toliaregystės tenka nešioti akinius. Gana daug moksleivių jau pradinėse klasėse turi nešioti korekcinius akinius.

Taigi, norėdami sustiprinti vaiko akis, užkirsti kelią regėjimo pablogėjimui ir sumažinti žalą, kurią patirią vaiko akys, turėtumėte į vaiko racioną įtraukti kelis produktus. O taip pat nepilnamečiui negalima leisti naudotis kompiuteriu per dieną daugiau kaip 2-3 valandas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tai, kas nutylima apie adenoidus ir jų šalinimą

Gydytoja - apie skirtingų būrelių naudą ir žalą vaikams

Vienas iš svarbiausių veiksnių, turinčių teigiamos įtakos vaikų akims, yra sveika mityba. Ji padeda palaikyti sveikus akies audinius ir ląsteles. Todėl sudarėme sąrašą pačių naudingiausių maisto produktų, kurie saugo vaiko akis nuo nusilpimo bei padeda atstatyti regėjimą.

1. Morkos

Turbūt ir mažas, ir didelis žino, kad morkos yra naudingos akims. Jose be visų kitų vitaminų ypač gausu karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Būtent šis vitaminas reikalingas akies tinklainei. 

Daugiausia jo randama morkose, žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, taip pat menkės ir jaučio kepenyse, pieno produktuose, morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse, abrikosuose. 

Jei vaiko regėjimas labai nusilpęs, morkos jo neatstatys, tačiau užkirs kelią tolimesniam silpnėjimui.

2. Mėlynės

Jos sustiprina tinklainės kapiliarus, saugo akis nuo žalingo aplinkos poveikio, padeda palaikyti tinklainės ir regos nervo mitybą. Mėlynių uogos sustiprina regėjimo aštrumą, mažina akių nuovargį. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Šios uogos saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi, teigiamai veikia tinklainės kraujagysles. Be to, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje.

3. Paukštiena (ypač kalakutiena)

Naminių paukščių mėsa yra liesa ir sveika, todėl tai puikus riebios mėsos patiekalas. Šioje mėsoje gausu cinko, kalio, baltymų ir geležies - visi šie komponentai yra labai reikalingi mūsų akims. Jis pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, cinkas padeda įsisavinti vitaminą A, o šis apsaugo nuo regėjimo pablogėjimo tamsiuoju paros metu. 

Taip pat cinkas sukelia fermento gamybą, kuris yra reikalingas natūraliai akių apsaugai nuo išorinių poveikio. O štai geležis padeda kovoti su akių degeneracija, palaiko akis sveikas iki pat senatvės.

4. Žuvis (ypač lašiša)

Akims labai svarbios Omega-3 riebiosios rūgštys, tačiau labai svarbu nevartoti hidrogenizuotų riebalų (margarinų, tepiųjų mišinių), nes jie sutrikdo Omega-3 įsisavinimą. Šios rūgštys stabdo akių sausėjimą, neleidžia atsirasti opoms ragenoje. Kai jų trūksta, didėja rizika susirgti tinklainės ligomis. 

Rekomenduojama valgyti šiaurinių jūrų žuvį - lašišas, skumbres, silkes, sardines, tuną. Žuvį galima pakeisti žuvų taukais. 

Kitas omega-3 riebalų rūgščių šaltinis - tai graikiniai riešutai, tamsiai žalios lapinės daržovės, linų sėmenų aliejus. Svarbu paminėti, kad organizmas iš pastarųjų sunkiau pasisavina omega-3 riebalų rūgštis nei iš žuvies produktų.

5. Špinatai

Špinatuose gausu vitamino C, liuteino ir betakarotino, kurie ypač naudingi akims. Jie yra būtini akies gleivių gamybai, palaiko akies drėgmę, lėtina senėjimą. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose, bulvėse, kopūstuose, svogūnuose, papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, špinatuose, kiviuose, erškėtuogėse.

6. Paprikos

Paprika yra puikus vitamino C šaltinis, o ši vitaminų grupė yra vienas pagrindinių elementų norint išlaikyti gerą regėjimą. Be to, jose yra daug antioksidantų ir kitų vitaminų, kurie apsaugo jūsų akis.

Ši daržovė turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose išsilaiko net ją verdant ar konservuojant.

7. Sūris

Įvairiuose sūriuose gausu vitamino D, kuris gerina natūralų regėjimo aštrumą bei stiprumą. Jo taip pat gausu žuvų taukuose, ikruose, svieste, mėsoje, kiaušinio trynyje, lašišoje. Žmogaus organizme jis susidaro veikiant saulės spinduliams. Žiemą rekomenduojama jo vartoti papildomai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis