Gydytojos patarimai, kaip išsirinkti geriausius akinius nuo saulės

Ultravioletiniai saulės spinduliai kenkia vaikučio akytėms. Kada ir kokius akinukus reikėtų pirkti, kad jos liktų sveikos? Konsultuoja vaikų oftalmonologė Dalia Agnietė Kairienė.

Kodėl ultravioletiniai saulės spinduliai kenkia vaikučio akims?

Ilgiau žiūrint į saulę be akinių arba pro aprūkusius, nelabai gerai ultravioletinius spindulius sulaikančius akinukų lęšius, šie spinduliai gali pakenkti centrinei tinklainės daliai. Joje atsiranda smulkių židinukų, sutrinka medžiagų apykaita ir pablogėja rega. Vaikas akyse mato tamsią dėmę. Tada regos negali pataisyti jokie akinukai. Kai Lietuvoje buvo matyti saulės užtemimas, kai kurie vaikai net pakliuvo į ligonines. Tad vaikui būtinai reikia akinukų nuo saulės. Jie gelbsti akies dangalus ir tinklainę ne tik nuo žalingo ultravioletinių saulės spindulių poveikio, bet ir nešvaros bei dulkių, per didelio akių raumenų krūvio, alerginės reakcijos, kurią sukelia žiedadulkės. Tačiau tiesiai į saulę net ir dėvintis akinukus, turinčius apsaugą nuo ultravioletinių spindulių, vaikas neturi žiūrėti.

Ar visi akinukai nuo saulės juos sulaiko?

Ne, ne visi. Akiniai be UV apsaugos slopina saulės šviesą, bet neturi ultravioletinio filtro. Tokie akiniai pavojingi, nes tada vaikas ilgiau žiūri į saulę ir gauna daugiau ultravioletinių jos spindulių, kurie traumuoja akis. Todėl akinukus nuo saulės reikia pirkti ne kažkur pakelėje ar turguje, o optikos salone. Čia visi jie yra saugūs, sulaiko UV spindulius.

Pirkdami akinius nuo saulės, tėveliai turėtų pasidomėti, kiek procentų spindulių sulaiko ir kur tinkami dėvėti. Akinukai turėtų sulaikyti ne mažiau kaip 95 proc. UV saulės spindulių. O jei vaikas lanko vandens sporto treniruotes, važiuoja slidinėti į kalnus arba ilgai būna prie vandens, reikėtų nupirkti turinčius šimtaprocentę apsaugą ir tokius, kurie panaikina atšvaitus nuo horizontalių paviršių, t. y. poliarizuotus. Per juos vaizdas tampa ryškesnis, galima matyti net tai, ko nematyti pro paprastus akinius nuo saulės.

Kaip sužinoti, kad akiniai tikrai tinkamai saugo nuo UV saulės spindulių?

Ant rėmelių ar pakuotės reikia ieškoti užrašo UV-400 (ar 380) arba raidelių CE. Taip pažymėti akiniai atitinka medicinos reikalavimus ir apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Jei parašyta, kad pro lęšius nepraeina spinduliai iki 380 nm (manometrų), tai reiškia, kad akys bus apsaugotos gana gerai, bei jei mažiau - apsauga bus nevisiška. Kai kurie gamintojai ultravioletinių spindulių apsaugą nurodo ne procentus, o klases.

Akinių nuo saulės klasės

0 - akinukai visiškai skaidrūs arba šiek tiek nuspalvinti, šviesos beveik nesugeria. Jie skirti dėvėti apniukusiu oru ir daugiau dėl grožio, o ne sveikatos.

1 - akinukų lęšiai šviesiai nuspalvinti, pritemdo šviesą, bet turi nestiprią UV apsaugą ir skirti dėvėti, kai saulės labai nedaug (gali būti nupieštas debesėlis ir saulė).

2 - akinukai vidutinio ryškumo spalvos lęšiais, gerai apsaugo nuo UV spindulių, skirti esant vidutiniškai ryškiai saulei (žymimi saulute). Daugelis šių akinukų lęšių yra tamsinti, turi papildomas dangas.

3 - stipriai nuspalvinti, suteikiantys papildomą UV apsaugą (žymimi saulute ir kalnais). Skirti tiems, kurių akys jautrios saulės šviesai, būnantiems ant vandens (šalia jo), važiuojantiems į Pietų šalis ar kalnus, kuriuose itin ryški saulė.

4 - stipriai tamsinti akinukai (žymimi saulute, kalnais ir perbrauktu automobiliu), todėl iškreipia natūralias spalvas. Skirti specialiems poreikiams. Vaikams tokių akinių neprireikia. Dėvėti kasdien tinkamiausi 2-osios ir 3-iosios klasės akinukai.

Kodėl svarbu akinukus dėvėti paplūdimyje?

Šviečiant skaisčiai saulei atrodo tarsi perregimas, vanduo atspindi ypač daug ultravioletinių spindulių. Tokia saulė akis labiau apšvitina.

Kokio amžiaus vaikučiui jau reikėtų nupirkti akinius nuo saulės?

Optikos salonuose galima aptikti akinukų jau 8-9 mėnesių kūdikiui. Tačiau kūdikis ir mažylis iki trejų metų ilgai neišlaiko dėmesio, jis viskuo domisi, visur dairosi, jo akyčių būna visur. Tad ir į saulę dirstelės tik trumpam. Tai didelių pokyčių akytėse nesukels. Be to, mama mažo vaiko nelaiko saulėje ilgai, dažniau būna šešėlyje. O štai jau sulaukusiam trejų metukų galima geriau paaiškinti, kodėl reikalingi, mamytė juos turėtų nupirkti.

Kuriems vaikučiams ypač svarbūs akinukai nuo saulės?

Kai kurie kūdikiai gimsta visai be rainelių, tik su jų užuomazgomis arba nedidele dalimi. Jų akytėse yra tik dideli vyzdžiai, atrodo juodos kaip naktis juoda. Akys ginasi nuo saulės šviesos, kad ji neapšviestų tinklainės, todėl juda, laksto. Šiems vaikučiams akinukai nuo saulės būtini.
Saulė kai kurių vaikų akis alergizuoja. Jos bijo šviesos, parausta, atsiranda alerginis keratokonjunktyvitas. Tai liga, kai paburksta ragena, rainelės pakraščiukus juosia rausvas žiedas, ragenoje gali atsirasti mazgelių. Gali parausti ir akių obuoliai, padidėti jų sekrecija. Vaikui norisi prisimerkti, jaučia, kad akys tarsi pripiltos smėlio.

Ar reikia akinukų nuo saulės, jei vaikas dėvi akinukus, padedančius matyti į tolį?

Jei vaikutis toliaregis, jo akinukų lęšiai pavasarį ir vasarą turi būti tamsinti. Jei vaiko akytės žvairos ir jam taip pat reikia dėvėti akinukus, kurių lęšiai turi dioptrijas, būtini akinukai nuo saulės, turintys dioptrijas, ypač jei važiuoja į paplūdimį ar slidinėti. Tokius akinukus galima užsakyti optikos salone.

Kodėl vaikui reikia pirkti akinukus dažniau nei suaugusiajam?

Kad ir kokie geri akiniai būtų, kitą vasarą reikės naujų, nes vaikas judrus, jie dažnai nukrinta, todėl susibraižo jų lęšiai, rėmeliai pakeičia savo formą, išsiklaipo.

Kuo akims kenkia subraižyti lęšiai?

Jie blogina regą ir per įbrėžimus praleidžia ultravioletinius saulės spindulius. Todėl pastebėjus net ir smulkiausių įbrėžimų reikia pirkti naujus akinukus. Ne veltui vaikučiams, kurie dėvi stiprių lęšių akinukus regai gerinti, lęšius reikia keisti kasmet. O kai kuriems vaikams valstybė išlaidas kompensuoja.

Kuo kenkia per maži ar per dideli akinių rėmeliai?

Akinukai turi taisyklingai „sėdėti" ant nosies, vaikas turi žiūrėti pro centrinę lęšių dalį. Jei vaikas dėvi akinukus, kurių lęšių cilindro eiga yra įstriža, jo vyzdžio centras turi sutapti su cilindro ašimi. Akinių rėmeliai gali būti nei per aukštai, per žemai, o jų ienelės nei per didelės, nei per mažos. Per maži rėmeliai gerai neapglėbia nosytės, o per maži ją spaudžia.

Ar gali pakenkti rėmelių medžiaga?

Jei vaikutis yra alergiškas nikeliui, ant veido odelės nuo rėmelių lieka žymių, patartina pirkti rėmelius iš plastiko. O jei, priešingai, vaikas jautrus plastikui, reikėtų rinktis metalinius rėmelius.

Kaip pripratinti mažylį prie akinukų nuo saulės?

Tėveliai gali akinukus uždėti lėlei, meškučiui ir pagirti, kaip gražiai atrodo, kantriai aiškinti, kad dėvint akinukus nuo saulės akytės lieka sveikos. Ir, žinoma, patiems rodyti pavyzdį.

1. Iš ko pagaminti lęšiai?

Perkant akinukus nuo saulės labai svarbu atkreipti dėmesį į medžiagą, iš kurios pagaminti akinukai.

Akrilo plastikas pigus, nedūžta, bet greitai susibraižo, beveik visada iškreipia vaizdą. Vaikui dėvėti akinukus, turinčius tokius lęšius, tikrai negalima.

Stiklas mažiau susibraižo, neiškreipia matomo vaizdo, bet greitai dūžta, todėl mažyliui nelabai tinka.

Polikarbonatas yra tvirtas, lengvas, nesusibraižo, retai kada dūžta, neiškreipia vaizdo, todėl labai tinka mažam vaikui.

2. Lęšių spalva ir akyčių sveikata

Pilki ir žali lęšiai ramina, mažina akių raumenų įtampą, išsaugo natūralias spalvas. Šios lęšių spalvos vaikų regai tinkamiausios. Žali lęšiai patartini, jei saulė sukelia alerginę akių reakciją ir vaikas iš lauko grįžta paraudusiomis akimis.

Juodi ir rudi lęšiai gerai sulaiko spindulius, nekenkia regai.

Mėlyni lęšiai nesulaiko saulės spindulių, daro juos ryškesnius, todėl išsiplečia vyzdžiai. Vaikui netinka.

Raudoni ir oranžiniai lęšiai pakelia nuotaiką, bet labiau dirgina akių tinklainę, todėl vaikui nepatartini. Šių spalvų lęšiai naudojami tik atliekant akių pratimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis