Tiesa ir mitai apie medų vaikams

Kūdikiams medus nerekomenduojamas, tačiau vaikui ūgtelėjus, jei jis nealergiškas, tai gali puiki tabletės alternatyva.

Konsultuoja vaikų ligų gydytojas, doc. A. Vingras.


Kai svečiavomės pas anytą, išgirdau, kad pusantrų metukų Emilijai reikia kasdien duoti šiek tiek medaus, esą taip ji nesirgs. Ar anyta teisi? 


Anyta nori gero. Meduje esantys kalis, magnis, fosforas, geležis veikia medžiagų apykaitą, didina organizmo atsparumą ligoms. Tačiau, kaip ir kiekvienas maisto produktas, jis nėra vaistas nuo visų pasaulio ligų. Aromatinės ir organinės medžiagos, esančios meduje, kai jis vartojamas saikingai, gerina virškinimą. Eteriniai aliejai medui suteikia specifinį aromatą, o antibakterinės medžiagos veikia prieš daugelį ligas sukeliančių mikrobų. Jei dukrytė nealergiška, po 1-2 arbatinius šaukštelius medaus galite duoti.


Medus tinka su vaisiais, daržovėmis, košėmis, jogurtu. Taip pat gerti su pienu. Tik ne karštu, o šiltu, maždaug 30-33 laipsnių. Medaus įmaišykite prieš patiekdami patiekalą, t. y. tuomet, kai košės atvėsusios. Būkite atidūs! Medus tinka ne visiems vaikams – kai kurie gali būti alergiški, nes jame daug įvairių žiedadulkių.


Kodėl sakoma, kad medus yra naudingesnis už cukrų?

 

Dėl to, kad į jo sudėtį įeina per 70 įvairių organizmui reikiamų medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mikroelementų ir panašiai). Medų organizmas labai lengvai įsisavina. Jo angliavandeniai (gliukozė ir fruktozė), patekę į organizmą, yra ne tik energijos šaltiniai, bet ir gerina medžiagų apykaitą, širdies raumens mitybą, reguliuoja nervų sistemos bei kraujagyslių veiklą. Medaus negalima šildyti daugiau kaip iki 32-33 laipsnių, nes labiau pakaitintas praranda gerąsias savybes. Medaus, kaip ir cukraus, bet kurio amžiaus vaikui ar suaugusiajam duodama saikingai.


Kai norėjau nusipirkti stiklainį medaus, nustebau pamačiusi, kiek daug rūšių: tamsesnis, šviesesnis, skystesnis, tirštesnis... Gal patarsite, kaip atskirti gerą nuo blogo medaus? 


Daugelis pardavėjų dabar medų parduoda hermetiškai uždarytuose stiklainiuose ir net paprašyti jų neatidaro. Medų gerai pirkti iš patikimų, jau rekomenduotų bitininkų arba tokių, kurie leidžia pauostyti ar paragauti. Tikras medus turi ypatingą aromatą, o turintis priemaišų – beveik bekvapis. Skonis primena saldintą vandenį. Tikrą medų sudaro labai smulkios dalelės. Todėl patrintas tarp pirštų gabaliukas gerai įsigeria į odą. Jei medus turi priemaišų, lieka gumuliukų.


Prieš kurį laiką nusipirkau kibiriuką medaus. Supilsčiau jį į stiklainiukus, uždariau plastmasiniais dangteliais. Neseniai dirstelėjau, ogi medus susicukravo... Ar dar galima jį valgyti? 


Taip, galima. Medus bestovėdamas tirštėja, keičiasi spalva. Medų laikykite 5-10 laipsnių temperatūroje tamsioje vietoje arba tamsiuose sandariai uždarytuose stiklainiuose (netinka glazūruoti indai, moliniai puodai). Medui labai kenkia tiesioginė saulės šviesa, nes blogėja kokybė. Medų patariama laikyti ne ilgiau kaip dvejus metus. Antraip jis praranda gerąsias savybes. Taigi kuo šviežesnis – tuo geresnis.


Sakoma, kad medus – vaistas nuo daugelio ligų. Tačiau žinau tik vienintelį būdas, kaip galima jį vartoti – duoti gerti su arbata ar pienu, kai vaikas karščiuoja.


Prieš gydydami vaiką medumi pasitarkite su gydytoju. Iš lūpų į lūpas perduodama daugybė receptų nuo įvairiausių ligų. Liaudies medicinoje medus gydyti vartojamas nuo žilos senovės. Dar medicinos mokslo tėvas Hipokratas, gyvenęs IV amžiuje prieš Kristų, paliko 260 receptų vaistų, į kurių sudėtį įeina medus. Kaip gydymo priemonė, medus mažiems vaikams gali būti skiriamas antrais gyvenimo metais ir vyresniems.


- Liaudies medicinoje liepų medus su nekarštu (32 laipsnių temperatūros) pienu geriamas persišaldžius, kosint;

- medus su alijošiaus sultimis (santykiu 1:1) vartojamas persirgus sunkiomis infekcinėmis ligomis;

dirgliems, nervingiems, ilgai neužmiegantiems vaikams 1-2 valandos prieš miegą tinka 100-200 ml 32 laipsnių temperatūros pienas su šaukšteliu medaus;

- medus, ištirpintas 32-33 laipsnių temperatūros vandenyje ir išgertas 1,5-2 valandos prieš valgį, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą. Kadangi mažina apetitą, medus tinka turintiems antsvorio ir nutukusiems vaikams. Jeigu išgėrus vandens su medumi pradeda „graužti rėmuo“, vaikui jo neduokite arba duokite su varške;

- šaukštelis medaus, suvalgytas prieš pat valgį, didina skrandžio sulčių rūgštingumą, t. y. tinka vaikams, neturintiems apetito;

- ištirpintas šaltame vandenyje ir išgertas 1,5-2 val. prieš valgį, laisvina vidurius.


Dėmesio! Susirgus medus nepakeičia kitų gydytojo paskirtų vaistų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis