Paskaičiuokime, kiek jums kainuos auginti šuniuką

Praveriate savo namų duris ir jus džiaugsmingai pasitinka jūsų pūpnosiukas šunelis nerimastingai vizgindamas uodegą. Tokios sutiktuvės - gyvūnų mylėtojų kasdienybė, kuri ypač džiugina. Žmonės, auginantys šunį, žino, kad gyvūnas suteikia daug gerų emocijų, tačiau kartu reikalauja atsidavimo, laiko ir, žinoma, finansinių išteklių. Ėdalas, guolis, skiepai, pavadėlis, šukos kailiui, dubenėlis vandeniui, apsilankymai pas veterinarijos gydytojus ir kita - atsieina nemažai. Tad kiek iš tikrųjų šiandien kainuoja šuns draugystė?

Tiems, kurie dar tik planuoja įsigyti geriausią keturkojį draugą, reikėtų atsakingai apsvarstyti savo galimybes jį išlaikyti. Auginant šunį išlaidos gali būti įvertintos nuo 1500 iki 8000 Lt. per metus. Yra būdų, kaip sutaupyti pinigų šuns priežiūrai, todėl vertėtų atkreipti dėmesį į šuns dydį ir amžių, savo gyvenimo būdą ir šuns individualius poreikius.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 frazės, kurių negalima sakyti vaikui
Ką apie vaiką pasako jo Zodiako ženklas?

Pradinė investicija

Suaugęs šuo ar šuniukas, atsiradęs namuose, kartu atsineša ir dideles pirmąsias išlaidas. Jei nuspręsite pirkti kilmingą šunį iš veisėjo, galite tikėtis išleisti nuo 500 iki 5000 Lt.

Norintys išvengti tokių išlaidų, gali savo būsimą geriausią draugą pasiimti iš gyvūnų prieglaudos ar išgelbėti besibastantį gatvėje. Deja, ilgainiui gali tekti nemažai sumokėti už šuns gydymą veterinarijos klinikoje, nes niekada negali žinoti, kokiomis ligomis serga toks gyvūnas.

Nepriklausomai nuo to kaip įsigyjate šunį, pirmas dalykas, kurį reikia padaryti, nuvežti jį pas veterinarijos gydytoją, kuris patikrintų sveikatą. Vakcinos, prevenciniai medikamentai, apžiūra gali kainuoti nuo 60 iki 300 Lt. Veterinaro sąskaita už jauno šuniuko patikrinimą svyruoja nuo 20 iki 100 Lt., priklausomai nuo šuniuko sveikatos ir regiono, kuriame jūs gyvenate.

Šunų reikmenys

Be pavadėlio šuns į lauką neišvesite, be antsnukio ir maišelio fekalijų rinkimui taip pat. O kur dar šuns pasas, registracijos mokesčiai, antkakliai, kuriuos dažnas šeimininkas savo šuniui keičia kaip savo aksesuarus, guoliai, šukos, šampūnai, žaislai ir kt.? Tai per mėnesį jums gali kainuoti nuo 40 iki 200 Lt.

Dar gali tekti savo keturkojį draugą kastruoti arba sterilizuoti, priklausomai nuo lyties, tokios operacijos veterinarijos klinikoje gali atsieiti 150-200 Lt.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kviečia naujas nuotraukų konkursas "Aš ir gyvūnas"

Pirmaisiais šuns įsigijimo metais išlaidos yra iš tiesų nemažos, vėliau jos gali kiek mažėti, nes jau būsite sukaupę patirties, atsirinkę į kurią veterinarijos kliniką vežti savo šunį, o žaislų, pavadėlio ir guolio gali užtekti ir keliems metams.

Kiek kainuoja ėdalas šunims?

Dažnai šunį planuojantys įsigyti žmonės svarsto, kuo reikėtų šerti savo augintinį, kaip pasirinkti optimaliausią ėdalo kainos ir kokybės santykį? Šunų mitybos specialistai pataria šunis šerti sausu ėdalu, pasirinktu atsižvelgiant į šuns amžių, fizinius parametrus. Subalansuotas sausas ėdalas užtikrins, kad jūsų keturkojis gautų pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų, jo kailis blizgėtų, jis būtų žvalus ir energingas.

Klysta tie, kurie mano, jog tik brangus arba namie gamintas ėdalas yra pats geriausias. Parduotuvėse galima įsigyti kokybiško, subalansuoto ėdalo, kurį mielai ės jūsų šuo. Prekybos centruose parduodamas sausas šunų ėdalas, kaip pavyzdžiui „Canis Major", „Great", „Pedigree", kainuoja nuo 3 iki 10 Lt už 1 kg.

Specializuotose parduotuvėse parduodamas „premium" klasės ėdalas yra brangesnis, tačiau dėl aukštesnės tokio ėdalo energetinės vertės šuo jo suėda mažiau ir pastarojo užtenka ilgesniam laikui. „Premium" klasės ėdalo, kaip pavyzdžiui „Quattro Delicatezza", „Trovet", „Natyka", kilogramas kainuoja 10, 20 ar net daugiau litų. Įsigijus vienokį ar kitokį sausą ėdalą, jums nereikės virti košių, kurios yra mažos energetinės vertės, pirkti žalios mėsos ar kaskart traukti iš šaldytuvo vakarykščio patiekalo likučius. Ėsdamas sausą ėdalą šuo gaus visas reikalingas medžiagas, o jūs taip neištuštinsite savo piniginės.

Šuns dresūra

Nors dauguma šunų tik kiek paūgėję pradeda lankyti dresūros pamokas, tačiau šeimininkai tuo turėtų susirūpinti jau nuo šuniuko mažens ir tęsti tai visą augintinio gyvenimą. Nesvarbu, ar jūs pirksite knygas, vaizdo filmus apie dresūrą ir patys namuose užsiimsite augintinio mokymu, o gal užregistruosite savo draugą į specialią mokyklą. Vis tiek turėtumėte žinoti, kad per metus tai jums kainuos ne mažiau kaip 100 - 3600 Lt.

Šuns pervežimas arba jo poilsis šunų viešbutyje

Kiekvienam šeimininkui pasitaiko tokių situacijų kada jis turi išvykti ir artimieji, deja, negali prižiūrėti šuns. Tuomet tenka šunį vežtis kartu, o tai paprastai kainuoja apie 50-2000 Lt per metus. Brangiausiai, žinoma, atsieina šuns skraidinimas lėktuvu, kuris gali siekti nuo 103 iki 690 Lt už vieną skrydį. Ši kaina priklauso nuo šuns dydžio ir pasirinktos aviakompanijos. Jei jūs dažnai keliausite su savo augintiniu, tikėtina, kad išleisite nepalyginamai daugiau. Pigiausias variantas - šunį vežtis automobilyje jam skirtame transportavimo narve.

Nutinka ir taip, kad šuns kartu su savimi pasiimti negalite, tada visai priimtinas variantas apgyvendinti savo keturkojį specialiame viešbutyje. Prieš užsisakydami tokį viešbutį, pasidomėkite, ar jame yra laisvų vietų, ar jūsų šunį priims, išsiaiškinkite, kurioje vietoje augintinis miegos, nes jums gali tekti pasirūpinti guoliu. Taip pat pasidomėkite, kiek kainuos šuns maitinimas tokioje įstaigoje. Viena naktis šunų viešbutyje Lietuvoje kainuoja nuo 5 iki 35 Lt. priklausomai nuo šuns dydžio ir viešbučio.

Be jau išvardytų svarbiausių išlaidų kiekvienas savo gyvūną mylintis šeimininkas išleidžia krūvas pinigų skanėstams, žaisliukams, prašmatniems rūbeliams, madingiems kailio kirpimams ir panašiai. Susumavus visas šuns auginimui skirtas išlaidas jos siekia nuo 1500 iki 8000 Lt ar net daugiau per metus. Tad atsakymas, kiek kainuoja šuns draugystė, visai aiškus - tai tikrai nėra pigu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis