Jei vaikui nesiseka mokslai, priežastis gali būti labai jums netikėta

Prasti vaiko rezultatai mokykloje, nesugebėjimas susikaupti ruošiant pamokas, žemas intelekto koeficientas, - visa tai gali būti dėl daugybės priežasčių. Viena iš jų - mažakraujystė arba anemija.

Mažakraujystė - dažna vaikystės problema


Mažakraujystė visame pasaulyje yra svarbi visuomenės sveikatos ir klinikinė problema. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug ketvirtadalis mokyklinio amžiaus vaikų yra anemiški, ir maždaug pusė tokių atvejų yra dėl nepakankamo geležies vartojimo.


Mažakraujystė arba anemija yra liga, kai yra per mažas raudonųjų kraujo kūnelių kiekis kraujyje, ir dėl to sumažėja deguonies patekimas į organizmo audinius. Geležies trūkumo sukelta anemija yra dažniausias anemijos tipas.


Melburno universiteto mokslininkai teigia, kad geležies nepakankamumas siejamas su sutrikusiu kognityviniu ir fiziniu vystymusi. Besivystančiose šalyse svarbiausias faktorius yra nepakankamas geležies suvartojimas su maistu, taip pat kai kurie parazitai kaip apvaliosios kirmėlės ir kt.


Išsivysčiusios šalyse anemija labiau būdinga prastos socialinės būklės ir kai kurioms tautinėms grupėms. Manoma, kad JAV maždaug penktadalis vaikų vienu ar kitu savo vaikystės laikotarpiu patiria anemiją.


Kad suprastų geležies poveikį, Australijos mokslininkai duomenų bazėse visame pasaulyje ieškojo duomenų apie geležies papildų vartojimo tyrimus.


Mokslininkai atrinko ir išanalizavo 32 tyrimus, kurie apėmė 7089 vaikus daugiausia mažų ir vidutinių pajamų šalyse. Gautas rezultatas parodė, kad anemiški vaikai, kurie gaudavo geležies papildų, buvo labiau kognityviai išsivystę nei vaikai kontrolinėse grupėse.


Geležies įtaka vaiko fiziniam bei protiniams vystymuisi


Geležies papildomai gavę vaikai taip pat pademonstravo žymiai geresnį intelekto koeficientą ir geriau atliko kitus kognityvinius testus. Kiti teigiami pokyčiai buvo šiek tiek didesnis nei bendraamžių ūgis ir kūno masė.


„Mes gavome duomenų, kad geležies papildai naudingi pradinės mokyklos amžiaus vaikams, įskaitant įtaką vaikų su anemija intelekto koeficientui. Geležis taip pat gali pagerinti augimą. Kasdienis geležies papildų vartojimas anemijos paplitimą sumažino maždaug 50 proc., o geležies nepakankamumą - 79 proc.", teigia Melburno universiteto mokslininkai.


Analizuojant tyrimų rezultatus, negauta duomenų, kad tiriamųjų grupės turėjo daugiau virškinamojo trakto sutrikimų palyginti su kontrolinėmis grupėmis. Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Canadian Medical Association Journal", praneša medicalnewstoday.com.


Kokiuose maisto produktuose yra geležies?


Geri geležies šaltiniai yra raudona mėsa, paukštiena, sezamas, moliūgų sėklos, įvairios pupelės, lęšiai, rugiai ir įvairios lapinės daržovės. Augalinės geležies pasisavinimą smarkiai padidina tuo pat metu su maistu gaunamas vitaminas C.


Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama geležies paros norma yra 14 miligramų. Europos maisto saugos tarnyba yra patvirtinusi, kad geležis svarbi normaliam žmogaus kognityviniam vystymuisi nuo pat gimimo iki 18 metų amžiaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis