Per karščius įkaitęs automobilis tampa vaikų spąstais

Karštą dieną uždarytame automobilyje negalima mažo vaiko vieno palikti net trumpam. Temperatūra automobilio salone kyla didžiuliu greičiu, ir tai gali tapti pavojinga ne tik vaiko sveikatai, bet ir gyvybei.


Kiekvieną vasarą automobilyje miršta tėvų palikti vaikai

Štai vien JAV tokių mirčių kasmet suskaičiuojama per 40. Dauguma mirtinų atvejų automobiliuose buvo palikti kūdikiai ir vaikai iki dvejų metų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Fengšui patarimai visiems, kurie planuoja vaikus

Kiek sutaupo šeimos Lietuvoje, jei maitina kūdikius mamos pienu, o ne mišinuku

Kartais tėvai išbėga "trumpam" apsipirkti į šalia esančią parduotuvę, kartais vaikus skubėdami automobilyje pamiršta netyčia. Pavojingiausia tai kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie dar nemoka savimi pasirūpinti ir lieka karščio įkaitais automobilyje.

Mokslininkai tyrė, kokia temperatūra būna automobilio salone, palikus jį stovėti saulėje

Dr. Andrew Grundstein yra atlikęs mokslinį tyrimą, kurio metu nustatė, kaip greitai įkaista automobilių salonas per karščius, kokia jame būna temperatūra, ir kada ji jau yra pavojinga vaikų gyvybei. Tyrimo rezultatai yra vienareikšmiai: net ir per trumpą laiką vaikai uždaryti automobiliuose vasarą rizikuoja savo sveikata.

Tamsios spalvos automobiliai įkaista greičiau

Mokslininkai tyrimą atliko su pilkos spalvos automobiliu Honda Civic, sėdynės salone irgi buvo pilkos spalvos. Kai automobilis buvo paliekamas saulėje, lauko temperatūrai siekiant +35 laipsnius, po pusvalandžio automobilio salone jau buvo +51 laipsnis. Po valandos temperatūra viduje pasiekė +60 ir daugiau. Beje, tamsios spalvos automobiliai su tamsios spalvos salonu įkaista dar greičiau.

Mokslininkai sudarė grafiką, per kiek laiko temperatūra automobilio salone pasiekia kritinė ribą. Grafike gyvybei pavojinga temperatūra pažymėta raudona spalva.

Pažymėtina, kad rezultatai gali skirtis nuo automobilio spalvos bei dienos vėjuotumo.

Mažų vaikų termoreguliacinė sistema nėra iki galo subrendusi

Todėl vaikai greičiau perkaista, negu, pavyzdžiui, suaugusieji. Be to, į automobilio saloną nepatenka šviežias oras, vaikas, aprengtas rūbais, sėdi automobilio kėdutėje. Automobilio viduje vaikui reikia tris kartus daugiau energijos, kad jis palaikytų savo įprastą kūno temperatūrą, negu būnant tokioje pat temperatūroje gryname ore.

Pakilus kūno temperatūrai iki 42 ir daugiau laipsnių, sutrinka organų veikla, ir iškyla pavojus gyvybei.

Jūsų dėmesiui - dr. Andrew Grundstein sudaryta lentelė, kurioje akivaizdu, per kiek laiko iki kokios temperatūros įkaista oras automobilio salone. Kairėje lentelės pusėje - lauko temperatūra, kituose stulpeliuose parodyta, per kiek laiko iki kokios temperatūros įkaista automobilio vidus.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis